KESK ve BES, SGK taşınmazlarının satışına karşı dava açtı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Temmuz 2007 20:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

KESK ve KESK'e bağlı Büro Emekçileri Sendikası (BES), Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK) yaklaşık 4 milyar YTL tahmini bedelli 394 taşınmazının satışına yönelik SGK Yönetim Kurulu kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması talebiyle Ankara 15. İdare Mahkemesinde dava açtı.

Dava dilekçesinde, SGK'nın 16 Mayıs 2007 tarihli kararında, Türkiye çapında dökümü yapılan ve listesi çıkarılan toplam 394 taşınmazın 3 milyar 923 milyon 468 bin 964 YTL 17 YKr tahmini bedelle, bağlayıcı olmayacak şekilde satılmak üzere Maliye Bakanlığına bildirildiği ifade edildi. Dilekçede, bu kararın sebep ve amaç yönünden hukuka aykırı olduğu savunuldu.

Dilekçede, SGK Yönetim Kurulu kararı ile özellikle Emekli Sandığına ait taşınmazların satılmasının hukuken mümkün olmadığı yönünde görüş belirtildi.

Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu'na göre, kurumun 81 il merkezinde il müdürlükleri kurulması ve tüm ilçeler başta olmak üzere yüzlerce sosyal güvenlik merkezleri kurulması gerektiğine işaret edilen dilekçede, şunlar kaydedildi:

"SGK'nın henüz taşra teşkilatını oluşturmadan, elindeki taşınmazları satılmak üzere Maliye Bakanlığına devretmesi açıkça hukuka aykırıdır. Taşra teşkilatı oluşturulurken eldeki taşınmazlardan hangilerinin hizmet binası veya hizmet verecek personelin sosyal ihtiyaçları için kullanılacağı belirlenmeden, satış işleminin gerçekleştirilecek olması hukuka aykırıdır."

Dilekçede, halen SGK'nın taşınmazlardan elde ettiği kira gelirinin 50-60 milyon YTL arasında olduğuna dikkat çekilerek, "Böylesine önemli bir gelir kaynağından kurumun mahrum bırakılması 5502 sayılı yasanın amacı ile çelişmektedir" denildi.

Dava dilekçesinde ayrıca, Anayasa Mahkemesi kararlarına atıfta bulunularak, 5502 sayılı kanununun "taşınmazların satışıyla ilgili yetkiyi" düzenleyen geçici 3. maddesinin Anayasanın 2, 7, 10, 60 ve 128. maddelerine aykırı olduğu savunularak, Anayasa'ya aykırılık iddiasının kabulü ve söz konusu maddenin iptali için Anayasa Mahkemesine gönderilmesi talep edildi.

Satılma kararı alınan yerler arasında iş hanları, arsalar, hal binası, plaj yeri ve tatil köyü bulunuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber