Ayakta tedavide başa dönüldü, her tetkike ayrı fiyat uygulanacak

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 07 Aralık 2006 08:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Artan harcamalar nedeniyle sürekli tasarruf tedbirlerinin gündeme geldiği sağlık sistemi iyice karıştı. Kamuoyunda uzun süre tartışılan ve ayakta tedavilerde paket fiyat uygulanmasını öngören düzenlemenin Danıştay tarafından iptal edilmesinin ardından, tekrar eski sisteme dönüldü. Böylelikle "ayakta tedavilerdeki paket" önlemi sadece 5 ay yürürlükte kalabilirken önceki gün yürürlüğe giren yeni düzenlemeyle artık her tetkik için ayrı bir fiyatlandırma yapılacak. Ekonomi bürokrasisi bir yandan Danıştay'ın iptal kararına itiraz etmeye hazırlanırken bir yandan da ayakta tedavileri 5 bin kalem üzerinden fiyatlandırmak için hazırlık yapıyor.

Ayakta tedavileri 11 YTL'ye sabitleyen tebliğ, 1 Temmuz 2006 tarihinde yürürlüğe girdi. Ancak yapılan başvuru sonrası konuyu değerlendiren Danıştay tebliği iptal etti. Danıştay'ın iptal kararının 28 Kasım itibariyle Maliye Bakanlığı'na gönderildiği belirtildi. Böylece sağlıkta tedavi ücretlerini sabitleyen tebliğ 5 ay yürürlükte kalmış oldu. Yeni düzenleme iptal edildiği için her tedavi kalemi için farklı ücret uygulamasına dönüldü. Ancak Maliye, sağlık kuruluşlarına gönderdiği genelgede tasarruf amacıyla çıkardığı ayakta tedavi tebliğinin yayımlanmasından iptal edildiği tarihe kadar geçerli olduğunu hatırlatarak faturaları düzenlerken bu tebliğe göre hareket etmelerini istedi. 29 Kasım tarihine kadar hastanelerin vermiş olduğu hizmetler faturaları ödenmemişse iptal edilen tebliğe göre hazırlanacak.

Maliye itiraz edecek

Bilgi veren yetkililer, 5 bin ayrı ayakta tedavi kalemini fiyatlandırmak için çalıştıklarını belirtirken Danıştay'ın iptal kararına Maliye Bakanlığı'nın itiraz edeceği kaydedildi. Konuya ilişkin savunma hazırlayan Maliye, ayakta tedavi tebliğinin bilimsel metotlarla hazırlandığını belirterek uygulamanın eşitlik ilkesini bozmadığını gündeme getirecek. Ayrıca tebliğin tasarruf amacıyla hazırlanmadığını ileri sürecek olan Maliye, sosyal devlet olgusu gereği tetkiklerde sınırlama olmadığını, sadece hangi hastanede hangi tür tetkiklerin yapılabileceğinin tebliğde düzenlendiğini anlatacak.

Yeni sağlık sisteminin hastaların hastaneye ve ilaca ulaşmasını kolaylaştırdığı da ifade edilecek. Yetkililer, Danıştay'ın 30 gün içinde karar vermesi gerekeceğini söylediler. Danıştay'ın iptal ettiği tebliğde iç hastalıkları, kardiyoloji, göğüs hastalıkları tek tek ayrılarak hangi hastanede (eğitim, devlet hastanesi gibi) kaça tedavi edileceği fiyatlandırılmış, MR ve tomografinin de fiyatı belirlenmişti. Şimdi eskiye geri dönüş yapılan tebliğde, sağlık kurumları bir ve ikinci basamak olarak ikiye ayrılıyor ve sabit bir fiyatlandırma söz konusu değil.

İlaç uygulama tebliği değiştirildi

Sağlık Bakanlığı da 2006 Yılı Sosyal Sigortalar Kurumu Başkanlığı İlaç Listesi ve Uygulama Tebliği'nde değişiklik yaptı. Buna göre bundan böyle bir ilacın Sağlık Bakanlığı'nca izin verilen endikasyon ve kullanım dozu dışında kullanılması, ancak Sağlık Bakanlığı tarafından kişilere veya ilaca verilen özel kullanım izinleri ile mümkün olabilecek. Türk Tabipleri Birliği'nden konuyla ilgili yapılan açıklamada, uygulamanın doğru olduğu, sadece bazı ilaçların prospektüsünde değişiklik yapılması gerektiği belirtildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber