Eyvah! Kiralar artacak

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 30 Mayıs 2007 10:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanlığı'nın kira gelirlerinden yüzde 15 vergi almaya yönelik tasarısının ev kiralarını yüzde 10-15 arasında artıracağını düşünen uzmanlar, uygulamanın vergi kaçağına da engel olamayacağını savundu

Enflasyon artışını tetikleyen, kira artışları bu yıl da hız kesmeyeceğe benziyor. Maliye Bakanlığı'nın, kira gelirlerinin stopaj yoluyla vergilendirmesin dönük çalışması, ?ev kiraları artar mı' sorusunu akla getirdi. Uygulanması düşünülen yeni modele göre, kiracıların bankaya yatırdıkları kira üzerinden yüzde 15 vergi kesilerek, Hazine'ye aktarılacak. Gayrimenkul uzmanlarının kimi, uygulamanın ev kiralarını etkilemeyeceğini düşünürken, çoğunluğu ev kiralarının artacağını savunuyor.

STANDART VERGİ UYGULANMASIN

Uygulamanın kiraları yüzde 10 civarında artıracağını düşünen Century 21 Almanya ve Balkanlar Bölge Direktörü Ahmet Rauf Saatçi, uygulamanın alınan vergileri de artıracağını söyledi. "Ev sahiplerinin zaten bu kadar stopajı veriyor olmaları gerekiyordu" diyen Saatçi şöyle devam etti: "Ev sahipleri vergi kaçırıyorlardı. Maliye açısından çok mantıklı bir uygulama. Ama eğer ev sahibi vergi kaçırmak istiyorsa, yine kaçırır. Evini bin YTL'den kiraya verir ama kiracısına 'Bankaya 500 YTL yatır gerisini nakit ver' der. Ya da hiç sözleşmesiz kirasını elden alır." Tüm ev kiralarından yüzde 15 oranında standart vergi alınmasını da doğru bulmadığının altını çizen Saatçi, metrekare bazında vergilerin belirlenmesinin, kimi evlerden yüzde 5 kimi evlerden de yüzde 20 vergi alınmasının daha mantıklı olduğunu belirtti.

ÇİFTE KONTRAT YAPILIR

İstanbul Emlakçı Komisyoncuları Odası Başkanı Sabri Ateş de, Türkiye genelindeki ev kiralarının yüzde 10-15 artacağını söyledi. Uygulamanın çifte kontrat devri başlatacağını ifade eden Ateş, "Yüzde 15 yüksek bir rakam olduğu için, mal sahibi biri kirayı doğru gösteren biri de eksik gösteren iki kontrat yapacaktır. Uygulama ile vergi kaçağının önüne geçilemez. Vatandaşın sırtına fazla vergi yükleyerek vergi geliri artırılamaz. Vergi dilimlerinin aşağı çekilmesi lazım. Aşağı çekerseniz herkes vergisini öder" diye konuştu.

İNSANLAR MORTGAGE'A YÖNELİR

Taslak halindeki uygulamanın kiraları artıracağını düşünmediğini vurgulayan Eskidji Genel Müdürü Hakan Berktaş ise, kira gelirlerini arz talebin belirlediğini söyledi. Berktaş, son üç yılda Türkiye'de yüksek bir konut arzı olduğunu ifade ederek, "Özellikle İstanbul piyasasında artış var. Piyasa hızla daralıyor. Eğer insanlar yüksek kira fiyatları ile karşılaşırlarsa Mortgage'a yönlenecektir. Alternatif yollara başvurup ev sahibi olmaya çalışacaklardır. Böyle olunca kiraların çok yükseleceğini düşünmüyorum" dedi.

Ev sahibinin vergisi artmayacak

Maliye, yeni sistemin vatandaşın vergisinde herhangi bir artışa yol açmayacağını bildirdi. Gelir Politikaları Genel Müdürlüğü'nden üst düzey bir yetkili, ?Bizim buradaki temel prensibimiz şu:

Kimse ödediği vergiden daha fazlasını ödemesin. Bütün sistem bu prensip üzerine kurulacak? dedi.Vatandaşın, mevcut sistemde vergisini ödeyebilmek için beyannameyi doldurttuğu muhasebecilere 50 YTL ödeyip fazladan bir külfetin altına girdiğini belirten yetkili, yeni sistemle sadece külfeti kaldıracaklarını, vergi yükünün ise aynı kalacağını söyledi. Yetkili, ?Henüz oran konusunda da bir netlik yok. Ayrıca, dileyen ev sahipleri masraflarını yıl sonunda beyan ederek ödedikleri vergiden düşürebilecek. Yeni sistem vatandaşa kolaylık getirecek? dedi. Maliye Müsteşarı Hasan Basri Aktan ise çalışmaların henüz sadece fikir jimnastiğinden ibaret olduğun, Bakanlık olarak yakın zamanda bir değişiklik düşünmediklerini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber