Anayasa Mahkemesi'nin yeni üyeleri göreve başladı

Haber Giriş : 06 Temmuz 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anayasa Mahkemesi'nin yeni üyeleri Serdar Özgüldür ve Fettah Oto dün göreve başladı.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, yaş haddinden emekliye ayrılan Ali Hüner'in yerine Askeri Yüksek İdare Mahkemesi kontenjanından Deniz Hakim Kıdemli Albay Dr. Serdar Özgüldür'ü asıl üyeliğe atamıştı. Aysel Pekinel'den boşalan yedek üyelik için de Danıştay Genel Kurulu tarafından gösterilen üç aday arasından Fettah Oto seçilmişti. Oto ve Özgüldür'le birlikte Cumhurbaşkanı Sezer'in, 4 yıl içinde Anayasa Mahkemesi'ne atadığı üye sayısı 12'ye yükseldi.

Yüksek Mahkeme'nin şu anki 11 asıl üyesinden 5'i ile 4 yedek üyenin tamamı Sezer tarafından göreve getirildi. Sezer'in atadığı Enis Tunga ve Mustafa Yaşar Aygün yaş haddinden emekli oldu. Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok ise CHP üyeliği sebebiyle yapılan eleştiriler üzerine göreve başlamadan istifa etmişti. Cumhurbaşkanı Sezer tarafından atanan ve görevlerini sürdüren diğer üyeler şunlar: ?Ahmet Akyalçın, Fazıl Sağlam, Mehmet Erten, Mustafa Yıldırım, Cafer Şat, A.Necmi Özler, Ali Güzel, Fettah Oto ve Serdar Özgüldür.?

8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal, görev yaptığı 1989-1993 yılları arasında toplam 6 üyenin atamasını gerçekleştirirken, bir önceki Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel yüksek mahkemeye 5 üye seçmişti. 12 Eylül 1980 darbesinden sonra yönetime gelen 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ise ihtilal dönemi dahil mahkemenin 22 üyesini göreve başlatmıştı. Ahmet Necdet Sezer de 1988 yılında Kenan Evren tarafından Anayasa Mahkemesi üyeliğine getirilmişti.

Yeniden yapılandırılma amacıyla Anayasa Mahkemesi tarafından hazırlanan değişiklik taslağında, üye seçme yönteminin değiştirilmesi öneriliyor. Taslakta mahkemenin üye sayısı 17'ye çıkarılırken 4 üyenin Meclis tarafından seçilmesi öngörülüyor. Halen üyelerin tamamını seçen Cumhurbaşkanı'nın yetkisi 2 üyeyle sınırlandırılıyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber