Sağlık bakanlığı'ndan acil hasta kabul etmeyen başhekimlere sert uyarı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 19 Aralık 2006 15:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

"HASTA YATAKLARINI DÜZENLEYİN, BOZUK CİHAZLARI ONARIN, HER AN HAZIR OLUN"

Sağlık Bakanlığı, ilk müdahalesi yapıldıktan sonra daha donanımlı bir hastaneye sevk edilmesi gereken acil hastaları, boş gerekçelerle kabul etmeyen hastane yöneticilerin sert bir dille uyardı.

Bakanlık, hastane yöneticilerine, "Mazeret değil iş üretin ve acil hastalara her an hazır olun" talimatını verdi. Sağlık Bakanlığı Prof. Dr. Necdet Ünüvar, İl Sağlık Müdürleri'ne gönderdiği genelgede, bakanlığa bağlı yataklı tedavi kurumlarında yapılan inceleme sonucu düzenlenen inceleme raporları ve bakanlığa ulaşan bilgilerden, tedavi amacıyla hastanelere başvuran acil hastalardan, ilk müdahalesi yapılarak durumunun ağır olması sebebiyle daha donanımlı bir hastaneye sevk edilmesi zorunlu görülenlerin sevki için koordinasyon sağlanan hastane yöneticilerinin çeşitli gerekçelerle hastayı kabul etmediğinin belirlendiğini kaydetti.

Prof. Dr. Ünüvar, sağlık kurum ve kuruluşlarının yöneticilerinin, hastanede mevcut olması ve kullanılır olmasına rağmen boş yatak olmadığı, branşında yeterli uzman hekim bulunmadığı, cihazlarının arızalı olduğu gibi bir takım gerekçelerle hastayı kabul etmeyerek geri çevirdiklerinin tespit edildiğini vurguladı. Bu tür durumların olumsuz sonuçların yaşanmasına yol açtığını vurgulayan Ünüvar, bakanlığın daha önce yayınladığı genelgede, acil hizmetlerde yatakların nasıl kullanılacağı konusunda düzenleme yapılması ve bu hususlara hassasiyetle uyulmasının istendiğini hatırlattı. Müsteşar Ünüvar, söz konusu genelgede ayrıca şu yer verdi:

"Acil sağlık hizmetlerinde aksamaya ve olumsuz olaylara sebebiyet verilmemesi açısından hasta yataklarının en uygun şekilde kullanılması, tıbbi cihazlara ait arızaların en kısa sürede giderilmesi, arızanın onarımı aşamasında hastanedeki diğer cihazlardan yararlanılması ve nöbet hizmetleri konusunda gerekli tedbirlerin zamanında alınması elzemdir. Acil durumlarda zaman kaybının önlenmesi ve sevk işlemlerinde koordinasyonunun aksatılmadan yürütülmesi amacıyla her ilde bulunan bütün hastane baştabiplikleri tarafından hastanede mevcut olan yatak, boş yatak, yoğun bakım yatağı ve kullanılabilir durumdaki cihazlara (Vantilatör, Magnetik Rezonans, Tomografi, Ultrasonografi gibi) ait ekli formdaki bilgilerin güncellenerek düzenli ve sürekli olarak 112 Acil Komuta Merkezi Hastane Entegrasyon Bölümüne öncelikle bilgisayar ortamında aktarılması ve her il merkezinde Acil Komuta Merkezi tarafından (il içinden veya çevre illerden yapılan sevklerde) koordinasyonun sağlanması hususunda, bilgilerinizi ve gereğini rica ederim."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber