ODTÜ'lü 2 dağcı düşerek can verdi

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 03 Ocak 2007 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Niğde'nin Çamardı İlçesi'ndeki Demirkazık Dağı, Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Dağcılık Kulübü üyesi 2 dağcıya mezar oldu

Dağın en sarp noktalarından biri olarak bilinen Apışkara mevkiinde 3 bin 400 metre yükseklikte, tırmanma halatlarından düşen 3 dağcıdan Utku Kocabıyık ve Seza Bürkan Yüksel can verirken, bacağı kırılan Hüseyin Kapukaya geceyi sıfırın altında 25 derecede geçirmesine rağmen sağ kurtarıldı. Üniversiteli iki dağcının ölümüyle birlikte Demirkazık'ı da kapsayan Aladağlar'da 50 yılda ölen dağcıların sayısı 14'e yükseldi.

Çamardı Jandarma Komutanlığı'na haber vererek 30 Aralık'ta Aladağlar'daki Demirkazık Dağı'na tırmanışa geçen ODTÜ'lü 6 dağcı, tırmanış ve destek ekibi olarak iki gruba ayrıldı. Dün saat 15.00 sıralarında Aladağlar'daki Demirkazık Dağı'nda Büyük Demirkazık bölgesinde 3 dağcının kaza geçirdiği yönünde ihbar yapıldı. ODTÜ'lü dağcılardan olduğunu bildiren kişi, tırmandıkları bölgeyi tarif edip yardım istedi. İhbar üzerine jandarma ekipleri Arama Kurtarma Derneği (AKUT) Niğde temsilcilerine haber verdi. Bölgeye giden Niğde Gençlik ve Spor İl Müdürü Metin Kaplan, Demirkazık Dağı'na tırmanırken mahsur kalan dağcıların ODTÜ Dağcılık Kulübü üyeleri Seza Bürkan Yüksel, Utku Kocabıyık, Hüseyin Kapukaya, Tolga Uzun, Şaziye Denizoğuz ve Ece Saraoğlu olduklarını söyledi.

Dağcıları kurtarma çalışmalarına 2 askeri helikopterin yanı sıra 13 kişilik jandarma arama kurtarma ekibi, AKUT ve ODTÜ Dağcılık Kulübü'nden yaklaşık 40 kişi katıldı. Destek grubundaki dağcılardan, Uzun, Denizoğuz ve Saraoğlu'nun güvenli bir bölgedeki kamplarında oldukları belirlendi. Dağcılardan Şaziye Denizoğuz sağlık durumu iyi olmadığı için jandarma kurtarma timleri tarafından Mümtaz Çankaya Dağevi'ne indirildi.

UMUT TÜKENİYOR

Demirkazık Dağı'nın en sarp noktalarından biri olarak bilinen Apışkara mevkiinde 3 bin 400 metre yükseklikte tırmanma halatlarından düşerek kaza geçiren ODTÜ'lü diğer 3 genci helikopterle kurtarma operasyonu gece gerçekleştirilemediği için sabahın ilk ışıkları beklendi. Dağevinde bekleyiş sürerken, zirvede ısının sıfırın altında 25 dereceye kadar düştüğü bilgisi umutları azalttı, tüm ekipler acı habere kendilerini alıştırmaya çalıştı.

BİR MÜJDE

Genelkurmay Başkanlığı Özel Kuvvetler'e bağlı 12 kişilik ekip, gece boyunca durmaksızın çalıştı. Saat 07.45'te dağcılara ulaşıldığı bilgisi alındı. Ekipler, tırmanma halatlarından kancaların kopması sonucu kayaların üzerine düşen dağcılardan Hüseyin Kapukaya'nın sese ve ışığa tepki vermesi nedeniyle yaşadığını saptadı. Bunun üzerine bölgeye giden askeri helikopter, donmak üzere olan Kapukaya'ya yanaşarak kurtarmayı başardı. Bir ayağı kırık olduğu saptanan dağcı, Niğde Devlet Hastanesi'nde kaldırıldı.

Demirkazık Dağı'nın kuzey batı sırtını çıkarken tırmanma halatlarındaki kancaların kopması sonucu düşen ve kayaların üzerinde hareketsiz duran diğer dağcılar Seza Bürkan Yüksel ile Utku Kocabıyık'ın ise ışığa ve sese tepki vermediği haberi dağevinde bekleyenlerin umutlarını söndürdü. Dağcılar ve kurtarma ekipleri bir mucize yaşanmasını dileyerek sadece helikopterlerin ulaşabildiği noktada olup bitenleri merakla beklemeye başladı.

DOĞUM GÜNÜNDE ÖLDÜ

Ancak beklenen mucize gerçekleşmedi ve saat 12.00'de yapılan açıklamada ODTÜ Mezunu olan ve ODTÜ Bilgi İşlem Merkezi'nde görev yapan Bilgisayar Mühendisi ve aynı dalda Yüksek Lisans yapan 25 yaşındaki Utku Kocabıyık ile ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü 3'üncü sınıf öğrencisi 23 yaşındaki Seza Bürkan Yüksel'in öldüğü bildirildi. Dağlara sevdalı olan iki gençten 1.1.1982 Denizli doğumlu olan Kocabıyık'ın doğum gününde ölmesi ayrı bir üzüntü yarattı.

KURTULAN DAĞCI ANLATTI

Kazadan yaralı olarak kurtulan 25 yaşındaki Hüseyin Kapukaya, tedaviye alındığı Niğde Devlet Hastanesi'nde yaşadıkları büyük kabusu anlattı. Utku Kocabıyık ve Seza Bürkan Yüksel ile bir süre halatta asılı kaldıktan sonra kancalarının kopması sonucu 50 metreden düştüklerini söyleyen Kapukaya, "Ben en yüksekteydim. Üst üste düştük. Benim ayağım kırıldı. Ben düştükten sonra onlara seslendim ama cevap alamadım. Sanırım boyunları kırılarak öldüler. Kayanın üzerinde asılı kalmışlardı" dedi. Kapukaya, Niğde'deki ilk tedavinin ardından Ankara'ya sevk edildi.

Ölen iki dağcının cesetleri de helikopterle bulundukları yerden alınıp Niğde Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı. ODTÜ Dağcılık Kulübü üyeleri ölen arkadaşlarının ardından gözyaşı döktü.

DAĞCILARI VALİ SAKİNLEŞTİRDİ

Hastaneye gelip bilgi alan Niğde Valisi Gündüz Beder, 2 dağcının öldüğünü 1 yaralının da Ankara'daki hastaneye sevk edildiğini söyledi. Yaralı Hüseyin Kapukaya'yı ziyaret eden Vali Gündüz Beder, operasyonun 12.30'da tamamlandığını anlattı. Vali Beder, açıklamasını sürdürürken morg önünde bekleyen dağcılar görüntü alan gazetecilere tepki gösterdi. Vali Gündüz Beder, gazetecilerin üzerine yürüyen dağcılara, "Arkadaşlar işlerini yapıyorlar. Biz de acı çekiyoruz. Ben iki gündür uyumuyorum. Sakin olmalısınız" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber