'Suikast' davasına pazartesi günü devam edilecek

Duruşmanın görüldüğü Muğla Ticaret ve Sanayi Odası yakınlarında toplanan çok sayıda kişi, davayı yakından takip ediyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Temmuz 2017 18:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Muğla'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik suikast girişimi ve 2 polisin şehit edildiği saldırıya ilişkin 3'ü firari, 44'ü tutuklu 47 sanığın yargılandığı davanın üçüncü duruşmasına pazartesiye kadar ara verildi.

Muğla 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada, deliller ve bilirkişi raporları okundu.

Sanıklar ve avukatları, dosyaya yeni giren deliller ve raporları incelemek için süre istedi. Talebi kabul eden mahkeme heyeti, duruşmaya 17 Temmuz Pazartesi saat 13.30'a kadar ara verildiğini açıkladı.

Duruşmanın sona ermesinin ardından geniş güvenlik önlemleri altında mahkeme salonunun bahçesindeki jandarma araçlarına bindirilen sanıklar, cezaevine götürüldü.

- İddianame

FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in bir numaralı şüpheli olduğu iddianamede, sanıkların, "Cumhurbaşkanına suikast", "anayasayı ihlal", "yasama organına karşı suç", "hükümete karşı suç", "silahlı terör örgütü yöneticisi olma", "yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten öldürme", "yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten öldürmeye teşebbüs etme", "kasten öldürmeye teşebbüs", "zincirleme şekilde cebir ve tehdit kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma", "neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama", "zincirleme şekilde silahla tehdit", "Cumhurbaşkanına hakaret", "zincirleme şekilde kamu görevlisine görevi nedeniyle hakaret", "kamu malına zarar verme", "mala zarar verme", "nitelikli olarak konut dokunulmazlığının ihlali" ve "nitelikli yağma" suçlarından cezalandırılmaları isteniyor.

Saldırıyı gerçekleştiren FETÖ'nün "suikast timi"ndeki biri firari 37 asker için en az altışar kez ağırlaştırılmış müebbet hapis talep ediliyor.

Muğla'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik suikast girişimi ve 2 polisin şehit edildiği saldırıya ilişkin 3'ü firari, 44'ü tutuklu 47 sanığın yargılandığı davanın üçüncü duruşması devam ediyor.

Muğla 2. Ağır Ceza Mahkemesince, adliye binasındaki salonların fiziki yetersizliği nedeniyle duruşmanın görüldüğü Muğla Ticaret ve Sanayi Odası salonunun yakınlarında toplananlar, sanıklara yönelik tepkilerini dile getirdi.

Davayı yakından takip edenlerden Türkan Karslıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sanıkların anayasal düzeni bozmaya, ülkeyi kaosa sürüklemeye çalıştıklarını, suçlarının sabit olması nedeniyle yargılamanın fazla olduğunu söyledi.

Sanıklara fazlasıyla demokratik davranıldığını ifade eden Karslıoğlu, "Bunlar, halkın seçtiği Cumhurbaşkanının canına kasteden suikast timi. Avrupa, bu kadarına müsamaha göstermez. Biz, fazlasıyla demokratik davranıyoruz. Uzun süredir yargılıyoruz. Yasalarımızda idam yok ama inşallah çıkmasını bekliyoruz. Bunlara yargılanma fazla, idam istiyoruz." diye konuştu.

Seyfi Çılgın da sanıklardan birinin dün "kahraman" anlamına gelen İngilizce yazılı tişörtle duruşmaya geldiğini hatırlattı.

"Kesinlikle suikast timinde yargılanan sanıkların tek tip kıyafetle mahkemeye çıkmasını istiyoruz" diyen Çılgın, vatan hainlerinin şov yapmaya çalıştıklarını dile getirdi.

Tişörtün sanığa nasıl ulaştırıldığının sorgulanması gerektiğinin altını çizen Çılgın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı kimseye yedirtmeyeceklerini bildirdi.

Çılgın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın arkasında her zaman dik şekilde duracaklarını söyledi.

- "Hero tişörtü, provokasyona yönelikti"

AK Parti İl Başkanı Kadem Mete ise sanıklara bir an önce hak ettikleri cezanın verilmesini gerektiğini söyledi.

Muğla halkının tepkisini, sanıklara gereken cezanın verilmesini bir kez daha haykırdığını belirten Mete, "Dün bir vatan haininin giydiği tişörtle, İngilizce bir yazıyla kendilerini destekleyenlere uluslararası bir mesaj verildi. Bu provokasyona yönelik bir hareketti. Tabii ki ciddi de bir tepki aldı. Bugün onların hangi tişörte layık olduklarını gösterir bir tişört hazırladık. Ben inanıyorum ki Türk adaleti bir an önce bunların hak ettiği cezayı verecek. Bu vesileyle bu milletin sabırla bekleyişi ödüllendirilecektir." ifadelerini kullandı.

Sanıkların, provakatif eylemler yaptığını ancak milletin önünden bile geçmeye cesaret edemediğini vurgulayan Mete, tişörtlere "kahraman" yazıp onu giymenin kolay olduğunu bildirdi.

Sanıkların tepkilerden çekinerek cezaevi aracından inmek istemeyip yerlere yattığını aktaran Mete, şunları kaydetti:

"O kadar yüzsüz, alçak ve korkaklar ki ancak tişört giyerek mesaj vermeyi becerirler. Sanıklar, kendilerince uluslararası kamuoyuna mesaj vermeye çalışıyor. Ancak dünyanın hiçbir demokrasisinde hainlere karşı bu kadar müsamaha gösterilemez. Bunlar menfezlerde ilk yakalandıklarında açlıktan yüzlerinin şekli değişmişti. Saçlarına briyantin sürecek kadar da şımarmışlar. Bu da milletin vicdanını yaralıyor."

Öte yandan Muğla'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik suikast girişimi ve 2 polisin şehit edildiği saldırıya ilişkin 3'ü firari, 44'ü tutuklu 47 sanığın yargılandığı davanın üçüncü duruşması, dava dosyasına gönderilen delil ve raporların okunmasıyla sürüyor.

Muğla 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya, mahkeme disipline aykırı hareket ettikleri için Mahkeme Başkanı Emirşah Baştoğ tarafından salondan çıkartılan 11 sanık ile revire gitmek isteyen 12 sanık yer almadı.

Duruşmada ilk olarak dosyaya gönderilen deliller ve bilirkişi raporları okundu.

Mahkeme Başkanı Emirşah Baştoğ, Çiğli 2. Ana Jet Komutanlığı ile Dalaman Hava Meydan Komutanlığınca gönderilen görüntü kayıtlarına ilişkin raporun dava dosyasına sunulduğunu söyledi.

Olay gecesine ilişkin 112 Acil Servis ve 155 Polis İmdat hatlarına ait bilirkişi tarafından dökümü yapılan bin 260 sayfadan oluşan kayıtların dosyaya ibraz edildiğini belirten Baştoğ, istenen HTS kayıtlarının analiz raporunun da gönderildiğini bildirdi.

Dava dosyasının hacminin 220 bin sayfaya ulaştığına dikkati çeken Baştoğ, bir dosya örneğinin sanıkların inceleyerek savunmalarını hazırlayabilmesi için gönderildiğini vurguladı. Baştoğ, bunun maliyetinin yaklaşık 19 bin lira olduğunu kaydetti.

- Seymen'den "Boş boğazlık olmasın" mesajı

Delillerin okunduğu duruşmada, dijital materyal incelemesinde eski Özel Kuvvetler üyesi binbaşı Şükre Seymen'e ait "Kakao Talk" programına ilişkin 26 dosya kalıntı izi bulunduğu bildirildi.

Seymen'in sanıklar arasında bulunan eski Özel Kuvvetler üyesi üsteğmen Murat Köse ile aynı program üzerinden yaptığı görüşmenin mesaj içeriklerinin tespit edildiğine işaret edilerek, Seymen'in sanık Köse'ye 15 Temmuz sabah saatlerinde "Murat konuştuklarına söyle, boşboğazlık olmasın" ve Rusça olarak "Kimseye söyleme" şeklinde mesajlar gönderdiği kaydedildi.

Duruşmada ayrıca sanıklardan helikopter pilotu eski Yarbay Davut Uçum'a ait de "Kakao Talk" programına ilişkin bir adet bulgu tespit edildiği belirtildi.

Sanık avukatları ve sanıklar dosyaya giren yeni delilleri inceleyebilmek için süre talebinde bulundu. Mahkeme heyeti, sanıklara delillerle ilgili beyanda bulunmaları için pazartesiye kadar süre tanıdı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber