Sezer 'personel şefi' gibi

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 10 Aralık 2006 08:45, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Cumhurbaşkanlığı'ndan İstanbul Valiliği'ne bir yazı gönderilerek, Büyükşehir Belediyesi ve bağlı kuruluşlar ile ilçe belediyelerindeki "başörtülü personel sayısının" sorulması, "Sezer onaylı fişleme" olarak değerlendirildi. Bu arada belediye personelinin çok büyük bölümünün devlet memuru değil işçi olması, Sezer'in kamusal alan içine artık işçileri de dahil etmek istediği şeklinde yorumlandı. Belediye işçilerinin bir kısmı 'hizmet alımı' yöntemiyle özel şirketlerin elemanları olarak çalışırken, bir kısmı ise belediyeden kadro almış sendikalı 'kamu işçisi' durumunda. Bu nedenle Cumhurbaşkanlığının 'belediyelerdeki başörtülü personelle ilgili bilgi' talebi, belediyeler dışındaki kurumlarda çalışan bütün kamu işçilerini ve ailelerini de tedirgin etti.

KENDİ İMZASIYLA ÇELİŞKİYE DÜŞTÜ

Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, Sezer'in davranışıyla ilgili olarak, "Cumhurbaşkanlığı görevini yerine getirmek yerine işyerlerinde personel şefliği gibi bir görevi önemsemiş olmasını hayretle karşılıyorum. İş hukuku yasası ve çalışma hayatını düzenleyen yönetmeliklerin hiç birisinde başörtüsüz bir kılık kıyafet düzenlemesi yoktur"dedi. Bu duruma uluslararası platformlara da taşıyacaklarını söyleyen Uslu şunları kaydetti: "Çalışanlar arasında cinsiyet ayrımcılığı yapılmasını yasaklayan uluslararası sözleşmeler, TBMM tarafından kabul edilip Cumhurbaşkanı'nca onanarak yürürlüğe konulmuşur. Şimdi Cumhurbaşkanı'nın dünyanın kabul ettiği, evrensel hukukun gerektirdiği 'çalışanlar arasında cinsiyet ayımcılığı yapılmamasına' ilişkin uluslararası düzenlemeleri yok sayması, kendi imzasıyla çelişkiye düşmesi demektir ki, bu durum izaha muhtaç bir paradoks oluşturmaktadır." Mazlum- Der Genel Başkanı Ayhan Bilgen ise çalışma hakkının kıyafet gerekçe gösterilerek kısıtlanmasının Anayasa ve taraf olunan uluslararası belgeler açısından açık bir ayrımcılık olduğunu söyledi.

Kamu vicdanı rahatsız oldu

Memur-Sen ve Sağlık-Sen Genel Başkanı Dr. Ahmet Aksu, Cumhurbaşkanı Sezer'in İstanbul Valiliği'ne gönderdiği yazıyla belediyelerde başörtülü personel çalıştırılıp çalıştırılmadığının tespit edilmesini istemesinin kamu vicdanını rahatsız ettiğini vurgulayarak, " 70 milyonu temsil eden Sayın Sezer'in böyle bir araştırma istemesini temsil ettiği Cumhurbaşkanlığı makamıyla bağdaştıramıyorum" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber