Avrupa'nın taleplerini yerine getirdik ama başımıza gelmeyen bela kalmadı

Vize serbestisi karşılığında Terörle Mücadele Yasası'nı değiştirmemizi isteyen Avrupa'nın bir buçuk asırdan buyana bitmeyen hemen her talebini kabul etmemiz üzerine başımıza gelen dertlerin, kısa bir listesi...

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 08 Mayıs 2016 06:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Avrupa'nın taleplerini yerine getirdik ama başımıza gelmeyen bela kalmadı

Murat BARDAKÇI

Avrupa Birliği'nin Türk vatandaşlarına uygulanan vizenin kaldırılması karşılığında Terörle Mücadele Yasası'nı değiştirmemizi istemesi üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa'ya hitaben "Kusura bakma. Biz yolumuza gidiyoruz, sen de yoluna git!" dedi. İşte, bir buçuk asırdan buyana devam eden "Avrupalı olma" maceramız sırasında karşılaştığımız benzer taleplerden ve bu taleplerin neredeyse tamamını yerine getirmemizin ardından uğradığımız dertlerden bir kısmı... AVRUPA Birliği'nin vize serbestisi karşılığında Terörle Mücadele Yasası'nı değiştirmemizi istediğini duyuran Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bu talebe sert cevap verdi ve Avrupa'ya hitaben "Kusura bakma. Biz yolumuza gidiyoruz, sen de yoluna git!" dedi.

1854'te yapılmış bir çizim: Kırım'da Rusya'ya karşı savaşan müttefikler; yani Fransız, Türk ve İngiliz askerleri

HARPTEN ÖNCE BAŞLADI

Erdoğan'ın sözleri bir buçuk asırdan buyana Avrupalı olmaya çalışan ve olabilmek uğruna Avrupa'nın neredeyse bütün taleplerini yerine getiren Türkiye'nin artık yepyeni bir yola girmek üzere olduğunu gösteriyor... Bu talepler 1850'li senelerden, 1854'e Avrupa devletleriyle beraber Rusya'ya harp ilan etmemizden, yani Kırım Savaşı'ndan önce başladı...

AVRUPALI OLDUK

Rusya'yı Avrupalı müttefiklerimiz ile beraber yenilgiye uğratmamızın ardından artık Avrupalı olacağımızdan emindik ama müttefikler o zaman da "Herşeyden önce reform" deyip işkencenin yasaklanmasını, cezaevlerinin ıslah edilmesini, halka din hürriyeti verilmesini ve vergi reformu yapmamızı istediler. 1856'nın 18 Şubat'ında "Islahat Hatt-ı Humayunu"nu yayınlayıp daha da bir çağdaş olduk, 1856'nın 30 Mart'ında Türkiye'nin "Avrupalı" olduğu ilan edildi, "Avrupa Devletleri Konseyi"ne alındık ama Avrupalılaşmamız kısa sürdü.

Türkiye'nin 30 Mart 1856'da "Avrupalı" olduğunun ilan edilip "Avrupa Devletleri Konseyi"ne alınmasından sonra Avrupa basınından bir çizim: Sultan Abdülmecid (ortada) ve Avrupalı hükümdarlar.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber