Bakan Şener: Mortgage kısa vadede konut sorununu çözmez

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Şubat 2007 17:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Şener, Mortgage sisteminin kısa vadede konut sorununu çözmeyeceğini ifade ederek, ''Ödeme gücü olmayanlar kredi alacak ve konut sahibi olacak diye düşünürsek bu, doğru bir şey olmaz'' dedi.

Şener, TBMM Genel Kurulunda, kamuoyunda ''Mortgage'' olarak bilinen Konut Finansman Sistemine (tutsat) ilişkin tasarının tümü üzerinde, milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtladı. Bu sisteme girmek isteyen vatandaşın önce ödeme planını yapacağını, konut fiyatlarına ve taksitlerine bakacağını belirten Şener, ''Vatandaş, ödeme planında sorun olmadığı takdirde kararını verip krediyi alacak ve konut sahibi olacaktır. Eğer burada kredileri, ödeme koşullarını dikkate almazsa, elbette konutu aldıktan sonra ödeme güçlüğü çekecektir'' dedi.

Abdüllatif Şener, TBMM gündemini siyasi partilerin belirlediğini; Meclis gündeminin yoğunluğu nedeniyle tasarının ancak bu hafta Genel Kurul gündemine

gelebildiğini ifade etti. ''Mortgage'in kısa vadede konut sorununu çözeceği düşünülüyorsa bu, doğru olmaz'' diyen Şener, sistemin, halen uygulanan ve kredi alarak konut sahibi olmayı tamamlayan ve geliştiren bir proje olduğunu bildirdi. Bakan Şener, tasarıda, TOKİ'nin daha fazla konut üretmesini sağlayacak maddeler bulunduğunu ifade etti. Yurtdışında yaşanan dalgalanma nedeniyle faizlerin geçen mayıs ve haziran aylarında yükseldiğini ve bir daha düşmediğini belirten Şener, ''Türkiye'nin bu sisteme ihtiyacı var. Mortgage, dalgalanmalardan da mümkün olduğunca az etkilenecektir'' diye konuştu.

''Ödeme gücü olmayanlar kredi alacak ve konut sahibi olacak diye düşünürsek bu doğru bir şey olmaz'' diyen Şener, ''Dar gelirli ve asgari ücretli olan vatandaşın, başka bir yerden geliri yoksa bu mekanizmadan yararlanması zor görünüyor'' diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber