Kamu işçileri %20 zam istiyor

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 16 Mayıs 2007 08:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İşçiler, ?Geçmişteki mağduriyetimizi gidermek için elimize bir fırsat geçti. Masadan en iyi imkanlarla kalkacağız? diyor

317 bin kamu işçisini ilgilendiren toplu iş sözleşmelerinde ilk tur bugün başlıyor. Türk-İş, pazarlıkta ilk 6 ay için yüzde 15 zam ve enflasyon farkı olarak da yüzde 5 isteyecek.

ANKARA - 22 Temmuz seçimlerine gidilirken, 317 bin kamu işçisinin nefesi Başbakan Erdoğan'ın ensesinde olacak. Seçim öncesi 317 bin kamu işçisini ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmeleri bugün başlıyor. Görüşmelerde uzlaşma sağlanamaması durumunda, 317 bin işçinin sokaklara dökülme olasılığı hükümetin elini zora sokacak. Türk- İş yönetimi, kamu kesimi toplu iş sözleşmesi ilk tur görüşmesi kapsamında bugün Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'le görüşecek.

Böylece, işçilerin ücretlerine, sosyal yardım ödemelerine ve fazla mesai ücretlerine yapılacak artışların belirleneceği ?çerçeve anlaşmasına? ilişkin pazarlık masası da bugün kurulmuş olacak.

İlk 6 ay için yüzde 20

317 bin kamu işçisi adına pazarlık masasına oturacak olan Türk-İş, kamu işçilerinin ücretlerine bu yıl birinci 6 ay için yüzde 15, artı enflasyon farkı olan yüzde 5, ikinci, üçüncü ve dördüncü 6 aylar için de enflasyon oranı ve ekonomik büyüme kadar zam talep ediyor. Türk-İş ayrıca, sosyal yardımların da enflasyon kadar artırılmasını istiyor. Bu talepleri hükümetin kabul edebileceği tahmin edilmiyor. Ancak seçim ortamının zorlamasıyla Hükümetin beklenenden daha yüksek bir zam oranını kabul edebileceği tahminleri yapılıyor.

Farklar da ödenecek

Bundan sonraki 2 yıllık dönemi kapsayacak olan kamu toplu iş sözleşmesi hükümetin seçim öncesindeki en büyük sınavlarından biri olarak değerlendiriliyor.

Yapılacak toplu iş sözleşmesi, çalıştıkları iş kolu ve iş yerlerine göre 317 bin işçinin büyük çoğunluğu için 1 Ocak 2007'den itibaren, önemli bir kısım işçi için 1 Mart 2007, küçük bir kısmı için de 1 Şubat 2007'den itibaren, yani geriye dönük olarak geçerli olacak. Sözleşmenin örneğin Temmuz başında tamamlanması durumunda, işçilerin önemli bir kısmı 6 aylık, bir kısmı 4 aylık, daha az bir kısmı ise 5 aylık toplu iş sözleşmesi farkı alacak.

Hiçbir hükümet seçim öncesi işçiyi sokağa dökmeyi göze alamaz

Türk-İŞ yönetimi, hükümetin enflasyon hedefini yüzde 4 olarak belirlemesine rağmen gerçekleşen enflasyonun şu anda yıllık yüzde 10.72 olduğuna dikkat çekiyor. Türk-İş, müzakerelerde işçiye enflasyon farkını yansıtan ve büyümeden pay veren bir öneri dışında hiçbir öneriyi kabul etmeyeceklerini, masada tavizsiz bir duruş sergileneceğini belirtiyor. Türk-İş yöneticileri, kamu toplu sözleşmesinin seçimlerden önce yapılmasının her zaman karşılarına çıkmayacak bir avantaj olduğunun altını çizerek, ?Hiçbir hükümet seçime giderken işçiyi sokağa dökmeyi göze alamaz. Geçmiş yıllardaki mağduriyetimizi bir nebze olsun ortadan kaldıracak fırsatı sonuna kadar değerlendireceğiz? yorumunu yapıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber