Hibritte ÖTV indirimi sektörü sevindirdi

Hibrit otomobillerde %50'ye varan ÖTV indirimi, istenilen satışlara ulaşamayan hibrit otomobil sektörünü sevindirdi. Bu otolarda %25'lere varan indirimlerin olabileceğini belirten sektör temsilcileri, hibrit oto satışlarının artacağı görüşünde.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 07 Ekim 2016 08:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Hibritte ÖTV indirimi sektörü sevindirdi
Cahit Saraçoğlu

Dünya genelinde hibrit otomobil sayısının 2020'li yıllarda 17 milyon adete ulaşmasının beklendiği bir dönemde Türkiye'de bu konuda ilk kapsamlı adımı Bakanlar Kurulu attı. Bakanlar Kurulu'nun elektrik motoru olan araçlarda büyük orandaki özel tüketim vergisi (ÖTV) indirimine dair aldığı kararın önceki gün Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından, "henüz araç sayısı istatistiklerine bile girmeyen elektrikli, hibrit araçlarda" rekor satış oranları bekleniyor. Karar kapsamında elektrik motoru 50 KW'ı geçip motor silindir hacmi 1800 cm3'ü geçmeyen binek otomobiller için yüzde 90 olan ÖTV oranı yüzde 45'e, motor gücü 100 KW'ı geçip motor silindir hacmi 2500 cm3'ü geçmeyen binek otomobiller için yüzde 145 olarak uygulanan ÖTV oranı yüzde 90'a düşürüldü.

Son yıllarda gündemde önemli bir yer tutmasına karşın, henüz istenilen satış seviyesine ulaşamayan çevreci hibrit otomobillerde ÖTV indiriminin sektörün global gelişime ayak uydurması açısından önemli bir karar olduğunu kaydeden sektör temsilcileri, indirimin elektrikli araç alımını ciddi oranda artıracağının altını çiziyor.

FİLOLAR HİBRİTE KAYIYOR

Uzaltaş A.Ş kuruluşu UZL Filo A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Oğuz Pala, kısa sürede elektrik motoru olan hibrit otomobillerin de dizel, benzin, lpg gibi araç sınıfları istatistiklerine gireceğini anlattı. Pala, birçok kiralama sektörü ve araç bayisinin hibrit otoları filolarına eklemeye başladığını da söyledi.

İlk kazanan yerli Toyota olur

Sektör, bu teşvikten en çok Adapazarı fabrikasında 350 milyon Euro yatırım yapan ve Kasım'da satışa sunulacak olan yerli ilk kompakt SUV modeli olan hibrit Toyota C-HR modelinin yararlanacağını düşünüyor. 70 bin lira olan hibrit modelin %25'lere varan indirimle 50 bin liraya gerileyebileceğine de dikkat çekiliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber