Merdivenaltı hacamattan kaçının

Hacamatın hekim kontrolünde yapılması gerektiğine vurgu yapan Tümer, dolayısıyla buna dikkat edilerek hacamat yapılmalıdır. Merdiven altı olursa, bilgi eksikliği olursa risk artar.

Haber Giriş : 10 Nisan 2016 09:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Merdivenaltı hacamattan kaçının

Son zamanlarda tıp dünyasında oldukça yaygın kullanılan tedavi metodu 'hacamat' İslam tıbbında çok önemli bir yere sahip.

Halit Taşdelen/ İstanbul

Hacamat tedavisi hastalıklarından kurtulmak isteyen vatandaşların başvurduğu yöntemler arasında üst sıralarda yerini almaya başladı. Dr. Turanşah Tümer, hacamat kültürünün 5 bin yıla dayandığını ve Resulullah (sav) tarafından bizzat yapıldığını, ümmetine ısrarla tavsiye ettiğini söyledi. Hacamatın önemli bir şifa kaynağı olduğuna vurgu yapan Tümer, "Hacamatla vücudumuz, hastalık yapan sebeplerden arınarak temizlenmekte ve yenilenmektedir" dedi.

"SAĞLIK DUASI"

Tümer, sağlıklı bir vücut için hacamatın önemli bir yöntem olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı: "Hacamat, temeli kan detoksuna ve hastalık yapan sebeplerden vücudun temizliğine dayalı, koruyucu ve tedavi edici hekimlikte geniş yelpazesi olan bir tedavi yöntemidir. Benim son zamanlarda hastalarımla görüşmelerimde "sağlık duası" diye adlandırdığım, 7'den 70'e hasta olsun olmasın herkesin ihtiyacı olan bir yöntem."

PEYGAMBERİMİZİN ÜMMETİNE HEDİYESİ

Hacamatın İslam dünyasında önemli bir yeri olduğuna dikkat çeken Tümer, "Resulullah (SAV) "tedavi olduğunuz şeylerin en hayırlısı hacamattır" diye buyurmuştur. Hayır kriterlerine bakılırsa bu gerçekten de böyledir. Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed (sav) hacamatı ümmetine tavsiye etmiştir" açıklamasında bulundu.

DİĞER TEDAVİLERİN ETKİNLİĞİNİ ARTIRIYOR

Hacamat tedavisi diğer tedavilere göre koruyucu hekimlikte kullanıldığı için çok daha önemli olduğu vurgusunu yapan Tümer, "Bir de hacamat diğer tedavilerin etkinliğini artırır. Çünkü temiz kanla beslenen bütün organlar güçlenir performanslarını optimum seviyede gösterirler, bağırsak hücreleri de ilaçları iyi emer. Düzenli Tarama Hacamatı olan bir kişinin ameliyat yaraları hacamat olmayan kişilere göre daha hızlı iyileşir. İçtiği ilaçlar bağırsaktan daha iyi emilir.

STRESİ AZALTIYOR

Hacamatın asırlardır uygulanan tedavi yöntemlerinden biri olduğunu aktaran Tümer, hacamatın faydalarını şöyle anlattı: "Klinik çalışmalar ile ispatlanan, vücudun ürettiği doğal faydalı maddelerin artmasına, ağrıların azalması hatta yok olmasına, yeni kan üretme mekanizmasının ve lenfatik sistemin harekete geçmesine, stresin azalıp, vücudumuzun güçlenip, zinde ve enerjik olmasına sebep olmaktadır."

MERDİVENALTI YERLER ÇOK RİSKLİ

Hacamatın hekim kontrolünde yapılması gerektiğine vurgu yapan Tümer, "Çizik sayısı, derinliği, hangi malzeme ile yapıldığı, kupayla yapılırken hangi basıncın uygulandığı önemli. Öyle her basınç olmaz cilde göre değişir. Bunların hepsi bilgi ve tecrübe gerektirir. Dolayısıyla buna dikkat edilerek hacamat yapılmalıdır. Merdiven altı olursa, bilgi eksikliği olursa risk artar. Hepatit gibi kan yoluyla bulaşan hastalıklar bulaşabilir. İnsanların bu tarz yerlere gitmesini uygun bulmuyorum. İnsanlar geliyor 'biz zarar gördük, nereye şikayet edelim' diyor. Bir bakıyorum olmaması gereken yerde hacamat yapılmış ve gereksiz dozda yapılmış. Hacamatın dozu çok önemli. Merdiven altı yerler hacamat için çok tehlikeli ve adeta hastalık yuvası" şeklinde konuştu.

Hacamatla ilgili hadisler

Hacamat tedavi olduğunuz şeylerin en hayırlısıdır. (Buhari, 5357)

Kafa hacamatı 70 derde devadır. (Taberani)

Sıcağın şiddetinden hacamat ile korununuz. (Buhari)

İbn Abbas, Resulullah'ın Miraç gecesinde, meleklerden oluşan bir cemaate her uğrayışında kendisine meleklerin, "Hacamat olmaya devam et! Ümmetine de hacamat olmalarını emret!" dediklerini nakleder. (Tirmizi, Tıb, 12; İbn Mace, Tıb, 20; Ahmed b. Hanbel, I, 354)

Hz. Enes (r.a.), Resulullah'ın (SAV), boynunun iki tarafı ile iki omuzunun arasından hacamat yaptırdığını bizlere bildirmektedir. (Ebü Davüd, Tıb 4; Tirmizi, Tıb 12; İbn Mace, Tıb 21)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber