Hastaneler için 'yerel yönetim modeli' geliyor

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 15 Mart 2007 10:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı'nın hazırladığı yeni düzenleme ile Türkiye genelindeki hastaneler, birlikler altında birleştirilip, özel bütçeli işletme haline getirilecek. Bu birliklerin idaresi, il özel idareleri, il valisi, il sanayi ve ticaret odalarının seçtiği kişilerin de aralarında bulunduğu yönetim kurullarına bırakılacak.

SAĞLIK Bakanlığı'nın hazırladığı yeni düzenleme ile ülke genelindeki hastaneler, birlikler altında birleştirilip, özel bütçeli işletme haline getirilecek. Bu birlikler, il özel idareleri, il valisi, il sanayi ve ticaret odalarının seçtiği kişilerin de aralarında bulunduğu yönetim kurullarının idaresine bırakılacak. Mali ve hukuki konularda tam yetkili olacak yönetim kurulları, birleştirmeden kapatmaya kadar her konuda yetkili olacak. Bütçeden pay almayacak olan bu hastaneler; işletme sermaye ve karı, bağış ve devlet yardımları ile ayakta kalacak. Personel dahil ödemelerini de kendi özel bütçesinden yapacak. Hastaneler puanlama sistemine göre değerlendirilerek, alt sınıfta bulunanların başına Sağlık Bakanlığı tarafından bir idareci atanacak.

ÖZEL HUKUK HÜKÜMLERİNE TABİ: Halen TBMM'de bulunan, 'Kamu Hastane Birlikleri Pilot Uygulaması Hakkında Kanun Tasarısı'na göre, Bakanlığa bağlı ikinci ve üçüncü basamak sağlık kurumları, Bakanlığın teklifi ve Bakanlar Kurulu kararı ile kamu tüzel kişiliğini haiz, Bakanlığın ilgili kuruluşu statüsünde birliğe dönüştürülecek. Birlikler bu kanunda düzenlenen hususlar dışında özel hukuk hükümlerine tabi tutulacak. Sunulan hizmetin büyüklüğü göz önünde bulundurulmak suretiyle aynı ilde birden fazla birlik kurulabileceği gibi, birden fazla ili kapsayacak şekilde de birlik kurulabilecek. Yönetim kurulu birliğin en üst karar organı olacak. Kurul üyeleri; İl Genel Meclisi, Vali, Bakanlık, sanayi ve ticaret odası tarafından belirlenecek yedi kişiden oluşacak.

HASTANELERE NOT VERİLECEK: Bakanlıkça hastaneler, hizmet altyapısı, organizasyonu, kalite, verimlilik ve hasta memnuniyeti konularında yönetmelik ile belirlenen usul ve esaslara göre değerlendirmeye tabi tutulacak. Değerlendirme sonuçlarına göre hastanelere puan verilecek ve her yıl değerlendirme yenilenecek. Hastanelerin birliğe dönüştürülmesinde ve sınıflandırılmasında puanları esas alınacak.

YÖNETİM KURULU KAPATABİLECEK: Yönetim kurulu, mevcut kapasitelerin değerlendirilerek hastane ve ünitelerinin kurulması, kapatılması, birleştirilmesi, niteliğinin değiştirilmesi konusunda yetki sahibi olacak. Kurul ayrıca, hak ve alacak terkini, uzlaşma veya tahkim yoluyla çözümlenmesi, dava ve icra takiplerini sulhe, kabule, feragate ve kanun yollarına başvurulmamasına karar verecek. Birliklerde çalışan personelin her türlü ödemeleri, işletme bütçesinden karşılanacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber