Aylık geliri 101 milyonu aşan yeşil kart alamayacak

Haber Giriş : 18 Haziran 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ödeme gücü olmayan vatandaşlara verilen yeşil kartın şartları kanunla yeniden düzenleniyor.

TBMM'ye sunulan tasarıya göre, hiçbir sosyal güvencesi olmayan ve aylık geliri net asgari ücretin üçte birinden az olan kişilere yeşil kart verilebilecek. Sağlık Bakanlığı'nca hazırlanan ?Ödeme Gücü Olmayan Vatandaşların Tedavi Giderlerinin Yeşil Kart Verilerek Devlet Tarafından Karşılanması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı' TBMM'ye sunuldu. Tasarı, yeşil kartın, hiçbir sosyal güvenlik kurumunun güvencesi altında bulunmayan ve aylık geliri veya aile içindeki gelir payı net asgari ücretin üçte birinden az olan ve Türkiye'de ikamet eden Türk vatandaşlarına verilmesini öngörüyor. Yürürlükte olan net asgari ücretin 303 milyon 79 bin 500 lira olduğu düşünülürse, geliri 101 milyon liranın altında olanlar yeşil kart alabilecek. Tasarıya göre, Bakanlar Kurulu bu miktarı üç katına kadar artırabilecek.

Tasarı ile yeşil kart alan vatandaşların Türkiye'deki yataklı tedavi kurumlarında yatarak görecekleri tedavi hizmetleri ve her türlü masraflarını devlet karşılayacak. Ayakta tedavi kapsamında görecekleri muayene, tetkik, tahlil, pansuman, diş çekimi hizmetleri ile ilaç bedellerini de devlet ödeyecek. Tasarı, yeşil kart almak için yanlış beyanda bulunanlara da ağır cezalar öngörüyor. Gerçek dışı beyanla yeşil kart alarak ücretsiz tedaviden yararlananlardan harcamalar iki misli olarak geri tahsil edilecek. Bu miktar, yeşil kartlının velisi veya kanunen bakmakla yükümlü bulunan yakınlarından da geri alınabilecek. Bu belgeleri düzenleyenler hakkında ayrıca ceza kovuşturması yapılacak. Tedavi faturalarının gerçeğe aykırı düzenlenmesi sonucu fazla ödemeye sebebiyet verilmesi halinde, fazla ödenen meblağ iki misli olarak geri alınacak ve ceza kovuşturması yapılacak.

Ayakta ve ilaç bedelleri ile yeşil kart hamili anne ve/veya babanın yeni doğan bebeğinin tedavi giderleriyle ilgili hükümler 1 Ocak 2005 tarihine kadar üç ilde pilot olarak uygulanacak. Uygulama daha sonra ülke geneline yaygınlaştırılacak. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, 13 milyon 700 bin yeşil kartlı bulunuyor. Bakanlığın başlattığı bir proje ile, ?yeşil kart'lar ?yeşil karne'ye çevriliyor. Valilikler tarafından yürütülen bu uygulama sırasında 1 milyon yeşil kartlının kartının iptal edildiği, bu sayının 3-4 milyona çıkabileceği belirtiliyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber