Müsemma nine, balon ile damarı açılarak kurtuldu

İleri derecede damar tıkanıklığı nedeniyle kangrenden ayaklarının kesilme riski bulunan Müsemma nine, balon ile damarı açılarak kurtuldu

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 12 Nisan 2016 06:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Müsemma nine, balon ile damarı açılarak kurtuldu

Ayaklarında iyileşmeyen yaralar ve karıncalanma şikayeti olan Müsemma Arslan, 84'ünde yeniden doğdu. 13 çocuğu ve 32 torunu olan Arslan, bir süredir artık yürüyemez hale gelmişti. Ayaklarında açılan yaralar ve karıncalanma nedeniyle ayağa bile kalkamıyordu. Arslan'a, kaldırıldığı Fatih Medical Park Hastanesi'nde şeker hastalığına bağlı "Periferik arter" (Atardamar) hastalığı tanısı kondu.

RİSK YÜZDE 1'DEN AZ

Her iki bacağında ileri derecede damar tıkanıklığı tespit edildi. Her iki ayağında da kangren tehdidi vardı ve ayakları kesilebilirdi. Hemen kapalı cerrahi için anjiyo odasına alındı. Operasyonu Prof. Dr. Bayer Çınar gerçekleştirdi. Narkoz verilmeden gerçekleşen operasyonda kadının ayak bileğinden açılan küçük bir kesi ile damar yoluna girildi. Tıkanıklığın olduğu yer ultrasonografi yardımı ile belirlendi. Ardından da balon ile damar açıldı. Açılan damarın yeniden tıkanmaması için damara stent yerleştirildi. Yaşlılık ve şeker hastalığı nedeniyle ameliyat edilemeyecek durumdaki Arslan'ın ayakları, son bir hamleyle kapalı cerrahi yöntemle kurtarıldı. Yeniden ayağa kalkan Arslan, "84 yaşında yeniden doğmuş gibi oldum. Ayaklarım kesilecek diye çok korkuyordum" dedi. Bayer, "Hastanın tıkalı damarlarını açmak için 15-20 santimetre uzunluğunda balonlar kullandık. Stent uygulamasıyla da ayaklarındaki ağrıyı dindirmeyi amaçladık. Bu tekniği 2-3 yıldır uyguluyoruz. Şeker hastası olan yaşlılar genel anesteziyi ve açık ameliyatı kaldıramaz. Bu yöntemde ise risk yüzde birin altında" diye konuştu. Sigara, yüksek kolesterol ve yüksek tansiyonun neden olduğu atardamar hastalığı şeker hastalarında geç farke diliyor. Bunun için şeker hastalığında damar kontrolü ya da rutin kontrollerin yapılması hayati önem taşıyor.

ERHAN ÖZTÜRK

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber