Kur silahı devrede

Türkiye'yi diz çöktürmek için Mayıs 2013'ten bu yana devam eden saldırılara bir yenisi eklendi. Dolar Londra'dan gelen alımların etkisiyle 5 lirayı geçti. Yerliler tercihini satıştan yana kullandı

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 03 Ağustos 2018 08:05, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Kur silahı devrede

Ekonomide tarihinin en büyük başarılarına imza attığı Mayıs 2013'ten bu yana saldırı altında olmasına rağmen, milli çıkarlarından taviz vermeden yoluna devam eden Türkiye, yine hedef tahtasına konuldu. Gezi olayları, 17-25 Aralık operasyonu, 15 Temmuz darbe girişimi, MİT TIR'ları ve kredi derecelendirme kuruluşlarının saldırılarını bertaraf eden Türkiye, bu kez ABD tarafından bir rahip bahane edilerek köşeye sıkıştırılmaya çalışılıyor.

ALIMLAR LONDRA'DAN

Türkiye'yi dış politikada dize getirme operasyonunun ekonomik tetikçileri de kur üzerinden gerçekleştirdikleri saldırı ile piyasaları karıştırmak için harekete geçti. Çarşamba gecesi, henüz ABD'nin mesnetsiz yaptırım kararları açıklanmadan başlayan operasyonla 5 lirayı geçen dolar dün de gün içerisinde 5.1 liraya kadar çıktı. Londra'dan gelen alımlarla hacimsiz bir biçimde yükselen dolara, özellikle yerlilerin satıcı tarafta olduğu gözlendi.

AMAÇ HASAR VERMEK

Türkiye, özellikle son yıllarda bu tür saldırılarla pek çok kez hizaya getirilmeye çalışıldı. Fakat, gerek halkın bu operasyonlara prim tanımaması ve gerekse de güçlü liderliğin etkisiyle ekonomide alınan önlemlerle sağlanan büyüme saldırıları boşa çıkardı. Yapılan saldırıların etkisiyle kurun yükselmesi bir yandan dış borcun TL cinsinden artmasına neden olurken, diğer yandan da borsanın dolar bazında ucuzlamasına neden oluyor. Özellikle döviz borcu yüksek reel sektör şirketleri kur operasyonları ile zayıflatılarak Türkiye'nin büyüme ve istihdam yaratmasının önü kesilmeye çalışılırken, ucuzlayan Türk şirketlerinin de daha düşük bedellerle satın alınması hedefleniyor.

İŞ DÜNYASINDAN SERT TEPKİ

Nail Olpak DEİK Başkanı

Kabul edilemez

Hukuki altyapısı olmayan ve tamamen rasyonellikten uzak bu karar neticesinde psikolojik sınırların aşılmış olması, tamiri zor yıkımlara neden olacaktır. ABD'nin bu kabul edilemez tutumunu bir an önce sonlandırarak, ilişkilerin normalleşmesini umuyoruz. Aksi takdirde işbirliklerimizin zarar görmesinden endişe duyuyoruz.

Erol Bilecik TÜSİAD Başkanı

Müttefikliğe aykırı

Yaptırım kararı, stratejik müttefikliğin doğasına aykırıdır ve iki ülke arasındaki ilişkilerin onarılamaz seviyede bozulması tehlikesini doğurmuştur. Alınan bu yaptırım kararının kabul edilemez nitelikte olduğunun bilinmesini isteriz.

İsmail GÜLLE TİM Başkanı

Bakanların yanındayız

ABD'nin yaptırımları kabul edilebilir değil. Bu ülkenin bir vatandaşı olarak, iş dünyası olarak, ihracatçılar olarak bakanlarımızın yanındayız. Bakanlarımız sadece ülkemizin menfaatleri için canla başla çalışıyorlar. Bu kararın yerinde olmadığını düşünüyoruz.

Gürsel BARAN ATO Başkanı

Saygı dışı tutum

Türkiye bir hukuk devletidir. Yargı bağımsızlığı her şeyin üstündedir. ABD'nin bu yaptırımı, hukuk sistemine yönelik saygı dışı bir tutum ve müdahale anlamına gelmektedir. ABD'nin ülkemize karşı hasmane tavrı bizleri derinden yaralıyor.

Erdal Bahçıvan İSO Başkanı

Haksız ve yanlış karar

İki bakanımızı hedef alan haksız karar, yapıcı zeminde sorunlara çare arama imkanını zayıflatmaktadır. Amerika'nın aldığı haksız ve yanlış karardan geri dönmesi, sağduyuya önem vermesi yapıcı bir sürecin tekrar öne çıkmasına katkı sağlayacaktır.

Şekib Avdagiç İTO Başkanı

Asıl bedeli ABD öder

Amerika, haksız ve mesnetsiz 'yaptırım' tehdidiyle Türk halkına, iş dünyasına istemediği hiçbir şeyi yaptıramayacak. Türkiye, bu krizden güçlenerek çıkacak. Eğer ABD müttefiklik sözde kalsın istiyorsa, asıl bedeli sonunda kendileri öder. İki bakanımızın arkasındayız.

Rifat Hisarcıklıoğlu TOBB Başkanı

Karardan dönülmeli

Trump yönetiminin tüm uluslararası hukuk veya uygulamalara aykırı olarak aldığı yaptırım kararını kabul etmek mümkün değildir. ABD'nin bu kararına karşı devletimizin ve bakanlarımızın yanındayız. Bu yanlış karardan bir an önce dönülmelidir. ABD yönetimini sorumlu davranmaya davet ediyoruz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber