Eski Kamu İhale Kurulu Başkanı : Bakan Çelik bizi tehdit etti

Kaynak : Cumhuriyet
Haber Giriş : 25 Mayıs 2007 11:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eski Kamu İhale Kurulu Başkanı Sener Akkaynak AKP iktidarıyla çalıştığı 4 yılı anlattı.

CHP'den adaylık için başvuruda bulunan eski Kamu İhale Kurulu (KİK) Başkanı Sener Akkaynak , görev yaptığı dönemde Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik 'in kendilerini tehdit ettiğini söyledi. Akkaynak, gelecek dönemin AKP'nin yolsuzluklarının soruşturulacağı bir dönem olacağını vurguladı.

AKP iktidarı ile çalıştığı 4 yılı Cumhuriyet 'e anlatan Akkaynak'a yönelttiğimiz sorular ve yanıtları şöyle:

- Niye CHP'yi seçtiniz?

- Aile bağları, dünya görüşüm, bir de Mülkiyeli oluşumuz. Ayrıca AKP yönetimi ile çalışırken yaşadıklarımın da etkisi oldu tabii.

- Hükümetle ilişkileriniz nasıldı?

- Bir yasal düzenleme veya karar olduğunda doğrudan Maliye Bakanı ( Kemal Unakıtan ) üzerinden geçiyordu, aksi takdirde bir personel düzenlemesi veya idari bir konuda Başbakanlık Müsteşarı ( Ömer Dinçer ) ile görüşmemiz gerekiyordu. Onlardan her zaman son derece ters tepkiler aldım. Hiç olumlu bakmadılar, kurumu daha ileri götürecek şekilde destek olmadılar.

- Bu yaklaşımları sadece kadrolaşmaya dönük mü, yoksa KİK'in işlevine de bağlı mıydı?

- Gayet tabii bağlıydı. "Benim müteahhidim iyidir" lafını ben (eski Bayındırlık ve İskân Bakanı) Zeki Ergezen 'den çok duydum. Özellikle Milli Eğitim Bakanlığı'nın, finansmanını İMKB'nin sağladığı ilkokul ihalelerinde, ki Meclis'te gensoru haline dönüşmüştü, aynı şeyler oldu. Milli Eğitim Bakanı ( Hüseyin Çelik ) tarafından, bir başkan yardımcısı ile beraber tehdit edildik. "Sizin hepinizin hakkında soruşturacak bir şeyler buldururum" diye bizi tehdit etti. "Tamam o zaman, konuşacak bir şey yoktur" deyip geri döndük.

- Türkiye'de KİK'in şimdiki durumunu nasıl buluyorsunuz?

- Eğer bugün KİK diye bir kurum varsa, o ancak basının estirdiği rüzgârın desteğiyle olmuştur. Bir de yasanın yürürlüğe girmesi sırasında (Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı) Abdüllatif Şener büyük katkı vermiştir. Şimdi bazı geri adımlar atılıyor. Mesela Ali Dibo olayıyla ilgili olarak yeni başkanın açıklamasını okur okumaz tüylerim diken diken oldu. Kurum benim bıraktığım yerlerden çok daha geriye gidiyor.

- Bu açıdan AKP dönemini değerlendirebilir misiniz? Hangi konuların üstüne eğilmek gerekecek?

- Özellikle devlette yerleşmek, örgütleşmek liyakat hesabına göre değil yandaş hesabına göre oldu. Bu ilişkilerin durdurulması, kadrolaşmanın geri döndürülmesi ve vekâlet ile yönetimin kaldırılması gerek. Böyle olunca en azından Maliye Bakanlığı'nın üst yönetimi değişecek, mantalite değişecek. İkincisi, bütün bunların sonrasında, üstü örtülen, kanunlarla korunan yanlışların düzeltilmesi gerekiyor. Bunun içinde yolsuzluklar da var. Bunlarla ilgili çok sayıda soruşturma açılması gerekecek.

- Katkınız nerede olur?

- Ben Maliye Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı yaptım. Bir incelemenin, soruşturmanın nasıl yapılabileceğini, nerelerinden tutulursa sonuç alınabileceğini aşağı yukarı biliyorum.

Önümüzdeki dönemde AKP'nin bu tek parti iktidarı dönemi incelemeye alındığında bu tür hizmetler çok geçerli olacak. Bir de 39 yıllık hizmet süremde Maliye Bakanlığı'nda iyi gelir toplamayı ve KİK'te de bu geliri doğru harcatmayı öğrendim.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber