Sistem değişiyor sağlıkta ihaleler iki yıl geçerli

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 10 Temmuz 2007 08:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu İhale Kurumu (KİK) Başkanı Hasan Gül, ihalelerin uzun süreli yapılabilmesine yönelik çerçeve anlaşmaların yasal altyapısının sağlandığını belirterek, hazırlıklar tamamlandığında Sağlık Bakanlığı'nın iki yıllık alımlar yapabileceğini belirtti. İkincil düzenlemelerin ardından Sağlık Bakanlığı'nın çerçeve anlaşma uygulamasına başlayabileceğini söyledi. Böylece Sağlık Bakanlığı, aynı malzemeyi alabilmek için sık sık ihaleye çıkmaktan kurtulacak ve 2 yıllık ihalede oluşan esaslara göre daha kolay bir şekilde alımlar gerçekleştirebilecek.

Gül, TBMM tatile girmeden bir hafta önce çıkarılan yasa ile çerçeve anlaşmanın yasal altyapısının sağlandığını belirterek, birkaç hafta içinde bir yönetmelik çıkarılması için çalışıldığını kaydetti. Uygulamanın Türkiye'de ilk defa uygulanacağını, bu nedenle ülke örneklerinin incelendiğini ifade eden Gül, başlangıç için 2 yıllık bir süre belirlendiğini, Avrupa Birliği (AB) direktiflerinde alım süresinin 4 yıla kadar çıktığını dile getirdi. Uygulamaya bakıldıktan sonra sağlık dışında da çerçeve anlaşmanın genişleyebileceğini ifade eden Gül, "Önce sağlık sektöründe uygulamaya bakılacak, faydası görülürse hem süre hem alan genişleyebilir" dedi.

Uygulamanın nasıl olacağına ilişkin de bilgi veren Gül, Sağlık Bakanlığı'nın önce ihtiyaç tespiti yapacağını, bir-iki yıllık tahmini alım miktarı belirleyeceğini, daha sonra ihale açacağını söyledi. Teklif verenlerin sayısının 3'den az olamayacağını dile getiren Gül, üst sınırın da 25 firma olduğunu söyledi. Verilen tekliflerin avantajına göre sıralanacağını anlatan Gül, "Daha sonra ihtiyaç doğduğunda teklif aldığınız kişileri tekrar ihaleye çağıracaksınız. Ancak bu ihalede yani alım ihalesinde verilen teklifler, çerçeve sözleşme için düzenlenen ihalede verilen tekliften fazla olamayacak. Üst sınır çerçeve anlaşma ihalesi için verilen fiyatlar olacak" dedi.

Artış yapacak üst sınır belli

Çerçeve anlaşmanın faydasını her ihale için yeterlilik değerlendirmesi ya da ihale duyurusu yapılmaması olarak sıralayan Gül, "Yeterlilik değerlendirmesi, çerçeve sözleşme aşamasında yapılacak. SSK, vergi borçları için de mesela her seferinde taahhüt istenmeyecek. Ama sözleşme imzalanan şirketlerin şartlarının devam edip etmediğine yılda bir kere bakılacak" dedi. Gül, ikincil düzenmelerde tip sözleşme hazırlanacağını, şikayet mekanizmasının nasıl çalışacağının belirleneceğini belirterek, "Ayrıca çerçeve sözleşme aşamasında verilen fiyatın 2 yıllık süre içinde hangi kıstasa göre artırılacağı da yönetmelikle belirlenecek. Belki ÜFE olabilir. Ama genel ÜFE olmaz. Sağlık sektöründeki fiyat gelişimini gösteren bir gösterge olmalı diye düşünüyoruz, sektördeki gelişmenin yakalanması lazım" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber