Tapusuz üniversite

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 28 Kasım 2006 17:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

ORMAN Genel Müdürlüğü, Abant İzzet Baysal Üniversitesi'ne 1991 yılında 49 yıllığına bedelsiz olarak tahsis edilen ve üzerine üniversitenin ana kampusu kurulan alanın ormana ait olduğu gerekçesiyle mahkemeye başvurdu.

Mahkeme, Hazine'ye tescili yapılan arazinin tapusunun iptal edilmesine ve üniversiteye yapılan tahsisin kaldırılmasına karar verdi.

Orman Genel Müdürlüğü ayrıca, 15 yıllık birikmiş kira bedellerinin ödenmesi için de üniversiteye dava açtı. AİBÜ Rektörü Prof.Dr. Atilla Kılıç, yaşanan hukuki problemin, üniversitenin gelişmesini olumsuz yönde etkilediğini belirterek, üniversitenin mütevazı bütçesiyle 196 bin 547 YTL'lik birikmiş kira bedelinin altından kalkmasının mümkün olmadığını söyledi.

Bolulu hayırsever işadamı merhum İzzet Baysal'ın ?En büyük eserim' dediği Abant İzzet Baysal Üniversitesi, devletle mahkemelik oldu. Üniversitenin 1992 yılında kuruluşu sırasında, Yumrukaya Köyü mevkiindeki 675 dönümlük orman alanı, Bolu Valiliği İl İdare Kurulu kararıyla üniversite sahası olarak Hazine adına tescil edildi. Arazi, Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü'ne devredilerek, AİBÜ'ye bedelsiz olarak tahsis edildi. Tahsis işlemi ile birlikte üniversitenin ana kampusu olan İzzet Baysal Kampusu buraya kuruldu.

MAHKEMELİK OLDULAR

Ancak, Beykoz'da yemyeşil doğanın arasında yükselen sitenin yapımını durduramayan Orman Genel Müdürlüğü, Rektörlük, İktisadi ve İdari Bilimler, Fen Edebiyat, Eğitim, Mimarlık ve Mühendislik Fakülteleri ile, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu, yemekhane, yurtlar ve sosyal tesis binalarının yapıldığı kampus alanının orman alanı olduğunu belirterek Maliye Bakanlığı aleyhine 1996 yılında dava açtı.

TAPU İPTAL EDİLDİ, TAHSİS KALDIRILDI

Sakarya 1'nci İdare Mahkemesi'nde 10 yıl süren dava 8 Şubat 2006'da sonuçlandı. Mahkeme, orman alanında tapu kaydının ve tapu kaydına dayalı tahsisin kaldırılmasına karar verdi. Orman Genel Müdürlüğü ayrıca, Bolu 2'nci Asliye Hukuk Mahkemesi'ne üniversite aleyhine dava açarak 15 yıllık birikmiş tahsis bedellerinin ödenmesini istedi. Faiziyle birlikte 196 bin 547 YTL'yi bulan geçmiş yıllara dönük kira bedelinin ödenmesine ilişkin dava sürüyor.

AİBÜ ise, mahkeme kararı üzerine Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) aracılığıyla Çevre ve Orman Bakanlığı'na bir yazı ile başvurarak, tahsisin bedelsiz olarak yapılmasını talep etti. Ancak bakanlık, kampus alanının ormanlık alan olduğunu, bu nedenle kullanım izninin bedelsiz olmasının mümkün olmadığını bildirdi.

REKTÖR NE DEDİ?

Hayırsever İzzet Baysal'ın ?En büyük eserim' dediği üniversitenin karşılaştığı bu duruma ve kiracı konumuna düşmesi üzerine büyük üzüntü duyduğunu söyleyen AİBÜ Rektörü Prof.Dr. Atilla Kılıç şöyle konuştu:

?Büyük hayırseverin kurduğu üniversitemiz, Bolu'nun en dinamik kurumu, böyle bir durumla karşı karşıyadır. Bu bizi ve çalışanlarımızı son derece üzmektedir. Bu durum üniversitemizin gelişmesini olumsuz yönde etkilemektedir. 196 bin YTL'yi bulan birikmiş kira bedeli ve bundan sonraki yıllarda istenen 30 bin YTL'lik yıllık kira bedelini üniversitemizin ödemesi mümkün değildir. Mütevazı bütçemizle bu yükün altından kalkamayız. Tahsisin bedelsiz yapılmasının sağlanması ve birikmiş bedellerin affı konusunda başta Çevre ve Orman Bakanlığı olmak üzere tüm ilgililerin desteğini bekliyoruz"

6831 sayılı Orman Kanunu'nun 17'nci maddesinde, ?Devlete ait sağlık, eğitim ve spor tesislerinin ve bunlarla ilgili her türlü yer ve binanın devlet ormanları üzerinde bulunması veya yapılmasında kamu yararı ve zaruret olması halinde, gerçek ve tüzel kişilere bedeli mukabilinde Çevre ve Orman Bakanlığı'nca izin verilir. Devletçe yapılan ve işletilenlerden bedel alınmaz" denildiğini hatırlatan Rektör Kılıç konuşmasını şöyle sürdürdü;

?Bu hükme rağmen malesef bu konuda bir şey yapılamamış. Bu madde çok net ve katı hükümler getiriyor. Ancak bize de bir imkan tanıyor. ?Devletçe yapılan ve işletilenlerden bedel alınmaz' diyor. Burası bir kamu üniversitesi bir devlet üniversitesi. Buna rağmen bedelsiz tahsisin yapılamaması, hala tartışılıyor olması bizi derinden üzüyor.

Üniversitemizin şu andaki en büyük sorunu budur. Biz kampus alanımızın üniversitemize bedelsiz olarak tahsis edilmesi konusunda girişimlerimizi sürdürüyoruz. YÖK ve Milli Eğitim Bakanlığı kanalıyla yaptığımız girişimlerin yanında, direkt Çevre ve Orman Bakanımız ile de görüşerek bu sorunu çözmeye çalışıyoruz. Bizim önerimiz bu alan ya bize bedelsiz olarak tahsis edilsin, ya da sembolik bir ücret karşılığında tahsis işlemi yapılsın. Umarım sorun kısa sürede çözülür. Çünkü bizim yapacak başka işlerimiz var. Onlara bakmak istiyoruz.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber