Yolsuzluk kamu gelirinden 10,2 milyar YTL çalıyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Mart 2007 12:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'nin yolsuzluğu azaltarak her yıl kamu gelirini 10,2 milyar YTL'nin üzerinde arttırabileceği bildirildi.

İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) için Marmara Üniversitesi İİBF Maliye Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Mustafa Çelen tarafından hazırlanan ''Yolsuzluk Ekonomisi-Kamusal Bir Kötülük Olarak Yolsuzluğun Ekonomik Analizi'' başlıklı raporda, yolsuzluk düzeyinin tekel gücüne ve takdir yetkisine sahip olmakla arttığı, hesap verebilirlikle azaldığı vurgulandı.

Yolsuzluğun gelir dağılımında sapmalara neden olduğuna dikkat çekilen rapora göre, yolsuzluk, gelişmekte olan ülkelerde mal ve hizmet üretiminde veya satış sürecinde önemli bir maliyet unsuru olarak ortaya çıkıyor.

Yolsuzluk düzeyinin ölçülmesinde Uluslararası Şeffaflık Örgütü ve Uluslararası İş Dünyası Örgütü verilerinden yararlanılan raporda, elde edilen sonuçlara göre; Türkiye'de yolsuzluk düzeyinin artması hem genel bütçe gelirleri hem de vergi gelirleri üzerinde azaltıcı etki meydana getiriyor.

Yolsuzluklardaki 1 puanlık artışın kamu gelirlerinde de yüzde 1'lik bir azalmaya yol açtığı ifade edilen raporda, Türkiye'nin yolsuzluk endeksini Danimarka düzeyine (0,5) çekebilmesi durumunda kamu gelirinde yaklaşık yüzde 6'lık bir artışın mümkün olabileceği kaydedildi.

Raporda, ''1 yolsuzlukluklardan etkilenme olmadığı durum, 5 bütünüyle etkilenmeyi ifade ediyor. Buna göre Türkiye'de kurumlar ve sektörlerde yolsuzluk endişe verici boyutlara ulaştı. Siyasi partiler ve gümrüklerde 4,1 düzeyinde. 2004 ile karşılaştırıldığında sağlık hizmetleri, kamusal kolaylıklar ve orduda yolsuzluk algılama düzeyinde çarpıcı bir artış kaydedilirken özel sektör, medya ve tapu, lisans hizmetlerinde azalma görüldü'' denildi.

Küresel düzeyde yolsuzluktan en çok etkilenen sektörler ve kurumlara bakıldığında 69 ülkenin 45'inde siyasi partilerin ön sırada geldiği ifade edildi.''Yolsuzluk düzeyi ile kayıt dışı ekonomi arasında doğru orantılı ilişki vardır. Bir ülkede kayıt dışılığın artması, yolsuzluk düzeyini yükseltebilmektedir'' denilen raporda, kamu ve özel sektörün işbirliği yapmasının önemine değinildi.

Raporda, Türkiye'de yolsuzlukların siyasal yaşam ve iş hayatı üzerine etkisinin dünya ortalamasının üzerinde, 3,3 düzeyinde olduğu belirtildi. Aynı durum yolsuzlukların kişisel ve aile hayatı üzerindeki etkisinde daha belirgin gerçekleşti. Bu alanda dünya ortalaması 2,2 iken Türkiye'de 2005 yılında 3,1 düzeyinde oldu'' görüşü aktarıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber