Çankaya Köşk'ün de 84 yılda 3'üncü tören

Haber Giriş : 26 Nisan 2007 11:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül'ün seçilmesi durumunda Çankaya Köşkü'nde nasıl bir devir teslim töreni yapılacağı Ankara'da günün merak konusu oldu. 84 yıllık Cumhuriyet tarihinde sadece 2 Cumhurbaşkanı bir önceki cumhurbaşkanlarından görevi törenle teslim alabildi.

Gül'ün seçilmesi halinde Çankaya Köşk'ünde 3'üncü devir teslim töreni gerçekleşmiş olacak. ANKA'nın derlediği bilgilere göre, Türkiye'nin 2'nci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, Atatürk'ün ölümünün ardından 11 Kasım 1938'de Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturdu. 22 Mayıs 1950 tarihine kadar Cumhurbaşkanı olarak kalan İsmet İnönü, Demokrat Parti'nin seçim zaferinin ardından görevini bu tarihte Celal Bayar'a bıraktı. Türkiye'nin ilk sivil Cumhurbaşkanı olan Celal Bayar aynı zamanda görevi bir önceki Cumhurbaşkanı'ndan devralan ilk isim oldu. Ancak İnönü ile Bayar arasında tören düzenlenmedi.

10 yıl görevde kalan Celal Bayar, 27 Mayıs darbesiyle birlikte 1960 yılında Çankaya'dan inmek zorunda kaldı. Askeri darbeyle Cumhurbaşkanı olan Cemal Gürsel ile Bayar arasında devir teslim töreni olmadı. Gürsel, 7 yıllık görevini dolduramadan 1966 yılının Ocak ayında hastaneye kaldırıldı. Ardından tedavi için Amerika'ya giden Gürsel burada komaya girdi. Gürsel'in sağlık durumu cumhurbaşkanlığı yapmaya elverişli olmadığı için TBMM yeni Cumhurbaşkanı'nı seçti ve Cevdet Sunay 5'inci Cumhurbaşkanı olarak Çankaya'ya çıktı. Sunay Cumhurbaşkanı olduğunda, Gürsel komadaydı ve ikili arasında devir teslim töreni olamadı.

Türkiye'nin 5'inci Cumhurbaşkanı olarak 28 Mart 1966'da Çankaya Köşkü'ne çıkan Cevdet Sunay 28 Mart 1973 yılına kadar bu görev kaldı. Sunay'ın görev süresinin bitmesinin ardından yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden uzun bir süre sonuç çıkmadı. En sonunda Fahri Korutürk, TBMM'de yapılan 15'inci tur oylamanın sonucunda Türkiye Cumhuriyeti'nin 6'ncı Cumhurbaşkanı seçildi. Sunay ile Korutürk arasında de devir teslim töreni yapılmadı.

Korutürk'ün görevi 6 Nisan 1980 tarihinde sona erdi ve yerine Senota Başkanı İhsan Sabri Çağlayangil vekalet etti. TBMM yeni Cumhurbaşkanı'nı seçemeden 12 Eylül 1980'de Türk Silahlı Kuvvetleri yönetime el koydu. Kenan Evren bu tarihten 8 Kasım 1982'ye kadar Devlet Başkanı olarak görev yaptı. 9 Kasım 1982'de yapılan halkoylamasıyla Evren, 7'nci Cumhurbaşkanı oldu ve 7 yıl boyunca Çankaya Köşkü'nde kaldı.

İlk tören Evren ile Özal arasında

Evren, 9 Kasım 1989'da görevini Turgut Özal'a devretti. Evren ile Özal arasında sade bir tören düzenlendi. Böylece Özal Cumhuriyet tarihinde görevi törenle devralan ilk Cumhurbaşkanı oldu. Görevi törenle devralan Turgut Özal, törenle devredemeden 17 Nisan 1983 yaşamını kaybetti. Özal'ın ölümünün ardından Süleyman Demirel TBMM tarafından 9'uncu Cumhurbaşkanı olarak Çankaya'ya çıktı. 16 Mayıs 1993'te Çankaya'ya çıkan Demirel görevini, 16 Mayıs 2000 tarihinde Ahmet Necdet Sezer'e törenle devretti. Sezer'le Demirel arasındaki yapılan tören ikinci devir teslim töreni oldu.

Gözler Sezer'de

Şimdi gözler 11'inci Cumhurbaşkanı'na ev sahipliği yapmaya hazırlanan Köşk'teki 3'üncü devir teslim törenine çevrildi. Çankaya Köşk'ünde geleneksel devir teslim törenlerinin yaşanmaması, törenin nasıl yapılacağı konusunda belirsizlik oluşturuyor. Görevi devreden Cumhurbaşkanı'nın kararıyla gerçekleşen törende bu kez Cumhurbaşkanı Sezer'in tutumu belirleyici olacak. Görev süresi boyunca türbanlı herhangi bir kişinin, kamusal alan olduğu gerekçesiyle Çankaya'ya girişine izin vermeyen Sezer'in, Abdullah Gül'ün seçilmesi durumunda nasıl bir tören düzenlenmesini isteyeceği, Ankara'da merak uyandırdı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber