Mortgage'e Geçen Avantajı Kapıyor

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 01 Nisan 2007 12:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mortgage, sadece yeni konut alanlara değil, daha önce konut kredisi kullananlara da önemli avantajlar sağlıyor. Bu krediler, mortgage kapsamına dahil edildiği için, artık yüzde 5 oranında uygulanan Banka Sigorta Muameleleri Vergisi'nden muaf tutuluyor.

Bu da, konut kredisi kullananların aylık taksitlerine daha şimdiden vergi indirimi olarak yansımaya başladı. Ayrıca, krediyi Yasa'dan önce kullandıkları için mortgage ile birlikte başlayacak olan yüzde 2 oranındaki erken kapama cezasına da tabi olmayacak.

Mortgage'nin yasalaşmasıyla birlikte daha önce konut kredisi kullananlar için de yeni bir dönemin başlamasına yol açtı. Şimdi, ipoteğe dayalı konut finansman sistemi mortgage, sadece yeni konut alanlara değil, daha önce kredi kullananlara da önemli avantajlar sağlıyor. Yasa'dan önce krediyle konut alanlar, kullandıkları kredileri mortgage kapsamına dahil olmasıyla birlikte artık, yüzde 5 oranındaki Banka Sigorta Muameleleri Vergisi'nden (BSMV) muaf tutuluyor.

Bu da, konut kredisi kullananların aylık taksitlerine daha şimdiden vergi indirimi olarak yansımaya başladı. Ayrıca, krediyi Yasa'dan önce kullandıkları için mortgage ile birlikte başlayacak olan yüzde 2 oranındaki erken kapama cezasına da tabi olmayacak.

KREDİLERE İKİ AVANTAJ

Bir ay önce yasalaşan ve dar gelirli tüketicileri hayal kırıklığına uğratan Mortgage Yasası, bugüne kadar kredi kullanmış olan tüketiciler için iki büyük avantajı da beraberinde getirdi. Mortgage öncesinde kredi kullanan tüketicilerin 3 ay içinde itiraz etmemeleri durumunda otomatikman mortgage sistemine dahil olacak. Bu tüketiciler yüzde 5 oranında BSMV ve erken kapama cezasından muaf tutulacaklar.

Böylece vergi yükünden kurtulacak olan tüketiciler, ayrıca vadesinden önce kredisini kapatabilecek. Bankacılar, mevcut kredi sahibinin bankaya giderek BSMV'den muaf tutulup tutulmadığı konusunda bilgi alması gerektiğini belirterek, "Tüketici mortgage'ye dahil olmuşsa BSMV ödememesi gerekiyor. Eğer ödemelerinde hala BSMV varsa buna itiraz etmeleri gerekiyor" uyarısında bulunuyor.

AYLIK 61 YTL İNDİRİM

Bugün konut kredilerinde uygulanan yüzde 5 oranındaki BSMV'nin kaldırılması mortgage'le birlikte uygulamaya konuldu. Bu uygulamayla örneğin iki yıl önce 100 bin YTL'lik krediyi yüzde 1.55 faizle 120 ay (10 yıl) vadede kullanan tüketiciler, bugün mecvut konut kredisine 1.901 aylık taksit ödüyor.

Bu tüketicinin 24 ay kredisini ödediği ve bugün mortgage'ye dahil olduğu düşünüldüğünde BSMV'siz ödeyeceği aylık taksiti ise 1.840 YTL'ye gerileyecek. Böylece bu tüketici mortgage'ye dahil olarak aylık ödemelerin de 61 YTL avantaj sağlayacak.

İLK YILLAR YÜKSEK

Mevcut konut kredilerinde BSMV konut kredisi kullanan tüketicinin ödediği aylık taksitin faiz kısmının yüzde 5'i oranında alınıyor. Ancak BSMV, kredi vadesi süresince değişik oranlarda tahsil ediliyor. Buna göre, ilk yıllarda ödenen taksitte faiz kısmı yüksek olduğu için, buna bağlı olarak BSMV de yüksek oluyor. Ancak bu oran kademeli olarak düşüyor.

CEZADAN MUAF

Mortgage'ye dahil olan tüketiciler için bir önemli noktada vadesinden önce kapatılan kredilere uygulanacak olan yüzde 2 ceza. Mortgage kanununa göre mortgage ile uygulanacak olan değişken faizli krediler erken kapama cezasından muaf tutulacak. Ancak sabit faizle kredi kullanmış olan tüketiciler erken kapama sırasında yüzde 2 oranında cezaya tabi olacak.

Mortgage öncesi kredi kullanan tüketiciler ise mortgage'ye dahil olmaları durumunda sabit faizli kredileri erken kapama cezasından muaf olacak. Böylece tüketici vadesinden önce kredisini bir ceza ödemeksizin kapatabilicek.

BANKA KONUTUN TAMAMINA DEĞİL KREDİYE SORUMLU

Mevcut kredilerin mortgage kapsamına alınması durumunda Tüketiciyi Koruma Kanunu'ndaki tüketici lehine olan yükümlülük düzenlemesinden yararlanamayacak. Ayrıca mevcut konumlarındaki konut için banka yükümlülüğü azalacak. Bankalar konutun tamamı için değil yalnızca kredi kadar sorumluluk alacak. Ayrıca sorumluluk süresi de 5 yıldan 1 yıla inecek. Böylece müteahidin iflası gibi durumlarda tüketici ile bankanın yükümlülük dengesi tüketici aleyhine bozulacak.

GEÇMEKTE FAYDA VAR

Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Ali Fuat Erbil, mevcut kredilerin mortgage'ye dahil olmasında fiyata çevrilebilir belirgin iki avantajı olduğunu ifade ederek şunları söyledi: "Mevcut kredilerin mortgage'ye dahil olmarıyla birlikte bugün kedara ödedikleri Banka Sigorta Muameleleri Vergisi'nden (BSMV) muaf olacaklar.

Ayrıca vadesinden önce kapatılmak istenen kredi için yüzde 2'ye varan erken kapama cezası uygulanmayacak. Bu ikisi tüketici için öne çıkan avantaj. Ayrıca bu işin bir kanunun olması, ufak bir ihtimal olsa da 'bugüne kadar ödenen faizlerin vergi indirimine tabi olma' olasılığı da var. Bu nedenle tüketicilerin mortgage geçmesinde fayda görüyorum. Öte yandan önümüzdeki dönemlerde mortgage ile ilgili ürün çeşitliliğinin artması nedeniyle bankalar tüketicilere farklı avantajlar sunabilir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber