Ziraat'in satışı rafa kalktı

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 29 Kasım 2006 08:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bugüne dek IMF niyet mektuplarında ?kamu bankaları özelleştirmesi? başlığı altında yer alan Ziraat Bankası'nın satışı son mektupta yer almadı. Mektuba göre, Halk Bankası'nın satış tarihi ise 2007

Hükümet Ziraat Bankası'nın satışını belirsiz bir tarihe erteledi. Özelleştirileceği açıklanan Ziraat Bankası, önceki gün IMF'ye gönderilen Niyet Mektubu'nda yer almadı. Yürütülen ekonomik program kapsamında, ?finansal sektör reformları? başlığı altında bugüne kadar Halkbank ve Ziraat Bankası'nın özelleştirme çalışmalarıyla ilgili IMF'ye detaylı taahhütlerde bulunan hükümet, yeni Niyet Mektubu'nda Halkbank'ın özelleştirme çalışmalarına yer vermekle yetindi.

?KARARLIYIZ? DENİYORDU

IMF ile yapılan 19. Stand by düzenlemesi kapsamında verilen 26 Nisan 2005 tarihli ilk Niyet Mektubu'nda Ziraat Bankası'nın özelleştirilmesi özellikle vurgulanmıştı. Ayrıca hükümet, stand by'ın ilk gözden geçirme görüşmelerinin ardından IMF'ye gönderdiği 24 Kasım 2005 tarihli Niyet Mektubu'nda da Ziraat Bankası özelleştirmesiyle ilgili açık taahhütte bulundu. Mektupta, Halkbank için bir mali danışman firma tutulmasıyla ilgili Özelleştirme Yüksek Kurulu Kararı'nın çıkarıldığı anlatılarak ?2006 yılı içinde Ziraat Bankası için de benzer bir süreci takip etmek niyetindeyiz? denildi.

HAZİRAN'DA VAZGEÇİLDİ

Ziraat Bankası'nın satışından vazgeçme kararının AKP'nin geçtiğimiz Haziran ayında yaptığı Antalya kampında alındığı ortaya çıktı. Konuyla ilgili bilgi veren ve isminin açıklanmasını ismeyen hükümete yakın bir kaynak gelişmeyi şöyle anlattı:

?Ziraat Bankası'nın özelleştirme kapsamından çıkarılmasına, AKP'nin son Antalya kampında karar verdik. Orada Başbakan Erdoğan, talimat verdi. Sayın Babacan ve Unakıtan bu durumun yaratabileceği sıkıntıları Başbakan'a arzettiler. Ancak Başbakan Avrupa Birliği ülkelerinde de devlete ait en az 1 banka olduğunu özellikle vurgulayarak, satışın en azından birkaç yıl daha olmayacağı kararını kesin bir dille ifade etti. Sonrasında Başbakan'ın kararı, direktif olarak ilgili bakanlara bildirildi. Böylece Ziraat Bankası satış süreci fiilen durdu.?

Öte yandan bugüne kadar Ziraat Bankası'nın özelleştirilmesiyle ilgili ?Satış hızlı bir süreç olmalı? şeklinde konuşan Devlet Bakanı Ali Babacan, önceki gün Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kamu bankalarının satışını soran milletvekillerine ?Halkbank bu yıl satışa çıkacak. Ziraat Bankası'nın durumuyla ilgili henüz alınmış bir kararımız yok? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber