Ayvacık depremlerinin İstanbul'la ilgisi yok

Ayvacık dün yine 4.0 ve 4.8'lik iki büyük depremle sallanırken bölgede 16 dakikada 8 deprem kayıtlara geçti. Milliyet'e konuşan uzmanlar kuzey Ege'yi etkileyen depremlerin İstanbul için risk oluşturmadığını söyledi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 02 Mart 2017 08:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Ayvacık depremlerinin İstanbul'la ilgisi yok

ARİF BALKAN

Kuzey Ege'de sismik hareketlilik sürüyor. Şubat ayında bölgede en büyüğü 5.5 olmak üzere çok sayıda deprem meydana gelmiş, bazı köylerde evler yıkılmıştı. Beşik gibi sallanan bölgede dün günün ilk saatlerinde bir dizi deprem daha yaşadı. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü verilerine göre 02.26'da Ayvacık Gülpınar açıklarında 4.0 ve bir dakika sonra Ayvacık Bademli açıklarında 4.8 şiddetinde iki büyük deprem kaydedildi. Çanakkale ve Balıkesir illerinde de hissedilen depremler kısa süreli paniğe neden olurken 16 dakika içinde bölgede 8 farklı deprem kayıtlara geçti. Bölgedeki sismik hareketliliği Milliyet'e değerlendiren uzmanlar şunları söyledi:

'Güney ve batıda'

Prof. Dr. Osman Bektaş (Karedeniz Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi): "Marmara'da, Kuzey Anadolu fayının kuzey ve güney kolları üzerinde son 18 yılda oluşan 5-5.5 büyüklüğündeki depremlerin dağılımı Marmara'nın doğusundaki etkin depremselliğin İstanbul'un batısına ve güneyine doğru göç ettiğine işaret. Orta büyüklükteki depremler Kuzey Anadolu fayının kuzey kolu üzerinde Marmara Ereğlisi ile Çanakkale'nin kuzeyinde Saros körfezinde kümeleniyor. İzmit depreminden sonra gözler haklı olarak İstanbul'a döndü. Ancak tehlike daha çok güney ve batı Marmara için geçerli. Bu, son 500 yılda hep böyle gerçekleşti. 1719 İzmit depreminden sonra deprem güneye indi ve Balıkesir hattında etkili oldu. Bunun ardından 1766'da İstanbul'da gerçekleşti. 17 Ağustos'un ardından depremsellik yine güneye ve İstanbul'un batısına kaydı. Çanakkale depremlerinin şu an için olası İstanbul depremini tetiklemesi gibi bir tahmin yapılamaz."

'İstanbul ile alakası yok'

Prof. Dr. Ahmet Ercan (İTÜ Maden Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü öğretim Üyesi): "Bölgede boşalmayan enerjinin bir kısmı yüzde 25 Midilli'ye kaydı. Midilli'nin güney ucu şu anda risk altında. Bu bölgede zaten beklediğim 7.2'lik deprem erkene çekilmiş olabilir. Üçüncü bir olasılık bu deprem yarın olsa dahi 6 ila 6.1'lik bir etkiyi İzmir'de yaratacak. Bir an önce önlem alınmalı. Bu depremlerin İstanbul ile alakası yok. Orada biz 2033 yılında büyük bir deprem bekliyoruz. En olasılık tarih ise 2045. Şu aralar Marmara'da deprem beklemiyorum."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber