Hacı Bektaş Üniversitesi için düğmeye basıldı

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 14 Mart 2007 06:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Aleviler, 'Hacı Bektaş Üniversitesi için bir tuğla da sen koy' sloganıyla bankada hesap numarası açıp yardım kampanyası başlattı. Temeli bu yıl atılacak üniversite için bin dönümlük arazi de tahsis edildi

Aleviliği yaşatmak için 'Dede' yetiştiremediklerinden yakınan Aleviler, Nevşehir'in Hacı Bektaş ilçesi'nde üniversite kurmak için harekete geçti. Dünya Ehli Beyt Vakfı, Ehli Beyt Akademisi'ni 2007-2008 öğretim yılında açmaya hazırlanırken, Ankara merkezli Hacıbektaş ve Yükseköğretim Kurumlarına Yardım Derneği de (HAYOKDER) Hacı Bektaş İlçesi'nde üniversite kurmak için bankalarda hesap açarak yardım kampanyası başlattı. Hacı Bektaş Veli'nin düşüncesini yaşatmak ve yaymak amacıyla 1992 yılında Ankara'da kurulan dernek, 'Hacı Bektaş Üniversitesi için bir tuğla da sen koy' sloganıyla tüm Alevileri üniversite kurmak için maddi ve manevi destekte bulunmaya çağırdı.

BİN DÖNÜM ARAZİ

HAYOKDER Başkanı Emekli Tabip Albay Prof. Dr. Ali Naki Selmanpakoğlu, Hacı Bektaş'ta halen Gazi Üniversitesi'ne bağlı bir yüksekokul bulunduğunu, asıl hedeflerinin ayrı bir üniversite kurmak olduğunu söyledi. Selmanpakoğlu, "YÖK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İsa Eşme, Güzel Sanatlar Fakültesi izni verdi. Hacı Bektaş'taki vakıf bin dönümlük bir arazi tahsis etti. Bu yıl bir fakültenin temelini atacağız" dedi.

ALEVİ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ

Hacı Bektaş Üniversitesi'nde başta Ziraat ve Güzel Sanatlar Fakülteleri olmak üzere çeşitli bölümlerde fakülteler kurulacak. Bölgenin Kapadokya'ya yakın olması Güzel Sanatlar Fakültesi tercihinde etkili olurken; bağcılığın yaygın olması da Ziraat Fakültesi'ni cazip hale getiriyor. Selmanpakoğlu, bunların yanında Hacıbektaş Üniversitesi bünyesinde Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Enstitüsü kurulacağını da anlattı. Halen Gazi Üniversitesi'nde konuyla ilgili olarak bir Araştırma Merkezi'nin bulunduğunu belirten Selmanpakoğlu, "Gazi Üniversitesi rektörü ile konuştuk. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Enstitüsü projesi verdik. Araştırma Enstitüsü bizim için çok daha önemli. Oradaki bilim adamları kadrolu alacak. Hükümetten kaynak alacak. Her düşünceden insanlar gelecek" dedi. Selmanpakoğlu, Hacı Bektaş Üniversitesi açılınca Araştırma Enstitüsü'nün de üniversiteye bağlanacağını kaydetti.

?HÜKÜMETTEN BÜYÜK DESTEK ALIYORUZ'

Hacı Bektaş Belediye Başkanı Emekli General Ali Rıza Selmanpakoğlu'nun amcasının oğlu olan Ankara merkezli Hacıbektaş ve Yükseköğretim Kurumlarına Yardım Derneği (HAYOKDER) Başkanı Emekli Tabip Albay Prof. Dr. Ali Naki Selmanpakoğlu, Hacı Bektaş Üniversitesi için vatandaşlardan büyük destek aldıklarını söyledi. Selmanpakoğlu, "Kampanyamızın ilk günü Avustralya'dan bir kadın 10 bin YTL bağışladı. Bir üyemiz de dairesini verdi. Eğitime çok önem veriyoruz. Şu anda hali hazırda bir kız öğrenci yurdumuz var. Burada 85 tane kız öğrencimizi barındırıyoruz" dedi. Hükümetten destek aldıklarını da vurgulayan Selmanpakoğlu, "Belediye Başkanımız Ali Rıza Selmanpakoğlu, Kültür Bakanımız Atilla Koç'la görüştü. Düzenlediğimiz her etkinliğe çok sayıda milletvekillerimiz gelir. Osman Seyfi ve Mehmet Elkatmış bizleri destekliyor. Biz de 'Bir tuğla koyanın başımızın üstünde yeri var' diyoruz" ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber