İLKSAN'dan 20 trilyon alan AKP'li vekile 'insaf' çağrısı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Mart 2007 14:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Dilekçe Komisyonu, İLKSAN'daki usulsüzlük ve yolsuzluklara ilişkin olarak öğretmenlerin yaptığı başvuruları ele aldı.

Komisyon Başkanı, AKP Şanlıurfa Milletvekili Yahya Akman, ilköğretim okulu öğretmenlerinin zorunlu olarak İLKSAN'a üye yapıldığı ve her ay maaşlarından 20 YTL'ye denk gelen yüzde 2 oranında kesinti yapıldığı, sandığın, üyelerinin haklarını gereği gibi koruyamadığı yönünde komisyonlarına bir çok dilekçe geldiğini söyledi.

Akman, eğitim sendikaları temsilcilerinin de katıldığı bugünkü toplantıda, bu iddiaları detaylıca ele alacaklarını ifade etti.

Toplantıya katılan sendika temsilcileri, İLKSAN'ın tasfiye edilerek, üyelerine paralarının tek bir seferde verilmesini istedi. Eğitim-Sen Genel Eğitim Sekreteri İsmail Sağdıç, İLKSAN'da yapıldığını iddia ettiği usulsuzlük ve yolsuzlukları anlattı.

?DEMİREL, 'VERDİMSE BEN VERDİM' DEDİ?

?İLKSAN adı hep yolsuzluklarla anıldı. Eski yöneticileri 2-5 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırıldı. Sayın Demirel bile 'verdimse ben verdim' lafını kullandı ve olay siyasilere kadar uzandı. Ancak yolsuzlukların asıl sorumluları ortaya çıkartılmadı? diyen Sağdıç, İLKSAN'ın feshedilmesi, bu yapılamıyorsa da vakfın demokratik bir yapıya kavuşturulması gerektiğini kaydetti.

Eğitim-Bir-Sen Genel Sekreteri Halil Etyemez, üyelerinin artık İLKSAN'a güvenmediğini ifade ederek, ?İLKSAN gelirlerinin bir kısmını banka faizlerinden elde ediyor. Ben şahsen faizden para kazanılmasını istemiyorum? dedi.

?ÖĞRETMENEVİ NEDEN BENTDERESİ'NDE??

Türkiye Bağımsız Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Gürkan Avcı, sendikada yapılan ankette üyelerin yüzde 78'inin İLKSAN'ın kapatılmasını istediğini söyledi. Sandığın, üyelerinden topladığı parayı 6 gün boyunca bankada beklettiğini ve bunun karşılığında bankadan hiç bir şey almadığını iddia eden Avcı, Bentderesi'nde öğretmenevi olmasına karşı olduğunu belirtti. Avcı, ?Çankaya gibi semtler varken niye öğretmenevi orada yapıldı, ya da yapıldıysa neden başka yere taşınmıyor? diye konuştu.

AKP'Lİ YILMAZCAN İLE İLKSAN'IN DAVASI

Avcı, İLKSAN'ın 1998'te, İstanbul Pendik'teki arsasıyla ilgili olarak şu anda AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili olan avukat Mehmet Yılmazcan'la anlaştığını ifade ederek, şunları kaydetti:

?İLKSAN, Sayın Yılmazcan'la davayı kazanması halinde arsanın yüzde 20'sini avukatlık bedeli olarak verme anlaşması yapıyor. Yılmazcan davayı kazanıyor ve o zamanın parasıyla 38 milyar lira alıyor. Ancak Yılmazcan, arsanın asıl değerinin daha fazla olduğunu belirterek, daha fazla avukatlık bedeli isteyerek dava açıyor. Ancak bu davayı kaybediyor. Sayın Yılmazcan, milletvekili olduktan sonra kanun teklifi hazırlıyor ve kabul edilen bu kanun değişikliği sonucunda İLKSAN'dan 2.5 trilyon lira almaya hak kazanıyor. Bu para da faiziyle birlikte bugün yaklaşık 20 trilyon lira ediyor. 20 trilyon lirayı avukatlık ücreti olarak almayı kendisine hak gören Yılmazcan'ı insafa davet ediyorum.?

?İLKSAN AÇIK VERİYOR?

Milli Eğitim Bakanlığı İdari ve Mali İşler Daire Başkanı Yusuf Esener, İLKSAN'ın gelirlerinin yüzde 31'ini banka faizlerinden elde ettiğini söyledi. Banka faizlerinin son 4 yılda düşmesiyle sandığın gelirlerinde bir azalma olduğunu kaydeden Esener, ?İLKSAN şu anda açık veriyor ama bu kötü yönetimden, birilerine peşkeş çekilmesinden kaynaklanmıyor? dedi.

?İLKSAN'IN 130 TRİLYON LİRASI VAR?

Haklarındaki iddiaları yanıtlayan İLKSAN Yönetim Kurulu Başkanı Tuncer Yılmaz da sandığın bugün 130 trilyon lira nakit parası bulunduğunu belirtti.

Sandıktan emekli olan, evlenen üyelerine yardım yaptıklarını, afetten zarar gören üyelerine de para yardımında bulunduklarını ifade eden Yılmaz, ?Emekli sayımız azsa kar elde ediyoruz, çoksa zarar ediyoruz? diye konuştu.

Yılmaz, emekli olan üyelerine 7.5-8.5 milyar lira ikramiye ödediklerini, karşılıksız olarak 475 milyon lira evlenme ve 1 milyar lira da afet yardımı yaptıklarını bildirdi.

Bunun üzerine Başkan Akman, ?Verilen para ile evlenen kişi, bir buzdolabı bile alamaz? dedi.

Toplantıya katılan herkesin ?İLKSAN feshedilsin? dediğini ifade eden Yılmaz, ?Ama bugün sandık feshedilse, 246 bin 29 üyemize ödemek zorunda kalacağımız para 1 katrilyon 223 trilyon liradır. Bu parayı da gayrimenkullerimiz ile karşılamamız mümkün değil? diye konuştu.

?HAZİNE 450 TRİLYON LİRAYI KARŞILAYABİLİR?

Yahya Akman, bu sözleri, ?O zaman kara bir delik var demek? şeklinde değerlendirirken, Yusuf Esener, İLKSAN'ın 450 trilyon lira açığı bulunduğunu ve Hazine'nin ancak bu rakamı karşılayabileceğini söyledi.

İLKSAN Hukuk Müşaviri Salih Kocakaya, İLKSAN'a açtığı davayı kazanan AK Parti'li Yılmazcan'a şu ana kadar bir ödeme yapılmadığını ve davanın Anayasa Mahkemesinde olduğunu kaydetti.

AKP Adıyaman Milletvekili Mahmut Göksu, İLKSAN'ın hukuk bürosu varken, arsasıyla ilgili davası için neden dışarıdan bir avukatla anlaştığını anlayamadığını belirtirken, diğer milletvekilleri zarar eden İLKSAN'ın feshedilmesini istedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber