Güç devşirme savaşı

Zirvenin ikinci gününde enerji sektöründe yaşanan güç devşirme savaşının öncü ülkeleri ABD ve Rusya'nın izlediği enerji politikaları üst düzey katılımcılar tarafından ele alındı. LNG'nin enerjide yaşanacak değişimde önemli rol oynayacağı vurgulandı.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 12 Ekim 2016 07:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Güç devşirme savaşı
Cabir Turğut

İstanbul'da devam eden 23. Dünya Enerji Kongresi'nin ikinci gününde ana gündemi enerji piyasasına yönelik yapılan küresel müdahaleler oluşturdu. Küresel enerji piyasası üst düzey katılımcılar, birbirinden ilginç tespitlerde bulundu. LNG, kaya gazı, doğal gaz ve petrol fiyatları zirvenin dünkü oturumlarında öne çıkan diğer başlıkları oldu. Enerjideki fiyatlamaların küresel çekişmelerin gölgesinde oluştuğuna dikkat çekildi. Bunun öncü ülkeleri olarak ABD, Rusya ve Çin'in izlediği enerji politikalarına ışık tutuldu.

PİYASAYA YENİ OYUNCU

Shell'in küresel gaz piyasaları kıdemli başkan yardımcısı Roger Bounds, enerji piyasalarının dinamik bir değişim sürecinden geçtiğini ve LNG sektöründe hızlı bir büyüme olduğuna işaret etti. "Önümüzdeki 10-15 yılda doğalgaz ve LNG piyasalarında büyümeler olacak" öngörüsünde bulunan Bounds, şunları kaydetti: "Bunu görebiliyoruz çünkü birtakım yatırım, üretim kararları alındı ve tesisler kurulmakta. Daha çok piyasa müşteri LNG talep ediyor. Vaktiyle LNG ihraç eden Malezya gibi ülkeler şimdi ithal ediyor. Mısır, Ürdün yeni oyuncular olarak piyasaya giriyorlar. Oyuncu sayısı zamanla daha da artacak."

RUSYA'NIN ASYA HAMLESİ

Japon enerji şirketi Tokyo Gaz'ın yönetim danışmanı Shiragu Muraki de ABD'de yaşanan kaya gazı devriminin enerji piyasalarında birçok değişikliği beraberinde getirdiğini vurguladı. Gaz piyasalarında çeşitlendirmenin çok önemli ve kilit bir nokta olduğuna değinen Muraki, "Var olan arz kaynaklarına yenileri eklenecek. Özellikle Rusya Asya'ya yöneldi ve bu çok önemli. Gaz piyasasında sözleşmeler ve fiyatlanmalar çeşitlenecektir" tespitini yaptı. ABD ve Kanada'dan piyasaya girecek olan LNG miktarının 2025'e kadar 150 ile 180 milyon ton arasına yükseleceğini aktaran Muraki, "ABD burada önemli. Asya'daki LNG sözleşmelerinin belirleyicisi de ABD olacak" diye konuştu.

ABD DÖNÜŞÜMÜ: LNG

Amerikan LNG şirketi Cheniere Marketing'in strateji departmanının başkan yardımcısı Andrew Walker ise enerjide bir dönüşüm sürecinden geçildiğini belirtti. Walker, pazarda görülen değişikleri ABD'nin LNG ihracatının tetiklediğinin altını çizdi. LNG sektörünün yavaş geliştiğini savunan Walker, şöyle devam etti: "Ürünün küreselleşmesi yönünde bir gelişim var. Böyle bir süreç söz konusu. ABD de bunu çok etkileyen bir ülke. Geleneksel olmayan gazlar ABD pazarını adeta sıfırdan oluşturdu. ABD küresel ve yerel piyasada artan talebi karşılayabilir diye düşünüyoruz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber