Hayatını soyadında yaşayan Vali

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 11 Mart 2007 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Siirt Valiliği sırasında okulsuz köy bırakmayan, Sakarya'da eğitime katkılarından dolayı Koç Vakfı'ndan aldığı 100 bin dolarlık ödülle dikkatleri çeken Nuri Okutan, şimdi "Her şey Trabzon" diyerek bu kent için yapacaklarını anlatıyor

Sakarya'dan Trabzon Valiliği'ne atanan Nuri Okutan, "Türkiye'de iyi şeyler de oluyor" dedirten isimlerden. Görevli olduğu her yerde iz bırakan çalışmalarının yanı sıra, 25 Kasım 2006'da eğitime katkılarından dolayı Koç Vakfı'ndan aldığı 100 bin dolarlık ödülle dikkatleri çeken Okutan'ın yaşamöyküsü, bugününün ipuçlarıyla dolu.

İşte muhabirimiz Tolga Şardan'ın yaptığı araştırmadan çıkan öykünün satırbaşları:

6 Aralık 1962'de Isparta'nın Eğirdir ilçesinin Çiftlik Mahallesi'nde doğan Okutan, çiftçi baba ve okuryazar olmayan annenin 6 çocuğundan 5'incisi. İki ablası ev hanımı, 2 ağabeyi çiftçi. Küçük kardeşi ise Isparta-Gülkent Hastanesi'nin başhekimi.

İlkokul öğrenimi sırasında 7 km yürüyerek Tepeli köyündeki ilkokula giderken, "Sen vali olacaksın, kardeşin doktor. Ben de sizlere elmalar getireceğim" diyen babasının kendisine nasıl umut bağladığını gururla anımsıyor. Gönen Öğretmen Lisesi'ni bitiren Okutan, o dönemdeki düzenlemeyle öğretmenlik yapma hakkı ortadan kalkınca Mülkiye'ye girip işletme eğitimi alıyor.

1985'teki mezuniyeti sonrasında geçirdiği hastalık nedeniyle kaymakamlık sınavını zor yakalayan Okutan, Bursa-Harmancık kaymakamlığı ile mülki idareye ilk adımını atıyor. Yüksek lisansını Uludağ Üniversitesi'nde, yönetim ve organizasyon dalında yapan Okutan, İngiltere'nin Ganturbury ve Margate kentlerinde mesleki bilgi ve dil eğitimi alıyor.

Van-Bahçesaray, Erzurum-Narman, Gümüşhane-Kelkit'te kaymakamlık yapan Okutan, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nde daire başkanlığı, Personel Genel Müdürlüğü'nde genel müdür yardımcılığı görevlerinde bulunuyor. 57. hükümet döneminde Siirt Valiliği'ne, AKP iktidarında Sakarya Valiliği'ne atanıyor.

İlkokulu bitirdiğinde Konya'daki Maarif Koleji'ne gitmek isteyen, ilkokul öğretmeni İrfan Yılmaz'ın "öğretmen okuluna git" önerisini dinlemesine rağmen öğretmenlik yapamayan Okutan, bu mesleğin içinde ukde kaldığını söylüyor. Belki de bu yüzden mülki idareye girmeden önce, 1987 yılında attığı bir adımın anlamını kavramak daha kolay.

Okutan, bu tarihte "Tilki" olan soyadını "Okutan" olarak değiştiriyor. Ataları, Manavgat'ın Sorgun köyünde çok çocuk okuttuğu için "Okutanlar" olarak bilinen bir aileden gelen Vali Okutan'ın kardeşleri ve amca çocukları da soyadını böyle değiştiriyor.

Kelkit Kaymakamlığı sırasında "Kalkınmada Kelkit Modeli" adıyla bir proje hazırlayıp uygulamaya koyan, kurdurduğu şirketle ilçe halkıyla birlikte üretim yapma imkânı yaratan, 30 bin ton kapasiteli yem fabrikası kurulmasını sağlayan, modern bir kömür tesisi ile okul yaptıran Okutan, devletle yurttaşı kucaklaştıran daha pek çok projeye imza atıyor. Siirt Valiliği sırasında kentte huzuru sağlayan, Siirt fıstığını ülkeye tanıtan, Pervari balını tescillettiren Okutan, bu ilde okulsuz köy bırakmıyor.

Trabzon valiliği görevinin hiç aklından geçmediğini söyleyen Okutan'ın, Hrant Dink cinayetiyle birlikte hallaç pamuğu gibi atılan yeni görev yerine ilişkin planları şöyle:

"Trabzon'u başka yönleriyle ön plana çıkaracağız. Kent, kültürel açıdan Türkiye'nin en zengin illerinden. İlk işimiz yine eğitim olacak. Sakarya'da uyguladığımız 'Her şey Sakarya' kampanyasının benzerini Trabzon'da yapacağız. Bu kampanyayla özellikle okullarda şiddet olaylarına karşı önlemler alınacak. Psikolog ve sosyologları işin içine katacağız. Sorunları sevgiyle çözeceğiz. Daha çok halkın içinde olacağız. Trabzonspor'a destek verip sporu gelişim aracı olarak kullanacağız."

"Her şey Trabzon"

Koç Vakfı'ndan aldığı 100 bin dolarlık ödül ile iki ay önce kaybettiği annesinin adına Sakarya'da "Fatma Ana" adıyla bir okul yaptıran Okutan, bu projeye katkısından dolayı Milliyet'e teşekkür ediyor. İyi elma budadığını, izin dönemlerini memleketinde çiftçilerle geçirdiğini söyleyen Okutan'ın son sözü hem Trabzon'a hem de tüm Türkiye'ye önemli bir mesaj:

"Bireysel silahlanmaya karşıyım."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber