Noterler 'yargıç' yetkisi avukatları kızdırdı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Şubat 2007 16:45, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

AK Parti Grup Başkanvekili Sadullah Ergin'in hazırladığı ve noterlere, mahkeme ve yargıç yetkisi veren kanun teklifi tepkilere neden oldu. Noterlere, mahkeme yetkisinden, aile hakimliğine, veraset davalarından icra takibine, tanık dinlemeden keşif yapmaya kadar bir dizi yetkiler getiren yasa teklifi Türkiye Barolar Birliği ve CHP'lilerin tepkilerine neden oldu.

TBMM Adalet komisyonu Köksal Toptan Başkanlığı'nda toplandı. Komisyon Sadullah Ergin'in, ?Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair ? kanun teklifini görüştü.

Teklifi üzerinde söz alan Ergin, mahkemelerin iş yükünü azaltmak için noterlerin yargısal faaliyetlerin dışındaki konuları işleyeceğine dikkat çekti.

YARGIYA GÜVEN ZEDELENİR

Barolar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ünsal Toker, yasa teklifini eleştirdi. Teklifin Anayasa'ya aykırı bir şekilde hazırlandığına işaret eden Toker, ?Teklifte çekişmesiz davalar noterlere veriliyor. Yargıtay faaliyetlerinin çekişmesiz konularını noterlere verilmesi doğru değildir. Bu gibi toplumu yakından ilgilendiren konular yönetmelikle düzenlenemez. Toplumun yargıya güveni azalır. Çok hassas bir konu. Türk toplumunun özünde yok? dedi.

YARGITAY ÖZELLEŞİYOR MU?

CHP Tekirdağ Milletvekili Mehmet Nuri Saygun, bu teklifin gazete manşetlerine, ?Yargıtay Özelleşiyor? diye gireceğini öne sürerek, ?Anayasa Komisyonu'nda görüşülmesi daha uygundur? dedi.

YARGI NE HALE GELİR

CHP Çorum milletvekili Feridun Ayvazoğlu'da teklifi eleştirerek, noterler arasında bir rekabetin oluşacağını belirterek, mahkemelerin iş yükünün azalmayacağını söyledi. Ayvazoğlu, ?Bu rekabet toplumu ve yargıyı ne hale getirecek. Neden böyle bir ihtiyaç ortaya çıktı anlamıyorum? diye konuştu.

ABDÜLMECİT KES BİÇER

CHP Niğde Milletvekili Orhan Eraslan, her tasarı ve teklifte olduğu gibi AKP'nin her şeyi alt üst ettiğini savundu. Eraslan, Noterler Birliği'nin ise bu teklife tepki göstermesi gerektiği görüşünü dile getirdi. Eraslan, Ergin'in teklifine, ?Abdülmecit kes biçer? benzetmesi yaptı.

BAROLARDAN TEPKİ

Bu arada, noterlere yeni yetkiler getiren teklif Barolar Birliğinin tepkilerine neden oldu. Antalya, Aydın ve Balıkesir Baro'sundan gelen tepki görüşleri AKP'lileri kızdırdı. Aydın Barosu'ndan gelen, ?Bu teklifini hazırlayanları ve komisyonu şiddetle kınıyoruz? sözleri başta Komisyon Başkanı Toptan olmak üzere AKP'li üyelerin tepki göstermesine neden oldu.

Toptan, bir hukukçu olarak, avukatların ?şiddet? kelimesini kullanmasını eleştirerek, ?Bir hukukçu olarak utandım. Bir avukat böyle bir Türkçe kullanmamalı? diyerek Barolar Birliği Başkan Yardımcısı Ünsal Toker'e, ?Bu arkadaşlarınızı uyarın? dedi.

AVUKATLAR MENFAAT PEŞİNDE

AKP Uşak Milletvekili Ahmet Çağlayan ise söz konusu teklifi eleştiren Barolar Birliği avukatlarına, ?vatandaş en az parayla işini noterlere yaptıracak. Avukatlar menfaat peşinde onun için bu teklife karşı çıkıyorlar. Bir avukata ?şiddet' sözü yakışmıyor? diyerek Aydın Barosu avukatlarından gelen yazılı metni eleştirdi.

KOMİSYONU TERK ETTİ

Çağlayan'ın sözlerine kızan Toker, ?Meslektaşlarıma bu tür eleştiriler getiremezsiniz. Bu meslek tartışması ortamı değil. Biz burada bir sistemi tartışıyoruz. Olayı maddi boyutuyla buraya taşımazsınız. Bu şartlar altında daha fazla kalamam. Bende sizi şiddetle kınıyorum? diyerek komisyonu terk etti.

Komisyon daha sonra alt komisyona havale edildi.

TEKLİF NELER GETİRİYOR

1512 sayılı Noterlik Kanunu'nun 71'inci maddesinden sonra gelmek üzere ?noterlerin yapacakları diğer işlemler? başlığı altında ek madde şeklinde yer alıyor. Buna göre noterler,?terk eden eşin ortak konuta davet edilmesine, mirascılık belgesinin verilmesine, tespiti ve tesciline, borçluya ifa veya teminat göstermesi için süre verilmesine, ayıplı hayvanın bilirkişi tarafından muayenesine, eserin ayıplı olup olmadığına? yönelik kararlar verebilecek.

KEŞİF YAPABİLECEK

Noterler, keşif ve bilirkişi incelemesi de yapabilecek, tanık dinleyebilecek. Bu konuda, Hukuk Usulü Mahkemeleri Kanunu hükümleri uygulanacak. Bu işlemler yapılırken, kolluk kuvvetleri zorunlu görevli sayılacak.

Tayin, emeklilik, istifa veya ölüm gibi nedenlerle noterliğin boşalması halinde Türkiye Noterler Birliği sözkonusu yere geçici olarak bir noter atayabilecek.

Noterlerin yaptıkları işlemler ve düzenledikleri belgelere karşı sulh hukuk mahkemesine itiraz yolu açık olacak.

NOTERE ?AİLE HAKİMLİĞİ? GÖREVİ

Teklif; Türk Medeni Kanunu'nun, 164'üncü maddesinin ikinci fıkrasında yer alan ?hakim? ve ?sulh hakimi? ibarelerinin ?noter? , ?sulh mahkemesince? ibaresinin ise ?noterce? olarak değiştirilmesini öngörüyor. Düzenleme; noterlere, Borçlar Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu ile ilgili yetkiler de veriyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber