'Yurt izni alınmayan yerlerin denetimini yapmıyoruz'

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin, tartışılan "yurt" konusuna açıklık getirdi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Nisan 2016 20:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Yurt izni alınmayan yerlerin denetimini yapmıyoruz'

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Müsteşarı Yusuf Tekin, "değişik bakanlıklardan, belediyelerden, valiliklerden alınan izinlerle kurulmuş apart, konukevi gibi yerler bizden yurt olarak izin alınmadığı için, başvurusu bulunmadığı için denetim yapmıyoruz" dedi.

4+4+4 eğitim sisteminden vazgeçilmesine veya farklı bir model getirilmesine dair hiçbir politikası bulunmadığını belirten Tekin, 4+4+4 sisteminin Resmi Gazete'de yayımlanmasının 4'üncü yılını doldurması dolayısıyla değerlendirmelerde bulundu.

"Sistem Türkiye'nin normalleşme sürecinin bir parçası"

Türkiye'de 28 Şubat sürecinin dayattığı zihniyetin terk edilmesinin ardından 4+4+4 sisteminin hayata geçirildiğini belirten Tekin, sistemin Türkiye'nin normalleşme sürecinin bir parçası olduğunu ifade etti.

Sistemin 4 yılına ilişkin önemli sonuçlar elde edildiğini anlatan Tekin, "4+4+4 sayesinde okullaşma oranı nihayet Avrupa ortalamalarına doğru seyrediyor. Kanun yürürlüğe girdiği zaman Avrupa ülkelerinde ortalama 10 yıl eğitim söz konusuydu. Türkiye'deki bir çocuk ortalama 6,1 yıl eğitim kurumlarımızda bulunmaktaydı. 4+4+4 sonrası Avrupa Birliği rakamlarına yaklaşma eğiliminde. Türkiye'de ortalama okullaşma oranının yüzde 90'lara yaklaştığı görülüyor." diye konuştu.

"SADECE ÖĞRENCİ YURTLARI VE PANSİYONLARDA DENETİM YAPIYORUZ"

Tekin, bir soru üzerine, MEB'e bağlı yurt ve pansiyonların işleyişine ilişkin şu bilgileri verdi:

"MEB'den izin alınarak özel kişi ve kurumlarca açılmış 4 bin 700'ün üzerinde yükseköğretim ve ortaöğretim yurdu var. Bunların denetimi MEB'e bağlı. MEB'den açılış izni almış, Bakanlığın standartlarına uygunluğu tespit edilmiş yurtları denetliyoruz. Bunun dışında, değişik bakanlıklardan, belediyelerden, valiliklerden alınan izinlerle kurulmuş apart, konukevi gibi yerler bizden yurt olarak izin alınmadığı için, başvurusu bulunmadığı için denetim yapmıyoruz. Sadece öğrenci yurtları ve pansiyonlarla ilgili denetimleri yapıyoruz."

2002'de bin 506 pansiyon varken, bugün 2 bin 600 pansiyon bulunduğunu, 350 bine yakın öğrencinin pansiyonlarda barındığını dile getiren Tekin, pansiyonlardan eğitime erişimde güçlük çeken çocukların yararlandığını dile getirdi.

"YOL HARİTASI TARTIŞILIYOR"

Yusuf Tekin, okullarda uygulanan müfredattaki ağırlığın 4+4+4 eğitim sistemiyle hiçbir ilgisinin bulunmadığını, eskiden beri müfredatın "ağır" olduğu yönünde eleştirilerin bulunduğunu hatırlattı.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın göreve geldiği günden itibaren sürekli olarak müfredatın ağırlığından rahatsızlığını dile getirdiğini ifade eden Tekin, her karşılaştığı velinin de "lisans düzeyinde öğretilmesi gereken konuların bırakın lise düzeyinde ortaokul müfredatında bile yer aldığına" ilişkin eleştiriler yönelttiğini anlattı.

Tekin, şöyle konuştu:

"Hükümetimizin orta ve uzun vadeli eylem planları içerisinde, bu konuda atılması gereken adımlar var. Yeni dönemde en önemli çalışma konularımızdan bir tanesi müfredat. Müfredatla ilgili olarak eleştirilerin ortadan kalkacağı, hepsinin cevabını bulacağı yeni bir müfredat süreci Bakan Avcı'nın talimatlarıyla başladı. Bu süreç, öğrenciler, öğretmenler, il, ilçe yöneticileri, Talim ve Terbiye Kurulu ve akademisyenlerle bu konuda nasıl bir adım atmamız gerektiği, yol haritamızın nasıl olacağı tartışılıyor. Temel hedefimiz müfredatımızı basitleştirmek, hacmini daraltmak, bilgiden çok analiz yeteneklerini geliştirecek bir müfredata kavuşturmak."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber