Öğrenci disiplin yönetmeliği değişiyor. Cep telefonu kapsama alınıyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 21 Aralık 2006 17:07, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, okullarda günde ortalama 20, 6 ayda ise 2 bin 990 olay meydana geldiğini söyledi.

Bakan Çelik, Disiplin Yönetmeliği'nde değişikliğe gidildiğini, cep telefonu ve internet üzerinden işlenen suçların da disiplin suçu kapsamına alındığını vurguladı. Konuyla ilgili yönetmelik değişikliğinin Başbakanlığa yayınlanmak üzere gönderildiğini ifade eden Çelik, "Zapt rapt altına alınamayan öğrencilerin son olarak örgün eğitimden alınıp yaygın eğitime verilecek. Öğrenim hakkını tamamen elinden almamız gibi bir durum söz konusu olamaz" dedi.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, TBMM Şiddet Komisyonu'na okullardaki şiddet konusuyla ilgili bilgi verdi. Okullardaki şiddetin kökünü kazıyıncaya kadar seferber olacaklarını ifade eden Çelik, "Öğrenci şiddetle ilk olarak ailede tanışıyor. Anne dövüyor, baba dövüyor, okulda öğretmen dövüyor, sonra polis dövüyor, askerde komutan dövüyor" dedi. Şiddetin küresel bir sıkıntı olduğunu da belirten Çelik, "Okullardaki şiddet internet, medyatik araçların artması, televizyon izlemenin artmasıyla birlikte artış göstermiştir. ABD, Japonya, Almanya ile mukayese edildiğinde Türkiye'de daha az. Biz başlangıç noktasında müdahale etmek zorundayız. 60 bin okul var. Yılda 1 olay meydana gelse, yılda 60 bin olay eder. Her ay 7500 olay eder, günde 350 olay eder. Bizde günde 20 civarında ola meydana gelmektedir. 6 ayda meydana gelen olay sayısı 2 bin 990. Olan olayların hepsi adliyelik olaylar değil" açıklamasında bulundu.

CEP TELEFONU DİSİPLİN SUÇU OLUYOR

Çelik, "Birçok Avrupa ülkesinde cep telefonlarıyla ilgili yasaklama varken, biz cep telefonlarına yasaklama getirmedik. Sapık var diye yasaklama olmaz. Böyle bir kararın doğru olmadığını düşünüyoruz. Ama Disiplin Yönetmeliği'nde değişikliğe gittik. Cep telefonu, internet üzerinden işlenen suçlarda artık disiplin suçu sayılacak. Değişikliği başbakanlığa gönderdik. Zaptı rapt altına almayacağımız öğrencilere örgün eğitimden yaygın eğitime vereceğiz. Bu öğrenciler Açıköğretim Liseleri'ne kaydırılacak. Okullarda reaktif bir rehberlik sisteminden proaktif bir rehberlik sistemine geçildi. Konuyu yeniden dizayn ettik. Okullarda Rehberlik Araştırma Merkezleri artık olaylar olmadan da müdahale ediyor, olayın olmasını beklemiyor. 5T formülünü uyguluyoruz, tespit, teşhis, tedavi, takip ve sonuç. Medya kuruluşlarının genel yayın yönetmenleriyle biraraya geldik. Gençlerimize yönelik 8 spot program hazırladık. Salih Memecan'ın çizgileriyle öğrencilerin kitaplarına yönelik ciltler hazırlandı. Öğrenciler okulda günde 6 saat, haftada 600 saat okulda kalıyor. Oysa televizyon ve internette bunun 3 katı vakit ayırıyor" değerlendirmesini yaptı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber