Merkez Bankası dolara müdahale edecek mi?

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 21 Şubat 2007 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Para piyasalarında yabancı girişinin devam etmesiyle düşüş trendine giren dolar 1.38 YTL'de tutunmaya çalışıyor. Doların önceki gün 1.38 YTL'yi kırarak 1.3780 YTL'ye kadar gerilemesi gözleri Merkez Bankası'na (MB) çevirdi. Doların YTL karşısında sürekli değer kaybetmesi MB'nin dolara alım yönünde müdahale etmesini de gündeme getirdi. MB'nin bu gelişmeler üzerine nasıl bir tutum sergileyeceği konusunda ise farklı görüşler var. Bazı uzmanlar, dolardaki düşüş yavaş olduğundan ve piyasada oynaklık olmadığı için MB'den müdahale beklemezken, bazıları da 1.37 seviyesinden müdahale olabileceğini belirtiyor.

PARA AKIYOR

Uzmanlar, dün 1.38 YTL'de tutunan doların para girişinin sürmesiyle düşüşünü sürdüreceğini ve 1.36 YTL'ye kadar teknik boşluk olduğunu belirtiyor. ABD Merkez Bankası'nın faiz artışına gitmeyeceği beklentisiyle desteklenen iyimser hava küresel ekonomide de kuvvetleniyor. Bu gelişmeden en büyük payı alan Türkiye'ye de para akıyor. Ocak ayında borsaya 2 milyar dolar, DİBS'lere 3.5 milyar dolar yabancı girişi olduğu belirtiliyor.

DÜŞÜŞ SÜRECEK

Uzmanlar, yabancı yatırımcıların kendi paralarından YTL'ye geçmesinin yarattığı cazip ortamın devam etmesi ve seçim döneminde anormal bir durum olmadığı sürece kurlarda yaşanan bu düşüş trendinin değişmeyeceğini belirtiyorlar. Dövizdeki düşüşün yavaş gerçekleşmesinin Merkez'in müdahalesini engellediğini belirten bazı uzmanlar, ?MB, dolar alınca piyasanın dengesini bozuyor ve uyguladığı bu politikalar sert eleştirilere neden oluyor. Bu nedenle müdahalede daha çekimser davranıyor? diyor. Uzun zamanda giren bu paranın kısa zamanda çıkış yapma ihtimalinin MB'yi rahatsız ettiğine dikkat çeken uzmanlar ise müdahalenin 1,3750 YTL seviyelerden gelebileceğinin altını çiziyorlar. Bireysel yatırımcılara da 1,38 YTL'nin altında temkinli davranmaları tavsiye ediliyor.

DOLAR NEDEN DÜŞÜYOR?

Uluslarararası piyasalarda da dolar düşüyor

Türkiye'de getiri çok yüksek

Küresel ekonomide ciddi bir iyimserlik var

Yabancı yatırımcılar, toplantılarda AKP'nin cumhurbaşkanlığı seçimlerinde stres yaratmayacağını yönelik güvence alıyorlar. Bu nedenle Türkiye'ye hızlı bir fon akışı var

BAKANLAR DA DİKKAT ÇEKTİ

Dolarda yaşanan düşüş haftasonu bakanların da gündemindeydi. Pazar günü MÜSİAD'ın Ankara'da düzenlediği toplantıda Maliye Bakanı Unakıtan, ?Faizler düşsün, enflasyon düşsün, enflasyon düşsün derken de YTL değerli oluyor, bu da bizim aleyhimize oluyor doğrusu? şeklinde konuşmuştu. Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ise ?Dış ticaret açığını aşağıya çekebilmek, ihracatı daha kolay, ithalatı daha akıllı yapabilmek için YTL'nin normal değerine doğru seyrini görmek gerekir? demişti. Turizm Bakanı Atilla Koç da, turizm gelirleri açısından dolardak kan kaybının olumsuzluğuna dikkat çekmişti. Bakanların yaptığı bu açıklamalar MB'ye ?uyarı' şeklinde algılanmıştı.

Uzman yorumları

Likite uygun olduğunda müdahale edilebilir

Ümit Leblebici / TEB Hazine'den Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı:

Kura sepet bazında bakmak lazım. Euro dolar paritesi de çok aşağıda değil. Ancak Merkez Bankası rezervi artırmak istiyorsa ve kuru çok da yukarı çekemek istemiyorsa likiditenin uygun olduğu bir anda müdehale edebilir.

1.36 YTL'ye kadar boşluk var

Okan Böke / TSKB Hazine Müdürü:

Merkez Bankası piyasadaki seviyeye müdahale etmiyor. Piyasadaki oynaklığa müdahale ediyor. Piyasadan hâlâ döviz alan var. Dolayısıyla MB'nin yerine döviz alan var. MB'nin bu seviyelerden döviz alma durumu olduğunu düşünmüyorum. 1.38 YTL dolarda kritik seviyeydi. Bugün (dün) bunu 1.3790 YTL'ye doğru biraz kırdık ama sonra tekrar toparlandı. Ancak teknik olarak 1.36 YTL'ye kadar boşluk var. Para girişi devam ediyor. Para girişi sürdükçe dolardaki düşüş sürer.

1.38'de temkinli davranılmalı

Ömer Ünveren/ Finansbank Döviz Masası Yönetmeni:

1.38 YTL'de bir destek oluştu. Bunun nedeni şirketlerin borçlarını kapatmak için aldıkları döviz ile yabancıların sattıkları dövizlerin birbirini karşılaması. 1.38 YTL'nin altında yatırımcılar temkinli davranmalı. Merkez Bankası, bu süreçte günlük döviz alım miktarını artırabilir. 1.3750 YTL'den de müdahale gelebilir.

Dış kaynaklı düzeltmeye rağmen YTL güçlü kapandı

Dolarda yaşanan düşüşe, gün içinde gelen ve bankacılara göre Londra kaynaklı düzeltme de engel olamadı. YTL, günü güçlü kapatarak, dolar ve euro karşısında sırasıyla yüzde 0.23 ve 0.16 yükseldi. Merkez Bankası gösterge niteliğindeki dolar kurunu 1.3756/1.3822 YTL, euro kurunu 1.8085/1.8172 YTL olarak ilan etti. Açılışta 1.38 seviyesinin altında olan dolar kotasyonları 1.3845/55 YTL'ye kadar yükseldikten sonra saat 1530'daki spot piyasa kapanışında en iyi 1.3820/30 YTL olmuştu. Öte yandan İMKB dün gelen kâr satışlarıyla yüzde 0.43 oranında değer kaybederek 44 bin 61 puandan kapandı.

ENFLASYON TAHVİLİ

Hazine, dün 2001 krizinden sonra ilk kez ihraç ettiği TÜFE'ye endeksli 15 Şubat 2012 vadeli tahvile yoğun ilgi geldi. İhalede en düşük fiyat 101.100 YTL oldu. Tahminlerin ortalaması 99.698 YTL olmuştu. İhalede en düşük fiyata denk gelen maksimum bileşik faiz yüzde 9.95 oldu. Hazine ihraç ettiği gösterge tahvil ve TÜFE'ye endeksli tahville ihalede sırasıyla 397.3 milyon ve 1.650 milyon YTL olmak üzere toplam 2,047.3 milyon YTL satış gerçekleştirdi.

JAPONYA BUGÜN AÇIKLIYOR

Japon Merkez Bankası (BOJ) bugün faiz kararını açıklayacak. Faizde sert bir yükseliş yapması gelişmekte olan piyasalara bir miktar satış getirebilir. Piyasalarda, BOJ'un yüzde 0.25 olan faizi, yüzde 0.50'ye yükseltebileceği bekleniyor. Uzmanlar, Japonya'dan faiz artışı gelse bile bunun uzun süreli devam etmeyeceğini ve bu endişenin geçici olduğunun altını çiziyorlar.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber