İstanbul'da yaşamanın maliyeti iyileşiyor

Mercer'in 5 kıtada 209 şehri kapsayan 'Yaşam Maliyeti Araştırması'nın 2018 yılı sonuçları açıklandı. 2018 yılında dünyanın en pahalı şehri Hong Kong olurken, en ucuz şehir Taşkent olarak belirlendi. İstanbul ise bu yıl sıralamada 21 basamak düşerek, 163'üncü oldu

Kaynak : Karar
Haber Giriş : 27 Haziran 2018 08:55, Son Güncelleme : 27 Haziran 2018 08:56
İstanbul'da yaşamanın maliyeti iyileşiyor

Yurt dışındaki çalışanlara ödenecek ücretler konusunda hükümetler ve çokuluslu şirketlere rehberlik eden 'Mercer Yaşam Maliyeti Araştırması', 5 kıtada 209 şehirde gerçekleştirildi. Kilit mobil çalışanlarını firmada tutmak için yurtdışına atamalarda ücretlendirmelerini doğru ve etkin kurgulamak isteyen firmalar, mobil çalışanlarına gittikleri ülkede yaşam maliyetlerini karşılayacak şekilde ücret ve ödenek sağlamak, diğer yan hakları ve imkanları doğru planlamak için Mercer Yaşam Maliyeti Endeksi'ni referans alıyorlar. Her şehirde konut, ulaşım, yiyecek, giyim, ev eşyası ve eğlence dahil olmak üzere 200'den fazla kalemin karşılaştırmalı maliyetlerinin ölçüldüğü araştırma sonuçlarına göre, 2018 yılının en pahalı şehri Hong Kong, yaşam maliyeti en düşük şehir ise Taşkent oldu.

Hong Kong'un ardından Tokyo, Zürih, Singapur ve Seul en pahalı şehirler olarak sıralandı. Bu sonuçlarla beraber yurt dışında çalışanlar için dünyanın en pahalı beş şehrinden dördü Asya'da yer alıyor. Geçtiğimiz yıl aynı araştırmada 142'inci sırada yer alan İstanbul ise, listede 163'üncü sıraya yerleşerek, yaşam maliyeti açısından geçen yıla göre yaşaması daha ucuz bir şehir olarak listedeki yerini aldı. Geçtiğimiz yılların aksine Amerika Birleşik Devletleri şehirleri, Avrupa ekonomisinin istikrarlı bir şekilde toparlanması ve ABD dolarının dünya genelindeki diğer büyük para birimlerine karşı değer kaybetmesinin de etkisiyle sıralamada gerilediler.

Dört basamak birden düşerek 13'üncü sıraya gerileyen New York, Amerika'nın en pahalı şehri olma unvanını sürdürdü. Amerika'da yedi sıra gerileyen San Francisco 28'inci, on iki sıra gerileyen Los Angeles 35'inci ve yirmi sıra gerileyen Şikago ise 51'inci sırada yer aldı. ABD'nin diğer büyük şehirleri arasında yer alan Washington 56'ıncı sırada yer alırken, Miami 60 ve Boston 70'inci sırada kendilerine yer buldu. 130'uncu sırada yer alan Portland ve 161'inci sırada yer alan Winston Salem yurt dışında çalışanlar için anket kapsamına alınan şehirler arasında en ucuz ABD şehirleri olmaya devam etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber