AÜ'deki eczane soruşturması şubatta ağır cezada

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 31 Aralık 2006 06:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Ankara Üniversitesi ile YÖK arasında gerginliğe neden olan sahte reçete yolsuzluğu soruşturmasının ilk duruşması şubatta

YÖK'le Ankara Üniversitesi (A.Ü.) arasında gerginliğe neden olan "ilaç yolsuzluğu" iddiasına ilişkin ilk duruşma şubatta ağır ceza mahkemesinde görülecek.

YÖK ile A.Ü. arasındaki gerginlik, Tıp Fakültesi Dekanlığı'na en yüksek oyu alan 6 yıllık dekan Tümer Çorapçıoğlu'nun atanmamasıyla tırmanmıştı. Tıp Fakültesi'nde infiale neden olan bu kararın altında üniversite ile YÖK arasında ilaç yolsuzluğu nedeniyle baş gösteren krizin yattığı ileri sürülmüştü.

A.Ü.'de geçen yıl "yapma ilaç" yazımına dayalı sahte reçete yolsuzluğu yapıldığı iddiasıyla başlatılan soruşturmada üniversitenin 171 bin YTL zarara uğratıldığı belirlenmişti. Mediko Sosyal'de görevli altı doktor, başeczacı ve bir eczanenin yolsuzluğa karıştığı, adı geçen Selin Eczanesi'nin sahibi Sema Kılıç'ın da YÖK Genel Sekreteri Turgut Kılıç'ın eşi olduğu ortaya çıkmıştı.

A.Ü. Rektörü Prof. Dr. Nusret Aras'ın talimatıyla açılan soruşturmada eczanenin, "cignolin" etken maddeli el yapımı ilaçlarla üniversiteyi maddi zarara uğrattığı saptandı.

YÖK, olaya adı karışanların üniversite personeli olması nedeniyle soruşturmayı kendisi yapmak için üniversiteden belgeleri istedi. Belgeleri YÖK'e gönderen üniversite yönetimi, eczane hakkında suç duyurusunda bulundu; Kılıç, eczanesini kapattı.

Gerginliğe giden süreçte YÖK, yasaları gerekçe göstererek eczanenin durumunu soruşturmadı. YÖK'ten yapılan açıklamada, "Eczane hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma yapmaktadır"; Danıştay ve cumhuriyet savcılığına gönderilen YÖK raporunda da, "Soruşturma kapsamında adı geçen doktorlar, kurum eczacısı ile anlaşmalı eczane arasında var olduğu iddia edilen bir bağın olmadığı" belirtildi.

Danıştay 1. Dairesi de YÖK'ün yargılamama kararını kaldırarak dosyayı Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdi ve Kılıç, altı doktor ve kurum eczacısı hakkında 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı.

Kılıç hakkında "nitelikli dolandırıcılık" ve "kamu kuruluşlarını zarara sokmak" suçundan 11 yıl 2 ay 15 güne kadar hapis cezası istendi. İlk duruşma şubat ayında...

'Yapmasam yıpranırdım'

A.Ü. Rektörü Prof. Dr. Nusret Aras, "Kamu görevlisi ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak yasaların emrettiğini yaptım. Eğer yapmasaydım yıpranırdım. Danıştay ve savcılık bunların suç olduğunu kabul etti" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber