Tek parti döneminde sadece Arapça ezan mı yasaktı?

Habertürk yazarı Murat Bardakçı'nın tek parti dönemine ilişkin olarak yayımladığı belgeler büyük ilgiyle takip edildi

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 12 Kasım 2018 18:10, Son Güncelleme : 12 Kasım 2018 18:16
Tek parti döneminde sadece Arapça ezan mı yasaktı?

Devletin 1930'lu ve 40'lı senelerde uyguladığı dini alandaki yasaklar sadece Arapça ezan okuma ve kaamet getirmeyle sınırlı kalmadı.

Dini eğitim şiddetli şekilde takip edildi, Alevi vatandaşların ayin yapmaları suç sayıldı.

Habertürk yazarı Murat Bardakçı'nın, tek parti döneminde uygulanan yasaklara ilişkin yayımladığı belgeler

İçişleri Bakanlığı'ndan Cumhurbaşkanlığı'na 1 Aralık 1938'de gönderilen ve Amasya'da Arapça tekbir getirilmesi ile ilgili yazı.

Arapça tekbir konusunda bir başka yazı: İçişleri Bakanlığı'ndan 1 Aralık 1938'de Cumhurbaşkanlığı'na gönderilmiş.

Sadece Müslümanlar'a değil, Yahudi vatandaşlara da getirilen dini yasaklardan bir örnek: İçişleri Bakanlığı, 1 Aralık 1939'da Cumhurbaşkanlığı'nı İzmir'de bir Yahudi ailenin çocuklara Yahudice, Türkçe ve Fransızca okuturken yakalandıklarını bildiriyor.

İçişleri Bakanlığı'ndan Cumhurbaşkanlığı'na 7 Ekim 1940'ta gönderilen ve Arapça ezan okuyan, Kur'an öğreten ve gizlice Arapça harfleri tedris ederken yakalananlarla ilgili yazı.

İçişleri Bakanlığı'ndan Cumhurbaşkanlığı'na 15 Kasım 1940'ta gönderilen yazı: Bir Yahudi çocuklara gizlice dini eğitim yaparken, Müslüman kadın mum yakarken, yine bazı Müslümanlar da çocuklara Arap harflerini öğretirken yakalanmışlar!

İçişleri Bakanlığı'ndan Cumhurbaşkanlığı'na 8 Temmuz 1940'ta gönderilen yazıda gizlice Alevi ayini yapanların ve Arap harfleri ile ders verenlerin yakalandıkları haber veriliyor..

Bir diğer "suçüstü" belgesi: İçişleri Bakanlığı, 16 Ocak 1933'te Cumhurbaşkanlığı'na Elifba ile Amme cüzlerini öğreten bir hocanın mahkemeye sevkedildiğini bildiriyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber