Plastikçilerin tanıtım kavgası

YAKLAŞIK 5 ay önce kurulan Plastik Tanıtım Grubu (PTG) sektörü ikiye böldü.

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 01 Kasım 2016 07:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Plastikçilerin tanıtım kavgası

PTG için ihracatçılardan 5 ayda yaklaşık 2 milyon liralık ek kesinti yapıldığını söyleyen Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı

(PAGEV) Başkanı Yavuz Eroğlu, "PTG ile dünyaya Türk plastiği algısı mı yaratacağız? Plastiğin tanıtımı mı olur?" derken, İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Başkanı Murat Akyüz, Eroğlu'na tepki gösterdi. Akyüz, "Olayı basitleştirmek istiyorlar. Bu grup ihracatçılardan gelen talep üzerine kuruldu. Şimdi kasım ayı sonunda Genel Kurul düzenleyeceğiz. Son sözü yine ihracatçılar söyleyecek. 'Kapatın' kararı çıkarsa, kapatır geçeriz" dedi.

BELİRSİZLİKLER VAR

PTG'nin plastik ihracatı yapan 3 bin 500 firmaya mali yükler getirdiğini savunan Yavuz Eroğlu, şu değerlendirmeyi yaptı: "Ülkemizde ihracatçı birlikleri bünyesinde fındık, deri, narenciye, doğaltaş ve daha birçok ihracat ürününün, ağırlıklı olarak dünya pazarlarında tanıtımını üstlenmesi amacıyla kurulmuş tanıtım grupları yer alıyor. Ortak payda olarak tüm tanıtım gruplarının, ilgili ürünün Türkiye menşeli olmasından gelen kalite ve katma değerine dair küresel bir algı yaratmayı amaçladığını söyleyebiliriz. Bu amaç doğrultusunda çalışan tanıtım gruplarının kimi verimli olmuş, kimiyse amacından saparak verimsizleşmiştir. Ancak burada yapılmak istenilen tanıtımda bir belirsizlik var. Plastik endüstrisi çok geniş bir sektör. İçerisinde gözlükten şırıngaya, otomotivden beyaz eşyaya birçok farklı alanda üretim yapan şirket var. Bunları aynı torbaya koyup 'Türk plastiği algısı' yaratılamaz. İKMİB'in görevi zaten tanıtım yapmak."

SON SÖZ İHRACATÇININ

İhracatçılardan gelen talep üzerine PTG'nin kurulduğunu anlatan Murat Akyüz, ise şu değerlendirmeyi yaptı: "PTG'nin ihracatçıların kasasına para aktarılmak için kurulduğunu göstermek çok yanlış ve doğru değil. PTG'yi kafamıza göre kurmadık. Genel Kurul ve bakanlık onayı alındı. Bunu 'Poşet tanıtımı' yapılacak deyip basitleştirmek yanlış. Bu tanıtımlarda ülke, sektör ve markaların tanıtımı yapılıyor. Dünyanın önde gelen fuarlarında 'Türk malı algısı' oluşturuluyor. Biz çatı örgütü olarak gelen talepleri değerlendirdik ve kurula sunduk. PTG kurulduktan sonra anlayamadığımız itirazlar gelmeye başladı. Ancak bu tanıtım grubu istediğiniz zaman kapatmak mümkün değil. Biz yine ihracatçılarımızı dinlemek için 23 Kasım'da Genel Kurul kararı aldık. Son sözü yine sektör temsilcileri söyleyecek. Eğer 'kapatın kararı' çıkarsa, kapatır geçeriz."

Kuruluş aşaması iki yıl sürdü PTG'nin kuruluşunun oldu-bittiye getirildiğini iddia eden PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu, "Sektörel bir sivil toplum örgütü olan İKMİB, biraz da oldu, bitti olarak tanımlayabileceğimiz bir sürecin ardından PTG adıyla böyle bir tanıtım grubu kurdu. Binlerce üyesi olan İKMİB'in, PTG'nin amacını, kapsamını ve hangi kaynaklarla faaliyetlerini yürüteceğini açıklanmadan, yaklaşık 50 kişilik bir Genel Kurul'da PTG'nin kurulma kararını onaylattı" dedi.İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, "Plastik Tanıtım Grubu'nun kurulması ilgili sektör kuruluşlarının talebinin ardından ve Genel Kurul onayları ile gerçekleşti. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Ekonomi Bakanlığı'nın da onayı alınmıştır. Bu süreç yaklaşık iki sene sürdü" diye konuştu.

14 bin

Türk plastik sektöründeki şirket sayısı

250 bin

Plastik sektöründe çalışan kişi sayısı

37 milyar $

Plastik sektörünün yıllık üretim hacmi

9.2 ton

Türkiye plastik mamul üretimi

175

Plastik sektörünün ihracat yaptığı ülke sayısı

Ceyhun KUBURLU

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber