İTÜ öğretim üyesi: Depremi haber verebiliriz!

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 15 Kasım 2006 10:12, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Berk Üstündağ başkanlığında yürütülen, ''Kayaç Gerginlik İzleme Yöntemi ile Deprem Tahmini Projesi'' kapsamında elde edilen verilerle 5 büyüklüğünün üzerindeki depremlerin 12-24 saat öncesinde yüzde 75 oranında kestirilebildiği bildirildi. Proje kapsamında kurulan 18 istasyondan 11'inin halen veri gönderdiğini anlatan Üstündağ, 5 yıldır devam eden projede son 3 yılda pozitif gelişmeler yaşandığını vurguladı. Üstündağ, çalışmada, büyüklüğü 5'in üzerindeki depremlerin 12-24 saat zaman diliminde kestirilebildiğine dikkati çekerek şöyle devam etti:

YÜZDE 75 KESİNLİK

'Riskli dönem tahminlerinin yüzde 75'inde 5 ve üzerindeki büyüklükte deprem oluyor, tahminlerin yüzde 20'si yanlış çıkıyor. Ancak bu, hasar verici depremi yeriyle birlikte tahmin edebildiğimiz anlamına gelmiyor. Yine de çalışmamızda oldukça umut verici gelişmeler var. Deprem tahmini açısından önümüzdeki 5-10 yılın önemli gelişmelere gebe olduğunu düşünüyoruz.' Üstündağ, Manyas Gölü ve Gemlik Körfezi depremlerinden önce birkaç gün bazı farklı veriler elde ettiklerini vurgularken, ''O dönem öncesinde orta vadeli istasyon kayıtlarımızda inceleme yaptığımızda normal periyodik değişimlerin dışında bir değişim olduğu gözlendi. Birkaç istasyonda şekilsel olarak bir farklılık olduğu görüldü'' dedi.

HAVA DURUMU GİBİ

Şimdiki başarılarının 5'in üzerindeki büyüklüğe sahip depremlerin zamanının tahmin edilmesi üzerine olduğunu, depremlerin nerede olacağını henüz tahmin edemediklerini anlatan Üstündağ, bunun için daha yaygın bir istasyon ağı ile ölçme düzeni ve meydana gelen depremlerin iki katı sürede veri toplamaya ihtiyaç olduğunu belirtti.

Projede, 'Deprem algılama cihazı'' ile yerin 15-20 kilometre derinliğine kadar olan bölgedeki değişikliklerin yüzeyde yarattığı elektrik akımlarında neden olduğu etki, ölçme tekniğiyle araştırılıyor.

'Tehlike yok diyemeyiz'

Profesör Şener Üşümezsoy'un bazı çevrelerin deprem tehlikesi iddialarıyla çıkar sağladığı yolundaki iddiası Ulusal Deprem Konseyi'nin şimşeklerini üzerine çekti. Konsey ''İstanbul'da deprem tehlikesi ve riski azdır, bu husus, çıkar sağlamak amacıyla bazı araştırmacılar tarafından abartılmaktadır' şeklindeki iddiaları bilim ve etik dışı olarak nitelerken, Türkiye Kızılay Derneği Genel Başkan Danışmanı Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara da, 'Toplumumuz sanki (deprem olmayacak) diyen birilerini bekliyor, deprem olmayacak beklentisi içinde. Bu çok yanlış. Bu tür sözler topluma uyuşturucu vermektir' diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber