Savcıdan polise baklavalı teselli

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 17 Mart 2007 08:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara Cumhuriyet Savcısı Ömer Süha Aldan, insan kaçakçılığı yaptığı gerekçesiyle yakalanan şebeke üyelerinin serbest kalması üzerine harekete geçti. Şahıslar hakkında tutuklama kararı çıkaran Aldan, polisin gönlünü de baklavayla aldı.

Ankara Cumhuriyet Savcısı Ömer Süha Aldan, "Davayı sonuçlandırmadan emekli olmayacağım." dedi.

Sahte belgelerle yurtdışına insan kaçıranlara karşı düzenlenen 'Damga' operasyonunda gözaltına alındıktan sonra nöbetçi mahkeme tarafından serbest bırakılan 21 zanlı için savcılığın itirazı üzerine tutuklama kararı çıktı. Nöbetçi mahkemenin kararı, operasyonu düzenleyen mali poliste şaşkınlığa ve moral bozukluğuna neden olmuştu. Soruşturmayı yürüten Ankara Cumhuriyet Savcısı Ömer Süha Aldan, önceki gün Hacıbaba Baklavacısı'ndan aldığı bir kutu baklava ile mali polise teselli ziyareti yaptı. Aldan, "Üzülmeyin bu dava burada kalmayacak. Ay sonunda emekli olacaktım. Bu dava için emekli olmuyorum." dedi. Aldan'ın 28. Asliye Ceza Mahkemesi'ne yaptığı itiraz önceki gün kabul edilerek zanlıların tamamı için tutuklama kararı çıktı. Polis, şimdi kayıplara karışan zanlıları bulmaya çalışıyor.

Özellikle terör örgütü PKK militanlarını sahte belgelerle yurtdışına çıkardığı belirlenen insan kaçakçılarına dönük soruşturmanın hazırlıkları yaklaşık 6 ay sürmüştü. Zanlıların ev ve işyerlerinde yapılan aramalarda da ruhsatsız silah, yüzlerce sahte belge ve uyuşturucu maddenin yanı sıra çok sayıda suç unsuru tespit edildi. Operasyon kapsamında yapılan aramalarda, 167 kişiye ait pasaport aslı, kimlik fotokopileri, vesikalık fotoğraflar, değişik şirketlere ait bilgi ve belgeler, Ankara Ticaret Odası'na ait şirket bilgi dökümleri, kalıp halinde kesime hazır tanzim edilmemiş 96 sürücü belgesi asılları, sahte sürücü belgeleri ve nüfus cüzdanları, faturalar, sahte evlilik cüzdanı sahte kaşe ve mühürler bulunmuştu.

Delillere rağmen 6 Mart'ta gözaltına alınarak nöbetçi mahkemeye çıkarılan 21 kişi için tutuksuz yargılanma kararı çıktı. Karar, mali polis ile soruşturmayı yürüten Ankara Cumhuriyet Savcısı Ömer Süha Aldan'a şok etkisi yaptı. Ömer Süha Aldan, Ankara 28. Asliye Ceza Mahkemesi'ne itiraz etti. Kararın açıklanması beklenirken mali polisteki moral bozukluğundan da haberdar olan Aldan, bir kutu baklava yaptırarak önceki gün mali polise teselli ziyaretinde bulundu. Savcı Aldan, polislere, "Sizler görevinizi yaptınız. Bizler kamu görevlisiyiz. Bundan sonra da çalışmalarımıza devam edeceğiz. Daha çok çalışıp daha çok üretmeye devam edeceğiz. Hiçbir şekilde moralinizi bozmayın." dedi. Zanlıların tutuklu yargılanması için itiraz ettiğini de mali polisle paylaşan savcı Aldan, ay sonunda emekli olmak için dilekçe vermeye hazırlandığını; ancak tutuksuz yargılama kararı verilmesi üzerine vazgeçtiğini ifade etti.

Savcı Aldan'ın itirazı üzerine çıkan tutuklama kararından sonra polis, zanlıları aramaya başladı. Polis tüm gece yaptığı operasyonda sadece ayakçı olarak adlandırılan 5 kişiyi gözaltına aldı. Organizasyonun tepe noktasındakilere ise henüz ulaşılamadı. Zanlılar hakkında tutuksuz yargılama kararına rağmen yurtdışına çıkış yasağı konmadığı öğrenildi. Zanlıların yurtdışına insan kaçırma işiyle uğraştığını hatırlatan kaynaklar, tepe noktasındaki bazı isimlerin yurtdışına çıkmış olabileceklerini belirtti.

Sahte vizecilere yeniden tutuklama kararı çıktı; ama çoğu kayıp!

Yurtdışına sahte evraklarla vize verdiği iddia edilen göçmen kaçakçılığına yönelik operasyonda serbest bırakılan 21 zanlı hakkında savcının bir üst mahkemeye yaptığı itiraz sonucu tutuklama kararı çıktı. Ancak zanlıları 6 ay süren Damga operasyonuyla yakalamayı başaran Ankara Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şubesi Mali Büro ekipleri, önceki geceki baskınlarda sadece 5 kişiyi gözaltına alabildi. Aralarında bir emniyet müdürünün de bulunduğu 29 kişiden tutuklanmaları istemiyle adliyeye sevk edilen 21'i, gözaltına alındıktan yalnız 8 gün sonra nöbetçi mahkemece tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber