Sendikalar: Sosyal güvenlik reformu geri çekilsin

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Aralık 2006 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sendikalar, çalışan emeklilerden kesilecek primin artırılması ve emekli maaşlarında yapılacak değişiklikler nedeniyle gündeme gelen sosyal güvenlik reformunun geri çekilmesini istiyor.

KESK Başkanı İsmail Hakkı Tombul ANKA'ya yaptığı açıklamada, temel sorunun emeklilerin insanca yaşayabileceği bir yapının hayata geçirilememesinden kaynaklandığını söyledi. Yasanın geri çekilmesini isteyen Tombul, Genel Sağlık Sigorta Yasası'nda çalışan emeklilerin priminin yükseltilmesine, çalışanların prim gün sayısının 7 binden 9 bine çıkarılmasına, emeklilere ödenen aylıkların azaltılmasına, emeklilik yaşının yükseltilmesine ve sağlık hizmetlerinin kısıtlanmasına karşı olduklarını söyledi. Tombul, "Bu bir reform değil, sosyal hakları deforme eden bir düzenlemedir" diye konuştu.

TÜRK-İŞ ANAYASA MAHKEMESİ'Nİ BEKLİYOR

Türk-İŞ Başkanı Salih Kılıç, düzenlemenin 22 maddesinin değiştirilmesi için Anayasa Mahkemesi'nde açılan davanın, yasanın yürürlüğe girmesini geciktireceğini söylerken, verilen karar doğrultusunda Türk-İş'in kendi komisyonunu kurarak hükümete önerilerde bulunacağını söyledi. Sağlık teminat katkı paylarının değiştirilmesi gerektiğini belirten Kılıç, prim gün sayısı, yaş konusundaki düzenleme ve emekli aylıkları bağlanma oranının Türk-İş'in en hassas olduğu konular olduğunu vurguladı.

"PRİM GÜN SAYISININ YÜKSELTİLMESİNE ELEŞTİRİ"

Hak-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Yusuf Engin de prim gün sayısının önce 5 binden 7 bine yükseltildiğini, şimdi ise 9 bine yükseltilmek istendiğini anımsatarak, pirim sayısının 7 binde kalması gerektiğini ifade etti. Emekliler arasında da norm ve standart birliğinin sağlanması gerektiğini kaydeden Engin, "SSK, Bağ-Kur ve Emekli sandığı arasındaki farklar kaldırılmalı" dedi.

Emeklilik yaşının da kademeli olarak arttırılmasına karşı çıkan Engin, "İnsanların yaşama süresinin artacağı yönünde bilgi yok. Düşebilir de. Artarsa o zaman değiştirilsin" diye konuştu. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun da daha demokratik bir yapıya kavuşturulması gerektiğini belirten Engin, "Hükümet çok duyarlı ve dikkatli hareket etmeli. Ben yaptım oldu anlayışından uzaklaşmalı" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber