Numara taşınabilirliğine direnen Turkcell'e tepki

Haber Giriş : 26 Nisan 2007 12:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, Turkcell'in numara taşınabilirliği aleyhinde dava açmasına tepki göstererek "Numara taşınabilirliği en temel insan hakkıdır" dedi.

Tüketeci hakları çiğneniyor

Turkcell'in cepte numara taşınabilirliği konusunda Danıştay'da açtığı davayı değerlendiren Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, "Numara taşınabilirliği en temel insan hakkıdır. Buna olumsuz bakmak hoş değil. Bu dava, 3G ihalesini olumsuz etkilemez" dedi.

Yıldırım, telekomünikasyon sektöründe yazılım ve donanıma destek kararı aldıklarını bildirerek, "Yasa taslağı Maliye Bakanlığı tarafından hazırlandı. Komisyonlarda görüşüldükten sonra daha da netleşecek. Devlet bu iş için kafa yoranları destekleyecek. Gençlere, ister kendileri, ister bir şirkette çalışsın yapacağı araştırmaya göre küçük bireysel sermayeler gibi hibeler verilecek" dedi.

HEDEF 2013:

Avea'nın Ankara, Ahlatlıbel'deki merkezinde kurulan internet (IP) tabanlı yeni nesil şebekesinin tanıtım toplantısı yapıldı. Toplantıda konuşan Yıldırım, hazırladıkları Bilişim Sektörüne Destek Projesi'nin şirketleri de kapsadığını, çalışan sayısına göre artan oranlarda şirketlere de destek vereceklerini aktararak, "Devlet, bazı yükümlülüklerde onları muaf tutacak. Çalışanların primleri, vergi desteği, bireysel araştırma geliştirme konularında yazılım ve donanımla ilgili destek var. Türkiye'nin geleceği bilişimde. Hedef 2013'de bilgi toplumuna dönüş projesi" diye konuştu.

SIRA WIMAX'DE:

Bakan Yıldırım, üçüncü nesil (3G) ihalesinin 25 Mayıs'ta yapılacağını hatırlatarak, "3G'de deneme süreci yaşanıyor. Lisansları vereceğiz. Bunu Wimax (Kablosuz hızlı internet) sistemi takip edecek" dedi. Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Tayfun Acarer ise, geçen yıl yaşanan kalite sorununa ciddi şekilde eğildiklerini belirterek, tüm operatörlerin şebekelerini ıslah ederek üçüncü nesle hazır hale getirdiğini kaydetti.

ŞEBEKE MEŞGUL VERMEYECEK:

Avea CEO'su Cüneyt Türktan da, 3G ve 4G'ye uyumlu yeni nesil şebekeleri hakkına bilgi vererek, şunları söyledi: "Analog sistemlerden dijital sisteme geçişten bu yana iletişim sektöründe yaşanan en önemli gelişme IP (internet) tabanlı sisteme geçiş oldu. Bu nedenle şebekemizi, IP tabanlı sisteme taşıdık. Yeni sistem sayesinde, 'şebeke meşgul' alarmını büyük ölçüde azaltarak, şebekemizi daha verimli kullanacağız."

MALİYET VE UYUMLULUK:

Klasik şebekelerin çeşitli hizmetlerin verilmesindeki sınırlı uyumluluk ve yüksek maliyetlerine değinen Türktan, analog sistemlerden dijital sisteme geçişten bu yana iletişim sektöründe yaşanan en önemli gelişmenin, mevcut sistemlerden IP tabanlı sisteme geçiş olduğunu kaydetti.

Türktan, şöyle konuştu: "İletişim teknolojilerinde öncü operatör olarak biz de bu çerçevede, Türkiye'de yine bir ilke imza atarak şebekemizi IP tabanlı sisteme taşıdık. Tüketicilerimize en iyi ve kaliteli hizmeti sunmak için operasyon maliyetlerimizi azaltarak, yeni hizmet platformlarının esnek uygulamalarına olanak sağlamayı ve şebekemizi daha verimli kullanmayı amaçlıyoruz."

Avea, 3G'ye ilk adımı 10 milyon dolara attı

AVEA, üçüncü nesil (3G) ve dördüncü nesil (4G) uygulamalarını sağlayacak olan Yeni Nesil Şebeke (Next Generation Network-NGN) sistemini tanıttı. IP (internet) tabanlı sistem, etkin maliyet kontrolü, esneklik, internet üzerinden yeni servisler ve servis kalitesi sağlıyor. 10 milyon dolara mal olan yeni şebeke, ses-video-veri-mobilde yüksek bant genişliğine sahip. Avea, Yeni Nesil Şebekesi'ni oluşturmak için Nokia ve Alcatel Lucent ile anlaşma imzaladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber