Hakimin iğnesini geç yapan hemşire gözaltına alınıp sorgulandı

Haber Giriş : 18 Haziran 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bursa'nın Yenişehir ilçesinde bir hakimin, iğnesini geç yapan hemşireyi kendisine hakaret ettiği gerekçesiyle şikayet etmesi ve ardından gözaltına alınarak sorgulatması hakimlerin görev ve yetkilerinin sınırlarını tartışmaya açtı. Olayın ardından hemşire, psikolojik depresyona girerek 7 günlük rapor alırken, Bursa Barosu Başkanı Asude Şenol, hakimlerin özel yaşamlarında normal bir vatandaşdan farkının bulunmadığını, görev esnasında bir engelleme ya da hakaret söz konusu olduğunda ancak dava açabileceklerini söyledi. Olay Yenişehir'de büyük yankı bulurken, yapılan muameleye vatandaşlar sert tepki gösterdi.

Olay önceki gün hakim Bilal Batmaz'ın iğne yaptırmak için Yenişehir Devlet Hastanesi Acil Servisi'ne gelmesiyle başladı. Acil bir hastayla ilgilenen hemşire Ömriye Kaçal'a iğnesinin bulunduğunu söyleyen hakim Bilal Batmaz, cevap olarak, ?Bu antibiyotik, en son bu iğneyi ne zaman yaptırdınız?? cevabını alınca, ?Ben hakimim, iğnenin ne zaman yaptırılacağını bilmeyecek kadar cahil değilim.? cevabını aldı. Bunun üzerine hemşire Kaçal'ın, ?Siz de insansınız ben de insanım, ikimiz de mezara gideceğiz.? cevabını vermesi üzerine hakim Batmaz, ?Ben hakimim, benim mezarda da sözüm geçer.? diye çıkıştı. Ancak olay, hakimin iğnesinin yapılmasıyla kapanmadı. Hemşire Ömriye Kaçal, bir gün sonra iğnesini geç yaptığı hakim Bilal Batmaz'ın şikayeti üzerine polis zoruyla tutuklama istemiyle gözaltına alındı. Savcılıkta 4 saat ifadesi alınan Kaçal, çıkarıldığı nöbetçi mahkemece tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. 4 saat süren gözaltı ve yargılama sürecinde moralinin bozulduğunu belirten hemşire Kaçal, hastanenin nöroloji uzmanından, ?reaktif depresyon? teşhisi ile 7 günlük rapor aldı. Hemşire Kaçal, ?13 yıllık hemşireyim, ilk kez böyle bir olayla karşılaşıyorum. Hakime öncelik vermemenin suç olduğunu ilk kez duyuyorum. Yaşadığım olaylar moralimi bozdu. Olayın şokunu hâlâ yaşıyorum.? dedi. Olay gecesinin nöbetçi doktoru Özden Arsoy ise hemşirenin sözlerinin hakaret içermediğini, iğnenin yapılmasıyla görevin yerine getirildiğini söyledi.

Sağlık-Sen, Adalet Bakanlığı'na suç duyurusunda bulunacak

Türk Sağlık-Sen Bursa Şube Başkanı Erol Sönmez, hemşireye yapılan muamelenin idari ve hukuki açıdan ?skandal' olduğunu belirterek, hakim ve savcı hakkında Adalet Bakanlığı'na suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi. İl sağlık müdürü ve Yenişehir Devlet Hastanesi başhekiminin hemşireye sahip çıkamadığını savunan Sönmez, ?Arkadaşımız mesleğinde 13 yılını doldurdu. İşinde tecrübeli ve çevresinde sevilen birisi. Kiminle nasıl konuşulacağını da biliyor. Adam mı öldürmüş ki 4 polisle ve ekip otosuyla apar topar savcılığa, ardından da jet hızıyla mahkemeye çıkartılıyor? Hemşireye bu muameleyi yapan hakim ve savcıyı Adalet Bakanlığı'na şikayet edeceğiz. Ayrıca çalışanı polis zoruyla götürülürken kılı kıpırdamayan il sağlık müdürü ve Yenişehir Devlet Hastanesi başhekimini de kınıyorum. Bu davranış onur kırıcı.? diye konuştu.

Bursa Baro Başkanı Asude Şenol da, hastanelerde ve sağlık kuruluşlarında kişilerin sağlık durumuna göre öncelik tanınabileceğini ifade ederek, hakimlerin öncelik veya ayrıcalık talep etme haklarının bulunmadığını söyledi. Hakimlerin duruşma, keşif görevleri sırasında bir engelleme veya hakarette bulunulması durumunda dava konusu olabileceğini dile getiren Şenol, şahsi işlerinde normal vatandaştan farklı olmadıklarını belirtti. Şenol, ?Hakimler, görevleri esnasında bir engelleme ile karşılaşır veya hakaret söz konusu olursa dava açabilirler. Aksi halde özel hayatlarında normal vatandaşlardan farkları yoktur. Hastane gibi sağlık kuruluşlarında hiç kimseye mesleği nedeniyle ayrıcalık tanınmaz. Kimsenin böyle bir hak talep etmesi söz konusu olamaz.? şeklinde konuştu. İl Sağlık Müdürü Osman Ayyıldız, olayın kendisine yeni intikal ettiğini belirterek, konunun araştırılması için İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Orkun Yıldırım'ın görevlendirildiğini söyledi. Suçlamaların hedefi hakim Bilal Batmaz ise olayın yargıya intikal etmesi ve kendisinin de hakim olması nedeniyle herhangi bir açıklama yapmasının etik açıdan uygun olmayacağını söyledi

ZAMAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber