Fiş almayana 28 YTL ceza

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 31 Mart 2007 09:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gelir İdaresi Başkan Vekili Arıoğlu, bugüne kadar fiş vermeyen işletmelere ceza kestiklerini, nisan ayından itibaren ise fişsiz alışveriş yapan vatandaşlara ceza yağdıracaklarını söyledi. Fiş almamanın cezası 27.8 YTL

Gelir İdaresi Başkan Vekili Osman Arıoğlu, KDV iadesinin kaldırılmasıyla birlikte Maliye'nin KDV tahsilatının kesildiği yönündeki iddialara yönelik açıklamalar yaptı. Arıoğlu, KDV iadesinin kaldırılmasına karşın Maliye'nin KDV gelirlerinde dörtte bir oranında artış olduğunu savundu. Bu yılın ocak ve şubat aylarında KDV tahsilatında düşüş olduğu, bunun da KDV iadesinin kaldırılmasından kaynaklandığı şeklindeki yorumları ?kötü niyet? ve ?bilgi eksikliği? şeklinde yorumlayan Arıoğlu, ?Gerçek veriler düşüşü değil, artışı işaret ediyor. Bu yıl, geçen yıla göre KDV tahakkukunda yüzde 26 artış oldu. Ancak, ilk iki ayda hem daha fazla vergi iadesi ödemesi yaptık, hem de şubatın tahsilatı marta kaydı. Böyle olunca net tahsilat düşük göründü. Yoksa tahsil edilecek vergide bir düşüş yok. Gerçek fotoğrafı mart ayı verecek. Bu rakamlar çıktığında lüzumsuz spekülasyon yapanlar mahcup olacak? dedi.

FİŞ PAZARLIĞI

?KDV iadesi kalktı, vatandaş fiş pazarlığına başladı? şeklindeki yaklaşımlardan büyük rahatsızlık duyduğunu ifade eden Arıoğlu, ?Maalesef bu bugünün sorunu değil. KDV iadesi varken pazarlık olmuyor muydu? Bütün mesele vatandaşlık bilinciyle ilgili. Vatandaş lokantada yemek yerken pazarlık mı yapıyor. Hayır. Peki niye yemekten sonra fişini istemiyor? Çünkü bir çoğumuzda bilinç yerleşmemiş. Ödediği verginin devlete değil, o lokantacının cebine gittiğinin farkında bile değil? diye konuştu. Arıoğlu, bugüne kadar sadece fiş vermeyen işletmelere ceza kestiklerini, fişini almayan vatandaşları ise uyarıyla yetindiklerini belirtirken, ?Ancak, bundan sonra alışverişlerinde fiş almayan vatandaşa da ceza keseceğiz. Meclis'ten yeni geçen yasa elimizi çok kuvvetlendirdi. Artık yoklama memurlarımız dahi vatandaşa fiş sorup anında ceza kesebilecek. Büyük bir denetim ordusuyla çarşı pazara açılıyoruz? uyarısında bulundu. Maliye'nin elinde, alışverişlerde fiş vermeyen işletmelere 139 YTL, satıcıdan fiş almayan vatandaşa da 27.8 YTL ceza kesme yetkisi bulunuyor.

KDV İADESİNİ UNUTUN

KDV iadesini kaldırıp yerine asgari geçim indirimi sistemini getiren yasanın nisan başında yürürlüğe girmesi bekliyor. Bu nedenle, eski yasanın geçerli olduğu yılın ilk üç ayı için vatandaşın vergi iadesi talep edebileceği ifade ediliyor. Başkan Arıoğlu, bu tartışmaları, ?lüzumsuz spekülasyon? olarak nitelerken, ?Yasa çıkmasaydı KDV iadesi 2008 yılında alınacaktı. Kanun, iadenin alınmaya hak kazanılacağı 2008 yılından önce çıktı. Dolayısıyla artık iade olmaz. Yasa anons edilmişti. Herkes iade ödenmeyeceğini biliyordu. Kaldı ki fiş almak vatandaşlığın bir gereği. Bundan sonra söylenecek her söz lüzumsuz spekülasyon? yorumunu yaptı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber