Tahliye edilmişti... 'ByLock' çıktı, şimdi aranıyor

Adli kontrol konularak tahliye edilen sanıklardan polis memuru Mehmet Akif Sakarya hakkında, adli kontrol hükümlerine uymaması ve FETÖ'nün şifreli haberleşme programı ByLock kullandığının tespit edilmesi gerekçeleriyle tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarıldı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Temmuz 2017 16:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Tahliye edilmişti... 'ByLock' çıktı, şimdi aranıyor

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, eski İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Mahir Çakallı'nın da aralarında bulunduğu 9 tutuklu ile bazı tutuksuz sanıklar katıldı.

Duruşma süresince tutuklu sanıklardan Ali Kavlak ve tutuksuz sanıklardan İrfan Erbaş'ın savunması alındı. Savunmaların ardından sanıkların ve sanık avukatları ile cumhuriyet savcısının talepleri alındı.

Davaya ilişkin ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, daha önce adli kontrolle tahliyesine hükmedilen sanıklardan polis memuru Mehmet Akif Sakarya hakkında, adli kontrol hükümlerine uymaması, savunmasının alınmaması ve FETÖ'nün şifreli haberleşme programı ByLock kullandığının tespit edilmesi gerekçeleriyle, mevcut delil durumu ve üzerine atılı suçun mahiyetine göre tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarılmasına hükmetti.

Tutuklu sanıklar Nazmi Ardıç, Mahir Çakallı, Ahmet Kalender, Ali Kavlak, Metin Güneş, Polat Kongur, Ayhan Arıkanoğlu, Ahmet Üzümcü ve Ramazan Haktan Helvacı hakkında, suçların mahiyeti, müşteki ifadeleri, tanık beyanları, müfettiş raporları gibi deliller kapsamında kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren deliller bulunduğunu belirten heyet, bu sanıkların suçlara istenen cezaların alt ve üst sınırları, kaçma şüphesi, verilmesi muhtemel cezalar ve adli kontrol hükümlerinin yeterli olmaması gerekçeleriyle tutukluluk hallerinin devamını da kararlaştırdı.

Sanık ve sanık avukatlarının diğer taleplerini de, dosyaya bir yenilik katmayacağı gerekçesiyle reddeden heyet, duruşmayı sıralı yapılmak üzere 3, 4 ve 5 Ekim 2017 tarihlerine erteledi.

İDDİANAMEDEN

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosunca hazırlanan iddianamede, eski ağır ceza hakimi Nurettin Turan ile Esat Burak Uzundere "mağdur", aralarında eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç'in de bulunduğu 13 kişi "müşteki" olarak yer alıyor.

İddianamede, FETÖ/PDY yoneticisi ve uyesi sanıkların, Istanbul Emniyet Mudurlugunun hiyerarsik yapısı icerisinde yasa dısı orgutlenme olusturup, suc islemek amacıyla bir araya geldikleri vurgulanıyor.

Sanıkların, devletin emniyet hizmetleri ve faaliyetleri kapsamında, gorevlerinin sagladıgı nufuz ve gucu, yasaların verdigi yetkileri, gorevin gerceklerine aykırı kullanarak amaclarına ulasmak icin seri halde arac sucları isledikleri kaydedilen iddianamede, sanıkların gerçekleştirdiği, dönemin Istihbarat Daire Baskanı Engin Dinç ve eski Kartal Agır Ceza Mahkemesi Baskanı Nurettin Turan'ın telefonlarının dinlenilmesinin de aralarında olduğu 5 eylem sıralanıyor.

Bu eylemleri cok sayıda kisiye karsı gerçekleştiren sanıkların suçunun "darbeye teşebbüs" olduğu aktarılan iddianamede, sanıkların eylemlerinde, surekliligin esas oldugu belirtiliyor.

Firari sanık Fetullah Gülen ile eski İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Nazmi Ardıç, eski İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Mahir Çakallı ve eski İstanbul Organize Suclarla Mucadele Sube Mudur Yardımcısı Ahmet Kalender'in de aralarında bulunduğu 44 polisin "cebir ve siddet kullanarak Turkiye Cumhuriyeti hukümetini ortadan kaldırmaya veya gorevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye tesebbus etmek" suçundan agırlastırılmıs muebbet hapis cezasına çarptırılması istenen iddianamede, hakkında yakalama emri çıkarılan firari sanık Fetullah Gülen'in ayrıca "devletin guvenligi veya ic veya dıs siyasal yararları bakımından niteligi itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri siyasal veya askeri casusluk maksadıyla acıklamak" suçundan muebbet hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor.

İddianamede, Gülen ile Ardıç, Çakallı ve Kalender, "silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek", diğer şüpheliler ise "silahlı terör örgütü üyeliği" ile suçlanıyor.

Terör örgütü elebaşı Gülen hakkında ayrıca "silahlı örgüt kurmak yönetmek, devletin guvenligi veya ic veya dıs siyasal yararları bakımından, resmi belgede sahtecilik, suç uydurma, suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme, iftira, görevi kötüye kullanma, yasaklanan bilgileri açıklama, göreve ilişkin sırrın açıklanması, devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etme, bilişim sistemine girme ve sistemi engelleme, bozma, verileri yok etme veya degistirme" suçlarından toplam 57 yıl 3 aydan 104 yıl 4 aya kadar hapis cezası isteniyor.

Sanıklardan Nazmi Ardıç ve Ahmet Kalender için "suç uydurma, iftira, görevi kötüye kullanma, yasaklanan bilgileri açıklama, göreve ilişkin sırrın açıklanması, özel hayatın gizliliğini ihlal, suç delillerini yok etme gizleme veya değiştirme, devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etme, devletin guvenligi veya ic veya dıs siyasal yararları bakımından niteligi itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri, siyasal veya askeri casusluk maksadıyla temin etme, resmi belgede sahtecilik, gizliliğin ihlali, bilişim sistemine girme ve sistemi engelleme, bozma, verileri yok etme veya degistirme" suçlarından toplam 50 yıl 6 aydan 146 yıl 6 aya kadar hapis cezası istenen iddianamede, sanık Mahir Çakallı'nın da benzer suçlardan 65 yıldan 165 yıla kadar hapse mahkum olması talep ediliyor.

İddianamede, diğer 41 sanığın ise benzer suçlardan çeşitli hapis cezalarına çarptırılması öngörülüyor.

Murat Kaya

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber