Özel kuvvetler Afrin'de terörist peşinde

Afrin PKK'lı teröristlerden tamamen temizlenirken, kaçanların izleri kırsalda sürülüyor. Özel kuvvetler ve seçilmiş ÖSO mensupları mağaraları tek tek temizleyerek titiz bir çalışma yürütüyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 27 Mart 2018 07:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 07:09
Özel kuvvetler Afrin'de terörist peşinde

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) tarafından yürütülen Zeytin Dalı Harekatı'yla Afrin merkez YPG/PKK'lı teröristlerden arındırılırken, kaçanların izleri kırsalda sürülüyor. Özel kuvvetler ve seçilmiş ÖSO mensupları kırsaldaki sığınak ve mağaraları bir bir arıyor. Özel birlikler, TSK'nın geliştirdiği Nüfuz Edici Bombaların (NEB) arazi yapısı nedeniyle etkili olmadığı yerlere girerek çok sayıda tuzaklı mayın ve el yapımı bombayı (EYP) imha ediyor.

Afrin'in terör örgütünden temizlenmesinin ardından kırsala kaçan teröristlerin de yakalanması için operasyonlar sürüyor. YPG/PKK'lı teröristlerin izini süren Özel Kuvvetler ve ÖSO'nun operasyonlarını Milliyet yerinde izledi. TSK envanterine geçen yıl giren yerli yapım NEB'lerin arazi şartları ve coğrafi konum nedeniyle kullanılamadığı noktalarda özel birlikler titiz bir çalışma yürütüyor.

NEB'ler çok etkili

Afrin'in batısında kalan ve kente 20 dakika uzaklıktaki dağlarda teröristlerin kullandığı mağara, sığınak ve barınaklar bir bir kontrol ediliyor. Olası tuzaklara karşı oldukça dikkatli ve planlı bir şekilde çalışma yürüten güvenlik güçleri hız kesmeden devam ediyor.

Sahadaki çalışmaları yerinde izlerken görüştüğümüz bir askeri yetkili, Güneydoğu ve Suriye'deki operasyonlarda kullanılmaya başlanan F-16 savaş uçaklarından da atılan NEB'lerin yüksek korunaklı hedeflere ve mağaralara karşı etkili olduğunu ancak bölgenin yapısı ve mağaraların bulunduğu noktalara karadan müdahale edildiğini anlattı.

Yetkili, "Şu ana kadar bunu başarıyla gerçekleştirdik. Afrin'de işler düzelme yoluna girince kaçak teröristlerin izini sürmek şart oldu. Bir yandan kaçak teröristleri arıyoruz bir yandan da kaçarken tuzakladıkları mayınları ve EYP'leri gece gündüz karadan gerçekleştirdiğimiz çalışmalarla imha ediyoruz. Teröristlerin amacı çok açık; temizlediğimiz bölgelerde eylem yapmak ve kan akıtmak istiyorlar. Bunun önüne geçmek için çok çalışmak ve elde ettiğimiz moralin bozulmaması için TSK olarak temkinli davranmak zorundayız" dedi.

24 saat gözleniyor

Yine TSK'nın envanterinde yer alan ve gece görüntü alabilme özelliğine sahip Serçe ve İHA'larla 24 saat mağaraları izleyen TSK, en ufak hareketliliği dahi gözden kaçırmadan alandaki birliklere anında destek yolluyor. Özel birlikler, binlerce mağara, sığınak ve barınağın bulunduğu alanda özel birlikler büyük bir sabır ve beceri gerektiren operasyonu başarıyla yürütüyor.

ÖSO komutanlarından Osman Salih, ilk yıllarda eline silah alanların cepheye çıktığını ve büyük kayıplar verdiklerini ifade ederken TSK'nın Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatları kapsamında kendilerine çok titiz ve ince bir askeri eğitim verdiğini kaydetti. TSK sayesinde donanımlı birer asker gibi olduklarını ve ciddi başarılar elde ettiklerini dile getiren Salih şöyle devam etti:

'Sona yaklaşıyoruz'

"Yıllardır bitmeyen iç savaşta nihayet sona doğru yaklaşıyoruz. Türkiye'nin başlattığı bu askeri müdahale, hem ülkemize hem de bölgeye huzur getirdi. Bu coğrafya yıllardır çok acılar çekti. Hangi birini anlatalım? Hep baskı, kan ve vahşet gördük. Özgürlüğümüzü, vatanımızı elimizden almak istediler. Şunu söylemeliyim ki, Türkiye'nin desteği olmasa biz ne terörist izi sürebilirdik ne de mağaralarda EYP imha edebilirdik. Harekat kapsamında aldığımız eğitimle artık daha az zayiat veriyoruz. Açık konuşmak gerekirse, işin özü şu; biz burada TSK sayesinde hayattayız."

Bünyamin Aygün

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber