El Bab'da İran riskine tam kapasite harekat

İran destekli Şii milisler ile Suriye ordusunun El Bab'a ilerlemesi üzerine TSK ve ÖSO güçleri kuşatma altındaki kente büyük saldırı başlattı. Kasabaya hakim stratejik tüm tepeler ele geçirilirken Ankara, rejimle olası bir çatışmaya karşı Rusya ile temas kurdu

Haber Giriş : 09 Şubat 2017 08:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
El Bab'da İran riskine tam kapasite harekat

HİLAL ÖZTÜRK

TSK destekli Özgür Suriye Ordusu'nun El Bab'da önceki gece yaşanan yoğun çatışmalar sonrası şehrin stratejik öneme sahip hakim tepeleri IŞİD'den temizlendi. Son hamle, terör örgütü IŞİD'in savunma hattının delinmesini sağlarken, şehrin kontrol altına alınması için de önemli bir adım oldu.

Karar'ın bölge kaynaklarından aldığı bilgilere göre, rejimle birlikte güneyden kasabaya ilerleyen İranlı milisler, IŞİD'den sonraki en büyük riski oluşturuyor. El Bab'ın güneyinden ilerleyen İran güçlerinin Türkiye açısından tehdit oluşturmaması için El Bab operasyonu askeri takviyerle hızlandırıldı. Operasyonda TSK'nın, özel kuvvetler, komandolar, tankçılar, mekanize piyadeler, fırtına obüsleri, ağır havan topları, ÇNRA'lar, İHA'lar ve savaş uçaklarıyla hem karadan hem havadan tam güç kullandığı belirtildi. Teröristlerin önceki gece savunma pozisyonunda kalmalarına karşın, dün sabah itibariyle gizlendikleri kanallar ve tünellerden çıkarak saldırdığı öğrenildi. Bölgedeki ÖSO unsurlarının ise daha önce şiddetli çatışmaların yaşandığı Akil Tepesi'ne bayrak diktiği belirtildi. Çatışmalarda dört asker şehit olurken, 15'i de hafif şekilde yaralandı. IŞİD'in kontrolü tümüyle vermemek için ciddi şekilde direnç göstermeye çalıştığı belirtiliyor. Türkiye bir yandan IŞİD'i El Bab'dan süpürmek için mücadele verirken diğer yandan İran destekli rejim güçleriyle karşı karşıya gelmeden operasyonun bu aşamasını tamamlayı planlıyor.

Öte yandan 169 günü geride bırakan Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında, 189 IŞİD hedefine atış yapıldı. Savaş uçakları da 65 IŞİD hedefine hava operasyonu düzenlendi. Teröristlerin barınmak için kullandığı 58 bina, bir karargah binası, 3 tünel girişi, 2 kontrol noktası ve bir silahlı araç imha edildi. Koalisyon güçlerinin de Bab bölgesinde 7 hava harekatı yaptı. Topçu atışları, hava harekatı ve çatışmalarda toplam 58 IŞİD'li terörist öldürüldü.

'REJİMLE ÇATIŞMA OLMASIN DİYE ÖNLEMLER ALINIYOR'

Başbakan Binali Yıldırım, Fırat Kalkanı Harekatı'na ilişkin bilgi verdi. Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Fayiz es-Serrac ile basın toplantısı düzenleyen Yıldırım "Güneyden Suriye Ordusu'nun El Bab'a yaklaştığı ifade edilerek, bölgede Türk askeri ile Şam rejimi askerinin karşı karşıya gelmemesi için bir girişiminiz var mı, özel bir önlem alınır mı?" sorusu üzerine kasabanın dış mahallelerinin kontrol altına alındığını söyledi. Yıldırım, El Bab'ın çevresindeki stratejik bölgelerin ele geçirildiğini ifade ederek "Güneyde rejime ait unsurların kuzeye doğru hareketlendiği doğrudur ancak gerek koalisyon güçleri gerek Türk Hava Kuvvetleri gerekse Rusya ile yapılan koordinasyon sonucu herhangi bir tatsız olay yaşanmaması ve çatışma olmaması için gereken tedbirler alınmaktadır" diye konuştu.

SURİYE İLE TEMAS SAĞLANMAMASI İÇİN RUSYA'YLA KOORDİNASYON

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, birliklerin El Bab'da şehrin içinde olduğunu söyledi. NTV'ye röportaj veren Kalın, Türkiye'nin Fırat Kalkanı Harekatı'yla çok büyük bir sorumluluk aldığını ifade ederek El Bab operasyonu hakkında şunları dile getirdi: "Hastane tepesinin ele geçirilmesi şu anlama geliyor şu anda şehrin içindeler. (Suriye orudusu ile temas ihtimali var mı?) Bunun gerçekleşmemesi için Rusya'yla koordinasyon içerisindeyiz. Zaman zaman Rus uçakları El-Bab'ın güneyine gelip DEAŞ hedeflerini vuruyorlar. Yakın zamanda Amerikan güçleri de vurmaya başladı. Azez-El Bab-Cerablus bölgesi terörden arındırılması gerekiyor."

Kaynak: Karar Gazetesi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber