Gelir İdaresi Başkanlığı: E-beyannamede sorun yok

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 05 Şubat 2007 16:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gelir İdaresi Başkanlığı, vergi beyannamelerinin elektronik ortamda gönderilmesinde yasal olmayan hiçbir husus bulunmadığını, modern bir yöntemle ve süratle sunulan bu hizmetin devam ettiğini belirterek, mükelleflerin ters yöndeki iddialara itibar etmemesini istedi.

Başkanlığın yazılı açıklamasında, basında çıkan internet bankacılığı işlemlerinin hukuki açıdan geçersiz olduğu haberine yanıt verdi. Vergi Usul Kanunu'nun konuyla ilgili hükümlerine işaret edilen açıklamada, düzenleme ile Maliye Bakanlığı'nın, vergi beyannameleri ve bildirimlerinin internet ve diğer elektronik bilgi iletişim araç ve ortamında doğrudan mükellefler tarafından gönderilmesine izin verebileceği belirtildi. Bakanlığın bu konuda zorunluluk getirebileceği gibi, bunların yetki verilmiş gerçek ve tüzel kişiler aracılığıyla gönderilmesine izin vermeye veya zorunluluk getirmeye de yetkili kılındığını da vurgulandı.

Beyannamenin elektronik ortamda gönderilmesi halinde, tahakkuk fişinin elektronik ortamda düzenleneceği ve mükellef veya elektronik ortamda beyanname gönderme yetkisi verilmiş gerçek veya tüzel kişiye elektronik ortamda iletileceği; bu iletinin, tahakkuk fişinin mükellefe tebliği yerine geçeceğinin hükme bağlandığı kaydedilen açıklamada, şöyle denildi:

"Beyannameler gerek elektronik ortamda mükellef tarafından doğrudan, gerekse yetki verilmiş aracılar kanalıyla gönderilsin, her iki halde de mükellef tarafından verilmiş addolunacak ve mükellefin kendi beyanı olarak değerlendirilecektir. Elektronik beyanname uygulaması Vergi Usul Kanunu'nun Maliye Bakanlığı'na vermiş olduğu yetki doğrultusunda yapılmakta, Vergi Usul Kanunu hükümleri açısından elektronik ortamda gönderilen beyanname ile kağıt ortamında gönderilen beyannameler arasında hukuki sonuçları itibariyle hiçbir fark bulunmamaktadır. Sonuç olarak, vergi beyannamelerinin elektronik ortamda gönderilmesinde yasal olmayan hiçbir husus bulunmadığından modern bir yöntemle süratle sunulan bu hizmetimizin devam ettiğinin bilinmesi ve mükelleflerimizin bu konuda çıkan haberlere itibar etmemesi gereği kamuoyuna saygıyla duyurulur."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber