İthal ilaçta 10 gün sonra yine bir indirim gerçekleşecek

Haber Giriş : 14 Nisan 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı, Avrupa'nın en ucuz ilacının fiyatı üzerinde ithal ilaç satılmamasını öngören İlaç Kararnamesi'nde değişiklik yaptı. Buna göre, ithal ilaçta 10 gün sonra yine bir indirim gerçekleşecek. Artık, Avrupa'nın en ucuz iki ülkesi değil tek ülkesi baz alınarak ithal ilaç fiyatı belirlenecek.

Sağlık Bakanlığı, 6 Şubat'ta yayımlanan İlaç Kararnamesi'nde değişiklik yaptı. Resmi Gazete'de yayımlanan Kararnameye göre, artık ithal ilaçlar 2005 yılı sonuna kadar Fransa, İtalya, İspanya, Portekiz ve Yunanistan olmak üzere, her yıl Avrupa ülkeleri arasından Bakanlıkça belirlenen 5 ülkedeki ürünün en ucuz olduğu ülke referans fiyat olarak belirlenecek.

Eski kararnamede en ucuz iki ülkenin ortalama fiyatının baz alınması öngörülüyordu. Kararname'de yapılan değişiklikle "Avrupa'nın en ucuz fiyatı" hükmü gereğince 30 Mart 2004'te yapılması gereken ithal ilaçtaki fiyat düzenlemesi 24 Nisan'a kaldı. Kararnameye göre, firmalar yeni fiyat belirlemek amacıyla orijinal ürünler için 10 gün içinde, jenerik ürünler içinse orijinal ürünler için belirlenen sürenin bitiminden itibaren 10 gün içinde Bakanlığa başvuracak. Bu süre içinde başvurmayan ürünlerin fiyatları Bakanlıkça re'sen belirlenecek.

Bu fiyatlar, 1 Mart 2004 tarihinden itibaren geçerli olan perakende satış fiyatlarından daha fazla olamayacak. İlaç fiyatlarında ancak Fiyat Değerlendirme Komisyonu'nca kur değişikliklerine göre belirlenecek oranlarda artış yapılabilecek.

6 Şubat'ta yürürleğe giren İlaç Kararnamesi'ne göre 30 Mart'ta ithal ilaçta ucuzlama öngörülüyordu ancak ilaç firmalarının hazırlıklarını tamamlayamadığı gerekçesi ile Sağlık Bakanlığı'na başvurması üzerine bu süre yeni kararname ile uzatıldı.

aa

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber