Aşırı terleme ameliyatla son buluyor

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 18 Nisan 2007 16:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yapılan yeni bir araştırmaya göre, hiperhidroz olarak isimlendirilen aşırı terleme hastalığından muzdarip kişiler, terleme bezlerine sinyaller gönderen sinirlere uygulanacak bir ameliyatla, bu sorundan kurtulabilirler.

Dünyadaki insanların %3'ü, yaklaşık 197 milyon kişi hiperhidroz hastası, ve normalden üç veya dört kat daha fazla terliyorlar. Terlemenin en çok görüldüğü bölgeler, avuç içi, koltuk altı, yüz, ve ayaklar.

Aşırı terlemenin nedeni tam olarak açıklanamıyor, ancak ciltteki terleme bezlerine sinyal gönderen sinirlerin aşırı çalışmasıyla bağlantılı olduğu biliniyor. Tedavi lokal ve oral ilaçlar, Botox iğneleri, ve iontoforez ile sağlanıyor. Ameliyatın, bu tedavi yöntemleri etkisiz kaldığında, bir alternatif olabileceği düşünülüyor.

Phoenix'teki Barrow Nöroloji Enstitüsü'nde yürütülen çalışmada, bilateral torakoskopik sempatektomi ameliyatı olan 300 hiperhidroz hastasının sonuçları incelendi. Bu basit prosedür, açılan üç küçük ensizyonun içine küçük bir fiber optik kamera ve ameliyat aletlerinin yerleştirilmesiyle gerçekleştirildi. Aşırı terlemeye neden olan sinirler tespit edilerek kesildiler.

Çalışmaya katılan kişilerin 129'unda avuç içinde, 11'inde koltuk altında, ve 160'ında hem avuç içi hemde koltuk altında aşırı terleme vardı.

Yapılan ameliyatla, avuç içi terlemesi %99.3 ve koltuk altı terlemesi %61 oranında azaldı. Ancak, ameliyat sonrasında iki kişide düzensiz kalp atışları, bir kişide depresyon, dokuz kişide akciğer zarlarının arasına hava girmesi anlamına gelen pnömotoraks ortaya çıktı, ve beş kişi göğüs tüp drenajı, ve dört hasta profilaktik göğüs tüp drenajı yapıldı.

Ayrıca, 16 hastada kompensatuar hiperhidroz yani göğüs, sırt, veya bacaklar gibi bedenin diğer bölgelerinde aşırı terlemenin başladığı belirlendi. Yedi kişide, kesilen sinirlerin üstündeki sinirlerde oluşan hasar nedeniyle Horner sendromunun ortaya çıktığı belirtildi. Horner sendromu, yüzde terlemenin azalmasına, göz kapağının düşmesine, ve sinirlerin zedelendiği taraftaki göz bebeğinde küçülmeye neden olabiliyor.

Ameliyat olan hastaların altısında ise interkostal nevralji yani kaburga kemikleri arasındaki sinirlerin zedelenmesi nedeniyle ağrı olduğu tespit edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber