TTK Başkanı İrfan Erdoğan: Pamuk'a ayrıcalık yok

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 30 Aralık 2006 07:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Prof. Dr. İrfan Erdoğan, Nobel Edebiyat Ödülü kazanan Orhan Pamuk'un eserlerinin ders kitaplarında yer alması için müfredatta geçmişte de bugün de bir engel bulunmadığını söyledi. Nobel ödüllerinin tüm dünyada akreditesi kabul edilmiş ödüller olduğunu belirten Erdoğan, ?Orhan Pamuk Nobel ödülü kazandı diye eserlerinden zorlamalı bir şekilde faydalanılması, hassasiyet görtermeden her metine her içeriğe yer verilmesi beklenemez? dedi.

Pamuk'un Nobel Edebiyat Ödülü'nü almasının ardından, eserlerinin ders kitaplarında yer alıp almayacağının gündeme geldiğini belirten Erdoğan, ?Buradaki soru şudur: Orhan Pamuk şimdiye kadar yasak mıydı? Orhan Pamuk'tan bir edebi metni alıp kitapta kullanmak engellenmiş miydi? Hayır böyle bir şey asla yok. Yani geçen yıl da, öncelik yıllarda da bir kitapta Orhan Pamuk'tan bir metin rahatlıkla yer alabilirdi. Ama Orhan Pamuk'un yazdıklarına şu ana kadar yayınevlerinin ve yazarlarının ilgisinin olmadığı bir gerçek? diye konuştu.

Pamuk, ?Yayınevlerine ve yazarlara, ders kitaplarında Orhan Pamuk'un eserlerine yer vermeleri çağrısında bulunuyor musunuz?'' sorusunu ise şöyle cevapladı: ?Biz ancak şunu söyleyebiliriz: ?Kitaplarda yer almamalı, yer alacak mı' diye bir kuşku varsa, o kuşkuyu çok fazla taşımamalarını sağlayacak bir açıklama yapıyoruz. Bu durum, bir yazarın başka bir yazara karşı ayrıcalıklı bir konuma gelmesi sonucunu da yaratmaması gerekiyor. Kabul görmüş bütün Türk yazarlarından tarafsız bir şekilde yararlanmak esas olmalı.?

NOBEL İŞLENEBİLİR

Pamuk'un kitaplarından alınacak metinlerden edebiyat kitaplarında yararlanılabileceği, başka derslerde de konuya değinilebileceğini söyleyen Erdoğan, ?Örneğin, Sosyal Bilgiler dersinin herhangi bir konusunda Nobel'den bahsederek söz konusu ödüle değinilebilir. Veya bir tarihsel dönemi açıklarken özellikle ?Benim Adım Kırmızı' adlı kitaptaki bazı tasvirlerden faydalanılabilinir. Nobel dünyada birçok alanda sergilenen başarıların ödüllendirildiği bir platform ise bir Türk de Nobel ödülü kazandıysa bundan bahsedilmesinde fayda vardır'' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber